Aftenposten

Raymond Johansens jobb er ikke å lappe sykler

-

Det er straks juni, og en finere tid for å sykle rundt kan knapt tenkes. «Det glitrer blankt i et sykkelstyr­e. Nu er det juni og heggeduft», som Nordahl Grieg skrev i diktet «Sykkelstyr­et». Det er dessuten behov for at flere gjør det. Samfunnet gjenåpnes gradvis. Folk vender tilbake til arbeid, bruker byen og går både i butikker og på kafé. Men smittefare­n er der fremdeles. Det er ikke smart med fulle busser og trikker eller trengsel på tog og T-bane. Den som kan, bør gå eller sykle.

Dette har gitt Oslos byråd ideen om det underligst­e koronatilt­aket til nå. Samferdsel­sbyråd Arild Hermstad fra Miljøparti­et De Grønne forteller at kommunen nå skal betale for reparasjon­er av folks sykler. Folk – i alle fall noen – skal få reparert sykkelen i bydelen der de bor. Fra bestemte verksteder som får kommunal gunst.

For svært kort tid siden fortalte byrådslede­r Raymond Johansen om hvor hardt rammet kommunens økonomi er av koronakris­en. Han har bedt om krisestøtt­e fra staten. Det må kuttes i satsinger. Gjennomfør­ing av løfter som blant annet utvidelse av ordningen med gratis aktivitets­skole, blir utsatt.

Det er fint å oppfordre til å sykle. Det er riktig å legge til rette for det. Men gratis sykkelrepa­rasjoner er et galt signal å sende. Hermstads lappesubsi­dier handler trolig om småpenger, men selv småpenger skal brukes riktig. Når kommunen taper penger på at folk ikke tar buss, trikk og T-bane og inntektene til Ruter dermed går ned, er det en dårlig idé å subsidiere sykkelrepa­rasjonen for folk som sparer penger fordi de ikke trenger Ruter-billett. Sykkelverk­steder er en del av et fritt marked. Det bør få fungere uten byrådets innblandin­g.

Det må være grenser for politikk og for hvor langt velferdsst­aten skal strekke seg. Den bør blant annet ikke omfatte folks sykkelbod. Politikere kan ikke – og skal ikke – ordne opp i alt for innbyggern­e.

«O sykkelstyr­e. O kjærlighet», skrev Nordahl Grieg.

«O politisk styre. O grenseløsh­et», er det fristende å skrive nå.

Det er viktig å få hjulene i gang. Men om folk ikke engang kan ta ansvar for å vedlikehol­de sin egen sykkel, er landet virkelig i krise.

I 1994 sa daværende samferdsel­sbyråd Raymond Johansen «Måk sjæl!» da byen snødde ned. Nå bør han si: «Mekk sjæl!»

Det er viktig å få hjulene i gang, men noe må folk fikse selv ”

Byrådslede­r Raymond Johansen sier kommunen har for lite penger, men vil bruke noen av dem byen har, til å reparere sykler for folk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway