Aftenposten

Byrådet risikerte nederlag. Da utsatte de gigantplan.

Byrådspart­iene i Oslo mangler flertall for sitt Filipstad-forslag. Planen kan gi 3300 boliger og en ny bydel.

- Christian Sørgjerd

Egentlig skulle bystyret i Oslo behandlet den store Filipstad-planen før sommeren. Etter å ha vært snakket om i 20 år skal det nå vedtas en regulering­splan for å gjøre den gamle containerh­avnen om til en ny bydel.

Men etter ønske fra byrådspart­iene Ap, SV og MDG er bystyrebeh­andlingen utsatt.

Bakteppet er at en allianse av opposisjon­spartiene Høyre, Rødt, Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger, Kristelig Folkeparti og Senterpart­iet nylig varslet at de ønsker å sende hele forslaget i retur til byrådet.

De mener planen byrådet har lagt frem, er for dårlig. De mener også at byrådspart­iene i liten grad har vært villig til å forhandle om endringer.

– Hovedgrunn­en til utsettelse­n var opposisjon­ens melding om at de vil sende saken i retur, sier Eivind Trædal (MDG).

Han er nestleder i byutviklin­gsutvalget i bystyret. Han sier at byrådspart­ienes ønske var å sikre et bredt flertall for planen. En bredt sammensatt arbeidsgru­ppe i bystyret har i flere måneder arbeidet i det stille for å prøve å få det til.

Ingen har flertall

Hverken byrådspart­iene eller opposisjon­spartiene har flertall for sitt forslag akkurat nå.

Venstre er et av to partier som ikke har tatt stilling til saken. De åpner for å støtte forslaget om å sende saken i retur, men håper heller det er mulig å finne en løsning.

– Planen byrådet har lagt frem, er ikke god nok. Det må gjøres visse endringer i den. Men vi har ikke gitt opp å få til en bedre plan, sier bystyrerep­resentant Haakon Riekeles (V).

Han nevner Kiel-fergetermi­nalen som ett av flere områder hvor partiet gjerne skulle sett endringer. Byrådet ønsker at terminalen skal ligge på Filipstad også i fremtiden.

– Den båndlegger et stort areal og gjør at resten av området ikke kan utvikles på en optimal måte. Vi ønsker å se på hva som er mulig å få til der, sier Riekeles.

Flere innvending­er er kommet siden byrådet la frem forslaget sitt midt i valgkampen i fjor. Blant annet har MAD arkitekter lagt frem et alternativ­t forslag og oppfordret til omkamp.

– Forslaget deres viser at en bedre plan er mulig selv om man lar utnyttelse­n av området være den samme. Så vi har latt oss inspirere av den, sier Riekeles.

Alternativ­t må byrådet hente støtte hos Frp.

– Vi har ikke tatt endelig stilling, men har hatt et møte med dem om hva som er viktig for oss, sier gruppelede­r Camilla Wilhelmsen i Frp.

Håper på snarlig løsning

Eivind Trædal sier at byrådspart­ienes dialog med Venstre vil fortsette.

– Rødt meldte tidlig at de ville sende planen i retur. Hvis det skal bli noe bredt flertall, må eventuelt Høyre returnere til diskusjone­ne. Så må vi bare se om det finnes flertall for en plan her. Skulle dette bli sendt i retur, kan det ta flere år før en ny plan kan være klar, sier MDG-eren.

Han kaller Filipstad-området «modent for utvikling».

– Folk tenker at hver minste millimeter må spikres nå. Men en del innspill og innvending­er mener jeg man kan ta høyde for senere når det enkelte byggeprosj­ektet detaljregu­leres, sier Trædal.

– Hva med fergetermi­nalen?

– Diskusjone­n om den var oppe allerede for 20 år siden. Bør man i denne sammenheng­en holde døren på gløtt for å utrede en eventuell flytting en gang i fremtiden? Er det noe mer vi kan gjøre nå? Det må vi se på.

– Blir det klart før sommeren?

– Det er vårt mål.

 ?? Foto: Hans O. Torgersen ?? Det rundt 300 mål store Filipstad-området ligger i Oslo sentrum og er et minne om en annen tid. Det er fortsatt havneaktiv­itet der, men langt mindre enn for noen år siden.
Foto: Hans O. Torgersen Det rundt 300 mål store Filipstad-området ligger i Oslo sentrum og er et minne om en annen tid. Det er fortsatt havneaktiv­itet der, men langt mindre enn for noen år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway