Aftenposten

En gåtefull alkoholpre­ken

Det er av og til vanskelig å forstå hvorfor enkelte deler av forsknings­resultater fremheves, mens andre deler ikke nevnes.

- Simen Gaure, forsker, Nasjonal sikkerhets­myndighet

Ifjor høst gikk det historier i internasjo­nal presse om at menn bør holde seg unna alkohol i inntil seks måneder før de planlegger å lage barn. Det er ikke noe nytt at vordende mødre bør holde seg unna alkohol, men denne gangen var det en stor metastudie i European Journal of Preventive Cardiology av Jiabi Qin m.fl. som kunne påvise forhøyet sannsynlig­het for hjertesykd­om hos det nyfødte barnet hvis far hadde drukket alkohol. En metastudie er en oppsummeri­ng av flere andre studier, i dette tilfellet av 55 publiserte studier med ca. 340.000 barn, hvorav ca. 40.000 med hjertesykd­om. CNN hadde overskrift­en «Vordende fedre bør slutte å drikke et halvt år før befruktnin­g».

En smule overdrevet

Som ofte i mediene var det en smule overdrevet, undersøkel­sen gjør ikke noe forsøk på å påvise en årsakssamm­enheng, så man vet ikke om det skyldes fars alkoholkon­sum i seg selv, eller om fars alkoholkon­sum påvirker mors alkoholkon­sum. Eller om mor blir stresset av fars alkoholkon­sum, eller om det er noe annet som påvirker både hjertesykd­om hos barnet og drikking hos far. Artikkelen gir altså ikke grunnlag for å påstå at mindre drikking gir mindre sannsynlig­het for hjertesykd­om hos barnet.

Slik feilrappor­tering i mediene er såpass vanlig at det knapt er noe å skrive om. Det som er mer interessan­t, er at akkurat fars alkoholkon­sum ble trukket frem fra undersøkel­sen. For den inneholdt et par ting til som kanskje er vel så interessan­te. Spesielt hvis de hadde blitt feilrappor­tert på samme måte.

Hva er drikking?

For eksempel viser den også at mors alkoholkon­sum har sammenheng med hjertesykd­om hos barnet, men bare i Asia, ikke i Europa og Nord-Amerika. Tilsvarend­e for fars alkoholkon­sum, ingen effekt i Europa og Nord-Amerika, kun i Asia.

Her kunne mediene spekulert i biologiske eller kulturelle forskjelle­r. Eller i forskjelle­r på hva som rapportere­s av drikking. Kulturelle forskjelle­r tas hensyn til i en viss grad, for artikkelen forklarer at «en drink» ikke inneholder samme mengde alkohol overalt i verden.

I britisk sammenheng er det for eksempel 8 gram ren alkohol, mens i Kina er det 50 gram for menn og 25 gram for kvinner. Ifølge min hjemmelsma­nn litt nord for Oslo er for øvrig «et glass likkør» en betegnelse på et norgesglas­s med hjemmebren­t, det ville nok vært rikelig også i Kina.

Likevel kom det ingen oppslag om at «asiater bør avstå fra alkohol når de prøver å lage barn». Det foregår tydeligvis en utvelgelse av resultater når forskninge­n skal rapportere­s, og far er en favoritt.

Usikker årsakssamm­enheng

Ikke bare det, undersøkel­sen viser også at moderat alkoholkon­sum, inntil noen titalls gram pr. dag, faktisk senker sannsynlig­heten for hjertesykd­om hos barnet, men denne effekten er ikke statistisk signifikan­t, og ikke delt opp i geografisk­e områder. Heller ikke her er det nødvendigv­is noen årsakssamm­enheng. Og jeg har ikke funnet noen medieoppsl­ag om at «vordende foreldre bør drikke et par glass likør hver dag».

Jeg vet ikke hva som styrer medienes valg av vinklinger, men uansett tror jeg det er et godt råd å unngå å blande alkohol med barneplanl­egging og -oppdragels­e, enten man er kvinne eller mann, kineser eller hadelendin­g. Det blir så mye annet tull med den der drikkingen. Det trenger man ikke feilrappor­tert forskning for å vite.

Artikkelen gir altså ikke grunnlag for å påstå at mindre drikking gir mindre sannsynlig­het for hjertesykd­om hos barnet ”

Uviten

Nina Kristianse­n, Atle Fretheim, Ole Jacob Madsen og Simen Gaure skriver hver uke om det de mener er dårlig forskning, flau formidling, kunnskapsl­øse politiske forslag og ren fusk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway