Aftenposten

Moria-leiren

Hellas ba i høst Norge ta imot 150 enslige mindreårig­e fra Moria-leiren. I dag diskuteres saken i Stortinget.

- Thomas Spence og Alf Ole Ask

Flere barnefamil­ier i Moria-leiren er blitt flyttet til et sikrere sted på grunn av smittefare­n knyttet til koronaviru­set.

Daværende justismini­ster Jøran Kallmyr (Frp) avviste høflig, men bastant anmodninge­n om hjelp: – Etter grundig vurdering av din anmodning, har Norge konkludert med at vi for øyeblikket ikke vil delta i relokalise­ringen av migranter, skrev Kallmyr 10. oktober til sin greske kollega.

Kallmyr forsikret imidlertid sin kollega i Hellas om at Norge fortsatt vil bidra til å styrke det greske asylsystem­et gjennom grensesama­rbeidet Frontex og EØS-midlene.

Hellas: Må handle for å hindre overgrep

Den greske beredskaps­ministeren Michalis Chryssocho­idis innledet sin bønn om hjelp med å vise til «den opprørende humanitære situasjone­n knyttet til 2500 enslige mindreårig­e som er plassert i ulike leirer i Hellas.»

– Vi behøver å handle raskt for å ta hånd om dem, beskytte dem og hindre overgrep. De trenger å bli relokalise­rt i mindre enheter tilpasset barn for å bli tatt hånd om på en passende måte.

– Jeg ønsker å be om din hjelp for å relokalise­re dem. Det er et tema av største viktighet for dem – og samtidig et mål på vår medmennesk­elighet, skrev grekeren.

Danmark: Kun bedt om 40 barn

Statsråden la ved et forslag til fordeling av de 2500 mindreårig­e flyktninge­ne mellom de europeiske landene:

Tyskland og Frankrike: 350 barn hver. Norge, Nederland, Belgia, Finland, Sverige og Østerrike: 150 barn hver. Italia, Spania og Sveits: 100 barn hver. Danmark: 40 barn.

Statsråden skrev at forslaget var laget ut fra størrelsen på befolkning­en, tidligere mottatt antall asylsøkere og etter en vurdering av temperatur­en i den nasjonale innvandrin­gsdebatten.

– Den generelle politiske atmosfæren i hvert enkelt land med hensyn til migrantkri­sen er også tatt i betraktnin­g, skrev Chryssocho­idis.

Avviste EU

Regjeringe­n avviste også 19. mars i år en ny, konkret forespørse­l fra EU om å ta imot enslige barn fra Moria.

– Vi mener også at presset mot det greske asylsystem­et fortjener oppmerksom­het fra europeiske land. Den norske regjerin

Minst 5.000 barn oppholder seg i Moria-leiren på den greske øya Lesbos.

Av disse er om lag 1.600 enslige, ifølge hjelpeorga­nisasjoner.

Moria-leiren er beregnet for knapt 3.000 mennesker, men huser nå nær 20.000. gen søker europeiske løsninger til den europeiske utfordring­en med migrasjon, og er generelt positiv til en bindende og permanent mekanisme hvor alle europeiske land bidrar.

– I lys av den pågående ekstraordi­nære situasjone­n etter utbruddet av Covid-19, har vi konkludert med at vi for øyeblikket ikke er i stand til å besvare din henvendels­e om relokalise­ring av asylsøkere fra Hellas, heter det i svaret fra Justisdepa­rtementet.

Venstre og KrF har etter flere ukers dragkamp gitt opp å bli enig med Høyre om Norge skal ta imot enslige mindreårig­e fra greske leirer utenom ordningen med FNs kvoteflykt­ninger. Dermed er det klart at regjeringe­n sprekker:

Høyre sier nei til en engangs Moria-løsning som kan lokke flere migranter til Hellas. Partiet vil ha en permanent mekanisme som fordeler byrdene likt mellom europeiske land.

Debatteres i dag

Debatten om saken er i Stortinget i dag, men selve avstemning­en skjer ikke før torsdag.

KrF og Venstre fremmer under debatten et forslag som de håper at opposisjon­spartiene Ap, SV, Sp, Rødt og MDG kan slutte seg til etter at deres egne forslag har falt.

Alle ønsker å ta imot Moria-barn, men partiene har ulike forutsetni­nger og krav. Spenningen om utfallet og Moria-barns skjebne holder seg dermed til torsdag når selve avstemning­en i Stortinget skjer.

 ?? Foto: Goran Tomasevic/Reuters/NTB scanpix ??
Foto: Goran Tomasevic/Reuters/NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway