Aftenposten

– Hyggelig å møtes, selv om det er i hver vår bil

Muslimer i Oslo fikk en annerledes id-feiring da de samlet seg i hver sin familiebil på Tryvann i går. I hele landet ble den muslimske feiringen av at fastemåned­en ramadan er over, begrenset av smittevern­reglene.

- Frøydis Braathen og Morten Uglum (foto)

Muslimer i Oslo fikk en annerledes id-feiring da de samlet seg i hver sin familiebil på Tryvann i går.

Rana Shahin tar bilde av datteren Lana med en klovn, som er med på å underholde store og små under id-feiringen på Tryvann.

Det er hyggelig for barna å møtes her, selv om det er i hver vår bil, sier Hanin Tubji. Sammen med mannen sin og deres to døtre har de kjørt til Tryvann for å være med på «drive in id».

Arrangemen­tet har underholdn­ing, sirkusarti­ster, is til barna, sang og takketaler.

I bilen foran dem sitter vennene Rana Shahin og Hasan Almaghrbi med datteren Lana.

– Foreldrene våre bor i Syria, og vi har ikke annen storfamili­e i Norge, så det er hyggelig å feire med venner. I fjor møttes vi i hagen vår, etter å ha vært i moskeen, men i år tenkte vi dette kunne være fint for barna, sier Tubji.

Inspirert av drive in-kinoer

Det er Arshad Jamil som arrangerer id-feiringen på Tryvann i samarbeid med Rabata-moskeen og Oslo kommune. Tidligere har arrangemen­tet foregått i eventhalle­r og på Grønland torg med unge, gamle, kvinner og menn samlet til feiring. Denne gangen må de møtes i hver sin bil.

– Koronasmit­ten gjør at vi måtte tenke annerledes i år. Jeg fikk ideen fra drive inkinoer. Jeg tenkte at det er en fin måte å samles til feiring på og samtidig overholde smittevern­reglene, forteller Arshad Jamil.

Begrensnin­ger i moskeene

I går feiret muslimer den viktige høytiden id al-fitr, ofte bare kalt id, som markerer slutten på fastemåned­en ramadan.

I år satte smittevern­regler noen brem

Jeg tenkte at det er en fin måte å samles til feiring på og samtidig overholde smittevern­reglene ”

Arshad Jamil

Mange barnefamil­ier var til stede på Tryvann for å feire id.

ser på feiringen. Vanligvis samles både kvinner, menn og barn til id-bønn i moskeene, men i år var det bare lov til maksimalt 50 personer inne i moskeene på en gang, forteller Sidra Ali, informasjo­nsansvarli­g i Islamic Cultural Centre på Alna i Oslo.

– Vi starter dagen med noe søtt til frokost, før vi pynter oss og går til moskeen. Vanligvis er hele familien med, unge som gamle, kvinner og menn. Men i år måtte mennene prioritere­s, fordi det ifølge islam bare er menn som er pålagt å delta på idbønn, sier Ali.

Ifølge smittevern­reglene kunne bare 50 personer være samlet i hver moské, og de måtte holde minst én meters avstand til hverandre.

– I stedet for én bønnesamli­ng, holdt vi to samlinger i moskeen på Alna, for å fordele deltagerne på to seanser. Det samme gjorde de ved flere andre moskeer. Men det hele har gått veldig fint, vi hadde online påmelding i forkant, og alle respektert­e smittevern­reglene, sier Ali.

Som norsk julaften eller 17. mai

Selv har hun feiret med frokost sammen med 20 familiemed­lemmer.

– Vi spiser god mat og deler ut gaver til barn og voksne. Litt som en norsk julaften. Senere skal vi samles hos kusinen min for å spise middag. Vi pleier bare å feire med storfamili­en. Nå må vi dele oss litt opp i ulike grupper, men det har vært en fin feiring likevel, forteller Ali.

Også ved Bergen moské ble id-feiringen litt annerledes. Imam Abdiladif Ahmed forteller at de vanligvis holder en bønnesamli­ng med 1000 mennesker til stede ved id-feiringen.

I år ble det holdt flere bønner i deres to moskeer, der bare 50 personer fikk plass.

– Det ble fort fullbooket, og vi kunne ikke klemme hverandre og hilse, slik vi pleier. Men alle respektert­e reglene, og alt gikk som planlagt, sier Ahmed.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway