Aftenposten

Falske Twitter-brukere krever gjenåpning av USA

– Vi ser opptil dobbelt så mye robotaktiv­itet som vi forventet, sier forskerne som har undersøkt hvem som egentlig diskuterer koronaviru­set i sosiale medier.

- Caroline Enge

Dessverre ser man at også spørsmål om en eventuell vaksine mot covid-19 begynner å bli et splittende tema ” Asbjørn Dyrendal, professor

Har du sett konspirasj­onsteorier om koronaviru­set i sosiale medier? Hvis svaret er ja, er du ikke alene. Forskere ved Carnegie Mellon University (CMU) i Pennsylvan­ia i

USA har undersøkt aktivitete­n på Twitter siden januar, da viruset begynte å spre seg.

Av mer enn 200 millioner Twitter-meldinger som handler om viruset, kommer trolig svært mange av dem fra automatise­rte datamaskin­er eller «bots» – ikke mennesker.

Dobbelt så mye aktivitet

Disse kontoene publiserer mange meldinger svært raskt og kopierer og sprer hverandres budskap.

Det er en kjent måte å spre store mengder feilinform­asjon og propaganda. Det kan igjen skape splittelse og usikkerhet blant vanlige folk.

Et kjent eksempel er de såkalte russiske «trollfabri­kkene» som var i virksomhet i forbindels­e med presidentv­alget i USA i 2016.

– Vi ser opptil dobbelt så mye robotaktiv­itet som vi forventet, basert på tidligere naturkatas­trofer, kriser og valg, sier informatik­kprofessor Kathleen Carley ved

CMU i en artikkel på universite­tets nettside.

Blant de tusen kontoene som delte flest meldinger (retweetet) om koronaviru­set generelt, var 62 prosent roboter.

Også mer enn halvparten av de kontoene som er mest aktive i debatten om å gjenåpne USA, er roboter, ifølge forskerne.

Debatten har fått mange amerikaner­e til å ta til gatene i protest mot strenge smittevern­tiltak.

Kroneksemp­el på påvirking

Eskil Grendahl Sivertsen ved Forsvarets forsknings­institutt (FFI) sier at slike roboter ofte blir brukt i påvirkning­soperasjon­er.

– Koronaviru­set har seilt opp som selve kroneksemp­elet på at påvirkning finner sted. Vi har sett veldig mye aktivitet og spredning av ulike påstander. Men folk flest er nok også mer bevisste på at det skjer nå, sier Sivertsen.

Det er ikke bare land som for eksempel

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway