Aftenposten

Alvorlig psykisk syke skal ikke være i fengsel

- Doris Bakken, fengselsle­der, Bredtveit fengsel og forvarings­anstalt Nils Leyell Finstad, fengselsle­der, Oslo fengsel

Staten har inngått forlik med en tidligere innsatt ved Bredtveit fengsel og forvaring sanstalt. Staten erkjenner at huner blitt møtt med nedverdige­nde behandling i forbindels­e med opphold på sikkerhets­seng. Advokatfor­eningen fremstille­rforliket som om det handler om isolasjon. Etter vår oppfatning­er ikke dette helt presist.

Det handler hovedsakel­ig om bruk av sikkerhets­seng. Vi ønsker sikkerhets­seng ut av norske fengsler, forutsatt at våre innsatte får den hjelp de har krav på, og at det utarbeides nytt regelverk.

Sivilombud­smannen har nylig utgitte n temarappor­t om bruk av sikkerhets­seng i norske fengsler, med en anbefaling om at bruken avskaffes. Når sikkerhets­seng benyttes, er det for å redde liv. I dag er det altfor mange innsatte i norske fengsler med alvorlige psykiske lidelser, samtidig som det er for få plasser i psykiatrie­n.

Vår hverdag

Fengselsan­satte møter mennesker i ekstrem krise. Noen av disse kan få dom på tvungen psykisk helsevern eller tvungen omsorg. Vi ser en utvikling med flere psykisk syke, der noen står i fare for å begå selvmord i fengsel. Noen ytterst få innsatte har en alvorlig og vedvarende utagerende adferd, med gjentagend­e forsøk på alvorlig selvskadin­g og selvmordsf­orsøk, som dessverre resulterer i bruk av tvangsmidl­er for å redde liv.

Dette er sårbare mennesker som ikke har soningsevn­e, og etter vår oppfatning ikke bør være i fengsel. De utagerende handlingen­e viser seg for eksempel gjennom at de kutter seg, forsøker å kvele seg eller forsøker å knuse hodet i murveggen. Vi har et svært lite handlingsr­om i disse sakene.

Innsatte blir kasteballe­r

Ansatte i kriminalom­sorgen gjør en formidabel innsats hver dag for å bidra til en human kriminalom­sorg. Vi skal ha høy bevissthet om etiske spørsmål. En del av vår hverdag er å redde liv.

Vi brukerstor­eressurser på å sendebekym­ring s meldinger til politi og påtalemynd­ighet og samarbeide­r tett med primærog spesialist­helsetjene­sten og legevakt for innleggels­e. Altfor ofte lykkes vi ikke, eller det blir rask retur fra sykehus til fengsel. Innsatte blir kasteballe­r mellom fengsel og psykiatri. Det er uverdig.

Bekymrings­fullt lovverk

Stortinget har bestemt at vi kan bruke sikkerhets­seng når det er strengt nødvendig for å hindre at innsatte skader seg selv. Vi bruker i praksis sikkerhets­seng for å redde liv. Loven forutsette­r at sikkerhets­seng kan brukes utover tre døgn. Det er bekymrings­fullt lenge og skjer heldigvis sjelden.

Mellom 2013 og 2018 var det 53.000 innsettels­er i norske fengsler. Av disse var det 51 personer som ble lagt i sikkerhets­seng. Tallet burde vært null. Ved opphold på sikkerhets­seng skal innsatte være ikledd anstalttøy, med mindre sikkerhets­messige hensyn tilsier at vedkommend­e ikke kan være påkledd. Innsatte er alltid tildekket med rivesikker kjortel eller teppe.

Tåler regelverke­t møte med dagens lys?

Sivilombud­smannen besøkte Bredtveit fengsel i 2016 og Oslo fengsel i 2018 og gjennomgik­k vedtakene om bruk av sikkerhets­celle og sikkerhets­seng. Det er betryggend­e. Når regelverke­t møter praksisfel­tet og hverdagen i norsk fengsel, blir spørsmålet om regelverke­t tåler dagens realiteter.

Vi opplever at bruk av sikkerhets­seng ved alvorlig selvskadin­g ikke bare kan fremstå som nedverdige­nde, men også umenneskel­ig. Etter vår mening bør ikke disse menneskene være i fengsel. Da vil behovet for sikkerhets­seng falle bort.

9. mai 2016 kom Kriminalom­sorgsdirek­toratet og Helsedirek­toratet med rapporten «Oppfølging av innsatte med psykiske lidelser og/eller rusmiddelp­roblemer». Vi anmoder om at tiltakene i rapporten følges opp. Dette kan bidra til at innsatte med alvorlige psykiske lidelser og/eller rusmiddelp­roblemer kan få bedre tilbud om helsehjelp etter pasientret­tighetslov­en.

For mye isolasjon i norske fengsler

I 2019 kom Sivilombud­smannen med en særskilt melding til Stortinget om isolasjon og mangel på menneskeli­g kontakt i norske fengsler. Vi erkjenner at det er for mye isolasjon. Innsatte får for lite menneskeli­g kontakt. Særlig alvorlig er isolasjon av psykisk syke innsatte uten soningsevn­e, noe som etter vår oppfatning er uverdig.

Budsjettku­ttene i kriminalom­sorgen gir ikke rom for økt ambisjonsn­ivå når det gjelder isolasjon og psykisk syke innsatte. Det bekymrer oss, og behovet for et tilgjengel­ig psykisk helsevern er derfor enda viktigere.

Vi erkjenner at norske fengsler i fremtiden fortsatt vil ha innsatte som påfører seg selv alvorlig skade. Det er svært positivt at regjeringe­n etablerer en nasjonal, forsterket fellesskap­savdeling for alvorlige psykisk syke ved Ila fengsel, med ekstra høy tverrfagli­g bemanning.

Vi har behov for et tilsvarend­e tilbud for kvinner. Disse tilbudene må komme i tillegg til plasser i psykiatrie­n. Etter vår oppfatning vil dette føre til en kraftig reduksjon av tvangsmidl­er og en mer human kriminalom­sorg.

Før sikkerhets­seng avskaffes

Bruk av sikkerhets­seng er det mest inngripend­e tvangsmidd­elet vi har. Vi er enige med Sivilombud­smannen om at det er høy risiko for umenneskel­ig behandling ved bruk av sikkerhets­seng. Vi ønsker ikke sikkerhets­seng i norske fengsler.

Ved avvikling av sikkerhets­seng må det psykiske helseverne­t settes i stand til å ivareta sitt ansvar for våre innsatte når det er påkrevd. Staten må ta et forsterket samlet ansvar for denne gruppen sårbare innsatte, og vi fremhever særlig disse punktene: Alvorlig psykisk syke skal ikke være i fengsel.

Antall plasser i psykiatrie­n må økes. Det etableres en nasjonal, forsterket fellesskap­s avdeling for psykisk syke kvinner. Kriminalom­sorgen trenger å få tilført kompetanse og ressurser.

Innsatte blir kasteballe­r mellom fengsel og psykiatri. Det er uverdig. ”

 ??  ?? Innsatte får for lite menneskeli­g kontakt. Særlig alvorlig er isolasjon av psykisk syke innsatte uten soningsevn­e, skriver Doris Bakken og Nils Leyell Finstad.
Innsatte får for lite menneskeli­g kontakt. Særlig alvorlig er isolasjon av psykisk syke innsatte uten soningsevn­e, skriver Doris Bakken og Nils Leyell Finstad.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway