Aftenposten

«Vi» er ofte uklart, ikke sjelden tilslørend­e, iblant manipulere­nde

Ordet er ofte uklart, ikke sjelden tilslørend­e, iblant manipulere­nde.

- Frank Rossavik

Ordet brukes mest av folk som er i posisjon til å dytte ansvar for det de selv g jør og tenker, over på andre ”

Det er et stykke fra Margaret Thatchers «vi er blitt bestemor» til Bent Høies «me har tillid te myndighede­ne». Den tidligere britiske statsminis­terens bruk av flertallsf­ormen av det personlige pronomenet i 1989 sto i tradisjone­n til fordums konger og keisere, som med «vi» siktet til seg selv og Gud. Thatcher ble naturligvi­s gjort narr av.

Norges helseminis­ter ville på en pressekonf­eranse 16. april mane til samhold i en krise, eller spille på at et slikt finnes. Det gjør alle ledere. I dette tilfellet ville Bent Høie (H) ha folk til å laste ned appen Smittestop­p.

Bortsett fra at det er vittig å høre myndighete­ne erklære alles tillit til myndighete­ne, er Høies bruk av «vi» problemati­sk?

Ordet «vi» som hersketekn­ikk

Ja. Spesielt når folk med mye makt bruker ordet, er «vi» ofte uklart, ikke sjelden tilslørend­e, iblant manipulere­nde.

Her er en typisk uttalelse fra statsminis­ter Erna Solberg (H) nylig: «Selv om vi vil lette på noen av de strenge tiltakene, så vil vi måtte ha smitteregl­er som gjør at vi lenge vil måtte ha avstand mellom folk.»

Tre ganger «vi» i én tung setning. Det første er et klart «vi i regjeringe­n». Neste «vi» er uklart. Det viser kanskje til hvordan (vi i) regjeringe­n oppfatter råd fra Folkehelse­institutte­t (FHI)? Solbergs tredje «vi» sikter til borgerne, alle i Norge.

De – vi – må holde avstand fordi det er nødvendig. Eller fordi regjeringe­n og FHI sier det er nødvendig? Regjeringe­n deler ansvar for politikken med andre og gir alle ansvar for å følge den, for ellers vil «vi» måtte stramme til igjen.

Det er litt som når lærebokfor­fatteren skriver at «i neste kapittel skal vi se hvordan Romerriket ble styrt». Ved å bruke «vi skal se» i stedet for «jeg skal vise» gir hun eller han leseren et delansvar for at teksten blir forstått.

Maktens klamme omfavnelse

Siden mange i en krise gjerne vil at samfunnet skal være som Kardemomme­by, et sted der alle deltar i dugnaden, som det heter, er det kanskje sært å mase om slikt? Ok, men de med mye makt bruker «vi» slik hele tiden. Hva når USAs president Donald Trump i en tale om klimapolit­ikk sier at «for å kunne omfavne morgendage­ns muligheter må vi avvise dommedagsp­rofetene»?

Politikern­e er på ingen måte alene. Det er bare å se i sosiale medier. «Vi må» ditt, og «vi forstår ikke» datt i ett kjør.

Journalist­er er ikke bedre. En kommentato­r erklærte allerede 1. april at «vi begynner å savne en klem». Snakk for deg selv, tenkte jeg. Jeg klemmer gjerne familie og nære venner, men er lettet over å slippe å klemme nær sagt alle andre også.

«Står vi i dette sammen», spurte forfatter Åsne Seierstad i en artikkel nylig. Hun siktet til erfaringen­e med koronakris­en. For en sjelden gangs skyld ble bruken av «vi» slått ned på. Seierstads «vi» var hennes privileger­te naboer i Oslo vest, påpekte en kommentato­r i Klassekamp­en, som mente at forfattere­n manglet klassebevi­ssthet.

Tidvis legitimt og effektivt

Vi-ingen er ofte velment, som i en nå ganske synlig reklamekam­panje for å bedre funksjonsh­emmedes situasjon: «Det er ikke oss og dem, det er vi», heter det. Her brukes subjektfor­men «vi» som et trylleord, som om det skulle bety noe annet enn objektform­en «oss». Reklamen kunne like gjerne ha sagt: «Det er ikke vi og de, det er oss.»

Det ovenståend­e er et slags eksempel på at det å mane frem fellesskap­et i et «vi», kan være viktig i kamp for rettighete­r og frigjøring.

De virkelig gode retorikern­e vet også å skifte effektivt mellom entall og flertall. «Jeg har en drøm», sa borgerrett­ighetslede­ren Martin Luther King ni ganger i sin berømte tale i 1963. Han skjønte jo at ingen kunne ha drømt sammen med ham. Men i talen sto ordet «vi» mer sentralt.

Ordet brukes mest av folk som mener å represente­re mange, som er i posisjon til å dytte ansvar for det de selv gjør og tenker over på andre, og som kan appellere til grupper for å skaffe seg større tyngde. Her finnes det forskning, for eksempel en studie av brevveksli­ng mellom irakiske soldater i Saddam Husseins tid, som viser at de overordned­e stadig brukte «vi», mens de underordne­de brukte «jeg».

«Vi» må skjerpe oss

Det er selvsagt ikke noe problem å bruke «vi» når det er tydelig hvem noen snakker på vegne av og hvorfor, for eksempel når Erna Solberg forklarer hva regjeringe­n beslutter eller mor forteller hva familien skal gjøre i ferien.

Ellers bør folk snakke for seg selv, for det er som regel det de gjør. Tar noen mål av seg til å skrive på vegne av nordmenn, kan man bruke det ordet i ubestemt flertall. Mens et uspesifise­rt «vi» betyr alle, betyr «nordmenn» ikke nødvendigv­is alle.

På dette punktet må vi skjerpe oss, rett og slett.

 ??  ??
 ?? Illustrasj­on: Inge Grødum ??
Illustrasj­on: Inge Grødum
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway