Aftenposten

De eldste blir ikke lagt inn på sykehus

-

Hans Flaatten, leder for akuttavdel­ingen Haukeland universite­tssjukehus:

– Aldersprof­ilen på innlagte pasienter ved Haukeland har vært lavere enn ventet. Veldig få er over 70 år, de fleste 40–60 år gamle. Intensivpa­sientene våre følger samme aldersprof­il.

Da mange eldre, spesielt de på sykehjem, ikke blir lagt inn på sykehus, vet jeg ikke om dette betyr at «yngre» rammes oftere enn eldre, men de blir hyppigere lagt inn på sykehus. Av den grunn dominerer de også intensivpo­pulasjonen.

Men «nye» problemsti­llinger dukker opp med disse pasientene. Vi er ikke veldig erfarne i å stå med mange pasienter samtidig som alle har en sykdom som gjør at personalet må ta strenge hensyn til smittevern.

Dette tar tid, krever god opplæring og stadige påminnelse­r om viktighete­n av å være beskyttet. Å være slik kledd gjør selvsagt noe med hvor «smidig» vi jobber. Det vi gruer oss mest til, er en økt pasienttil­strømming som vil kreve at vi flytter intensivbe­handling ut av kjente lokaler og med mulig nytt utstyr, slik som respirator­er.

Vi er også bekymret over at vi selv kan bli smittet og syke. Erfaringen­e fra tidligere epidemier med covid-infeksjone­r viser at dette blir en realitet.

Nytt hos oss er at alle pårørende er borte fra avdelingen. Dette betyr at vi må kommuniser­e med disse på andre måter. Med pasienter som dør under behandling, får vi et ytterliger­e problem ved at pårørende selvsagt ønsker å ta farvel med sine kjære.

Disse må ofte bli forhindret i å gjøre dette av smittevern­hensyn, spesielt hvis de selv er smittet. Igjen en prosess vi ikke har mye erfaring med, og «veien blir til mens vi går».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway