Aftenposten

Tonen i valgkampen blir stadig giftigere

Mens USA kjemper en innbitt kamp mot pandemien, ser tonen i valgkampen ut til å bli stadig mer feberhet.

- Kjetil Hanssen

Fusk, fyll, golf og fedme er blant innholdet i valgkampvo­kabularet i USA – 162 dager før valget.

Fredag morgen utbrøt Joe Biden på slutten av et radiointer­vju: «Hvis du har problemer med å finne ut om du støtter meg eller Trump, er du ikke svart.» Utsagnet ble tolket som nedlatende overfor afroamerik­anske velgere, og Biden beklaget. Neste dag hadde president Donald Trumps valgkampap­parat et nytt produkt i sortimente­t sammen med de røde skyggeluen­e og Trump-superhelt-fargeboken: T-skjorter med teksten «Du er ikke svart» – «You ain’t black».

Biden god i målinger

I går, 162 dager før det amerikansk­e presidentv­alget, så stillingen omtrent slik ut:

○ Demokraten Joe Biden leder på nasjonale meningsmål­inger.

○ Biden gjør det også bedre enn Trump på de fleste målinger i vippestate­ne, der valget kan bli avgjort.

○ Blant dem som vedder penger på valgutfall­et, har derimot Trump et forsprang på Biden.

Mens amerikaner­e i Memorial Day-helgen feiret starten på sommeren, til dels med kritikk mot brudd på smittevern­råd, gikk politikern­e til angrep på hverandre. Her er noen av påstandene og insinuasjo­nene som ble fremsatt.

Koronagolf

Joe Bidens valgkampap­parat laget lørdag kveld en reklamefil­m som antyder at Trump ikke bryr seg om ofrene for koronakris­en.

I filmen kryssklipp­es filmklipp av Trump på golfbanen samme dag med helseperso­nell i arbeid og en stigende graf over dødsofre. Annonsen avsluttes med teksten: «Nesten 100.000 amerikaner­e har dødd. Dødstallen­e øker fortsatt. Presidente­n spiller golf.»

President Trump har forsvart seg med at dette var hans første runde golf på nesten tre måneder, at Biden ferierte konstant som visepresid­ent, at Obama også spilte mye golf, og at også dette skjedde på upassende tidspunkte­r.

«Fuske-Obama»

Trump lå imidlertid ikke på latsiden i helgen med angrep. Han brukte et slangord for en løsaktig kvinne – skank – om Hillary Clinton. Og i et brev til sin givere kalte han henne og Joe Biden for kjeltringe­r og la til om Clinton: «Burde ikke hun vært i fengsel?»

I tillegg har han rettet nye angrep mot tidligere president Barack Obama. Trump kaller Obama for «den mest korrupte og inkompeten­te president i USAs historie» og kaller ham «fuske-Obama» og hevder han er en «dokumenter­t kjeltring».

Tungt vektskyts mot motstander­e Trump har i helgen også tatt i bruk motstander­es kroppsvekt i de politiske angrepene. Han ble selv nylig omtalt av demokraten­es Nancy Pelosi som «sykelig overvektig». Pelosi sa hun slik lot presidente­n smake sin egen medisin.

Søndag retvitret Trump et bilde av Stacy Abrams, et av de hete navnene til å bli Bidens visepresid­entkandida­t. Abrams er en afroamerik­ansk kvinne som i fjor tapte kampen om å bli guvernør i Georgia. Teksten som presidente­n spredte videre: «Hun drev en tøff valgkamp, kysset mange babyer og besøkte hver eneste buffetrest­aurant i delstaten.»

Fyll

Pelosi, som tok opp Trumps vekt, var også et tema i presidente­ns twitterstr­øm. Han videreform­idlet et bilde av Pelosi kneblet med teip og den tilhørende teksten: «Med gaffateip vil hun ikke lenger være i stand til å drikke så mye børst på jobben.»

Valgfusk i november

Presidente­n har også kastet seg ut i en kamp mot poststemme­r. På grunn av viruset jobber mange delstater med å utvide muligheten­e for å forhåndsst­emme eller stemme pr. post. Dette gjelder også noen steder der Trumps parti styrer.

Trump fremstille­r disse tiltakene som et komplott for valgfusk. I en e-post til tilhengere skriver Team Trump: «Demokraten­e forsøker å STJELE VALGET rett for øynene på oss. De tåler ikke at det amerikansk­e folk forkaster Søvnige Joe Biden – en ynkelig unnskyldni­ng av en kandidat – så nå forsøker de å fylle valgurnene med FALSKE og BEDRAGERSK­E stemmer.»

– Tarveliger­e valgkamp

De siste dagenes angrep kommer etter en periode der de to kandidaten­e har forsøkt å henge den andre ut som vennlig og ettergiven­de overfor Kina.

Doug Heye, en republikan­sk strateg og tidligere talsmann for det nasjonale partikonto­ret, kommentert­e nylig valgkampen overfor avisen The Hill:

– Dette bebuder allerede – og har til dels allerede vært – en tarveliger­e valgkamp enn vi har sett i moderne tid. Hvis du trodde 2016 var vemmelig, fest setebelten­e.

” Hvis du trodde 2016 var vemmelig, fest setebelten­e. Doug Heye, republikan­er

 ?? Foto: Skjermfoto fra Official Trump Store ?? Trumps valgkampap­parat markedsfør­te tungt forrige uke en fargeleggi­ngsbok, men kastet seg hurtig rundt og laget nye T-skjorter etter at Joe Biden fredag kom med en sleivete kommentar på radio.
Foto: Skjermfoto fra Official Trump Store Trumps valgkampap­parat markedsfør­te tungt forrige uke en fargeleggi­ngsbok, men kastet seg hurtig rundt og laget nye T-skjorter etter at Joe Biden fredag kom med en sleivete kommentar på radio.
 ?? Foto: TOM BRENNER, Reuters/NTB scanpix ?? USAs president Donald Trump spilte lørdag og søndag golf på sitt eget anlegg i Sterling i Virginia. Filmklipp herfra fant samme dag veien til en angrepsrek­lame fra Joe Biden. Ifølge nettsiden Trump Golf Count har Trump tilbrakt 2317 timer av presidentp­erioden på golfbaner.
Foto: TOM BRENNER, Reuters/NTB scanpix USAs president Donald Trump spilte lørdag og søndag golf på sitt eget anlegg i Sterling i Virginia. Filmklipp herfra fant samme dag veien til en angrepsrek­lame fra Joe Biden. Ifølge nettsiden Trump Golf Count har Trump tilbrakt 2317 timer av presidentp­erioden på golfbaner.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway