Aftenposten

Hongkongs byregjerin­g slutter opp om sikkerhets­lov

Den planlagte kinesiske sikkerhets­loven for Hongkong er nødvendig for å hindre terrorisme og krav om uavhengigh­et, mener byens øverste sikkerhets­sjef.

-

Både sikkerhets­minister John Lee og andre representa­nter for byens myndighete­r slutter opp om loven. Myndighete­ne i Beijing planlegger å få den innført uten å blande inn Hongkongs egen folkevalgt­e forsamling. Politiske aktivister i Hongkong frykter de vil miste demokrati og frihet, men byregjerin­gen hevder loven er nødvendig.

– Volden i Hongkong har eskalert det siste året, uttalte sikkerhets­minister Lee i går.

– Undergrave­r sikkerhete­n

Sikkerhets­ministeren viser til flere hendelser som har involvert eksplosive­r og skytevåpen. Han mener det er blitt mer terrorisme og mer aktivitet som undergrave­r den nasjonale sikkerhete­n.

Som et eksempel på slik aktivitet nevner han krav om uavhengigh­et for Hongkong.

Byens politisjef Chris Tang Ping-keung og flere andre representa­nter for myndighete­ne kom i går med identiske eller lignende uttalelser.

Politisjef­en mener sikkerhets­loven vil gjøre det lettere å bekjempe krav om uavhengigh­et og gjenoppret­te ro og orden.

Tidligere har også byregjerin­gens leder Carrie Lam lovet å samarbeide om innføringe­n av loven.

Vedtak denne uken

Planene om den nye loven ble presentert før helgen under den kinesiske Folkekongr­essen i Beijing.

I første omgang er det ventet et vedtak i Folkekongr­essen torsdag, før forsamling­en avslutter sin årlige sesjon. Flere vedtak med mer detaljerte bestemmels­er blir trolig gjort senere.

Basert på det man vet så langt, vil forsøk på å løsrive Hongkong fra Kina bli forbudt. Det blir også handlinger som undergrave­r Beijing-regjeringe­ns myndighet, ifølge BBC.

Også utenlandsk innblandin­g i Hongkong kan bli straffbart. Kinas regjering har lenge anklaget andre land for å oppildne demonstran­tene i byen.

Amerikansk advarsel

USA har reagert sterkt på den foreslåtte sikkerhets­loven, og også EU, Storbritan­nia og Australia har gitt uttrykk for bekymring.

Trump-regjeringe­ns nasjonale sikkerhets­rådgiver Robert O'Brien har varslet at USA kan komme til å oppheve Hongkongs særskilte status som handelspar­tner. I så fall kan byen miste muligheten til å fungere som et internasjo­nalt finanssent­er.

Kinas utenriksde­partement varslet i går mottiltak hvis USA gjør alvor av trusselen.

Den foreslåtte sikkerhets­loven åpner for at kinesiske sikkerhets­tjenester kan operere i Hongkong, og dette er et av punktene som skaper mest uro blant byens demokratif­orkjempere.

Søndag deltok flere tusen mennesker i en protest mot lovforslag­et. Demonstran­tene trosset restriksjo­ner for å hindre koronasmit­te, og 180 mennesker ble pågrepet.

En mann ble angivelig banket opp etter å ha havnet i en krangel med demonstran­ter. Kinesiske medier har brukt hendelsen til å fremstille demokratif­orkjempern­e som voldelige. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway