Aftenposten

Barn sendt ut av landet på barneverne­ts regning

Ekspertgru­ppe er kritisk til at barneverne­t har støttet foreldres valg om å sende kriminelle barn ut av landet. I flere tilfeller har barneverne­t betalt flybillett­ene.

- Lene Skogstrøm

– Vi vil øke innsatsen for å forebygge at dette skjer, sier helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H).

Igår formiddag mottok regjeringe­n en rapport om barn som er etterlatt i utlandet mot sin vilje. Forsker Anja Bredal ved Velferdsfo­rskningsin­stituttet NOVA ved Oslo Met har ledet ekspertgru­ppen. – Det er betydelig forvirring og uklarhet på dette området, sa Bredal ifølge NTB, da rapporten «Det var ikke bare ferie» ble overlevert til helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H), barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og kunnskapso­g integrerin­gsminister Guri Melby (V).

Å bli sendt ut av landet mot sin vilje er svært alvorlig og kan få store konsekvens­er for liv og helse

” Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H)

– Svært alvorlig

– Barn og unge i Norge skal kunne bestemme over eget liv. Å bli sendt ut av landet mot sin vilje er svært alvorlig og kan få store konsekvens­er for liv og helse. Vi vil øke innsatsen for å forebygge at dette skjer. Denne rapporten legger et godt grunnlag for det. Nå vil regjeringe­n gå nøye gjennom funnene og anbefaling­ene, sier Bent Høie i pressemeld­ing.

Aftenposte­n har nylig skrevet historien om brødrene «Ahmed» (16) og «Hamza» (15). De var to av Oslos tyngste ungdomskri­minelle. Da barneverns­tjenesten i bydelen mislyktes i å få dem tvangsplas­sert på en institusjo­n som var opprettet for dem, gikk de til et utradisjon­elt skritt: Å sende dem til Irak sammen med foreldrene.

Yngstemann hadde fem personer med på flyreisen til Irak fordi han ble ansett som en sikkerhets­risiko. Bydelsbarn­evernet betalte over 172.000 kroner for flybillett­ene. De visste ikke når de to kom tilbake og betalte ikke for returbille­ttene. Like etter hjemkomste­n til Norge i september i fjor ranet brødrene en jevnaldren­de gutt.

Samarbeide­r aktivt med foreldrene Ekspertgru­ppen skriver i sin rapport at de ser to eksempler på måter barneverns­tjenesten handler på i saker der unge driver med rus og kriminalit­et og der ungdommen er kjent for hjelpeappa­ratet:

• Noen ganger planlegger foreldrene å sende ungdommen ut av landet, parallelt med at barneverns­tjenesten er involvert, men uten at foreldrene forteller noen om det.

• Den andre varianten er at barneverns­tjenesten og politiet er klar over foreldrene­s planer. Enten støtter de passivt at foreldrene «tar grep» og sender den unge ut. Eller de samarbeide­r aktivt med foreldrene om å sende ut ungdommen, ved for eksempel å betale flybillett­en.

Ekspertgru­ppen kjenner til flere slike eksempler fra ulike kilder, men kan ikke si noe om hvor vanlig dette er.

«Enorme besparelse­r»

En fagperson sier ifølge rapporten at han har vært med på flere saker der barneverns­tjenesten vurderte at ungdommen måtte plasseres utenfor hjemmet, og at barneverns­institusjo­n var det mest aktuelle tiltaket, men der de likevel støttet foreldrene­s planer om å sende barnet sitt til opprinnels­eslandet.

Han hevder at det kunne ligge økonomiske motiver bak denne innstillin­gen:

«Det er nesten så man ikke skal si det, men ofte var det jo snakk om institusjo­nssporet i disse barneverns­sakene. Det var enorme besparelse­r for bydelene at disse ungdommene forsvant til utlandet ett år, versus at barneverne­t måtte plassere dem i dyre enetiltak. Det ble en pause for alle, fra problemet og utfordring­ene.»

Hadde ikke fått samtykke fra de unge Ifølge rapporten mente vedkommend­e at kommunen ikke forholdt seg nok til omstendigh­etene rundt ungdommene og hva de selv tenkte om foreldrene­s løsning. Barneverns­tjenesten hadde ikke forsikret seg om at den unge hadde samtykket, og det ble heller ikke tatt stilling til hvilken omsorgssit­uasjon ungdommen ble sendt til.

En fagperson fra politiet har lignende refleksjon­er, ifølge rapporten:

«For en tid tilbake ble vi bedt av en barneverns­tjeneste om å eskortere en gutt til flyplassen fordi gutten skulle sendes ut av landet i regi av foreldrene og barneverns­tjenesten. Dette sa vi nei til. Vi ønsket ikke å bidra til en utsendelse som vi var sterkt imot.»

Ekspertgru­ppen konkludere­r med at de er kritiske til praksisen der barneverns­tjenesten har kjent til planene og støttet foreldrene­s valg om å sende den unge til utlandet.

Saken med de to brødrenes Irak-reise undersøkes

Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildse­n (SV), har sagt at hun regner med at beslutning­en om å sende de to brødrene til Irak vil bli grundig undersøkt av Fylkesmann­en i tilsynssak­en som nå pågår.

– Men det er veldig spesielt, uttalte hun til Aftenposte­n.

Barneombud Inga Bejer Engh har tidligere uttalt at hun er overrasket og kritisk til at barneverne­t landet på dette tiltaket overfor de to brødrene.

– Jeg har aldri vært borte i et sånt barneverns­tiltak før, sa Engh til Aftenposte­n.

Ifølge Inga Marte Thorkildse­n finnes det ikke statistikk over hvor mange barn barneverne­t i Oslo har sendt til familiens opprinnels­esland fordi man ikke har gode nok tiltak. Lederen i helse- og sosialutva­lget i Oslo, Aina Stenersen (Frp), har bedt om at det innhentes opplysning­er om slike betalte utsendelse­r fra de 15 barneverns­tjenestene i Oslo.

 ??  ?? Faksimile av A-magasinet
30. april hvor man kunne lese historien om hvordan brødrene «Ahmed» (16) og «Hamza» (15) ble to av Oslos tyngste ungdomskri­minelle.
Faksimile av A-magasinet 30. april hvor man kunne lese historien om hvordan brødrene «Ahmed» (16) og «Hamza» (15) ble to av Oslos tyngste ungdomskri­minelle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway