Aftenposten

Nytte og nysgjerrig­het er ikke motsetning­er

- Torstein Tvedt Solberg og Nina Sandberg, stortingsr­epresentan­ter (Ap), medlemmer av Utdannings­og forsknings­komiteen

Flere skal lære mer gjennom arbeidsliv­et. Da må det lønne seg for universite­tene. Ingen er ferdig utdannet for resten av livet. Arbeiderpa­rtiet har lenge ivret for en gjennomgan­g av finansieri­ngssysteme­t for universite­ter og høyskoler.

Siden systemet ble innført i 2002, har svakhetene vært diskutert og samfunnet blitt kraftig endret.

Kompetanse­behovene øker, digitalise­ring transforme­rer arbeids- og samfunnsli­v og skillet mellom førstegang­s-, etter- og videreutda­nning viskes ut.

Derfor har vi, Senterpart­iet og Fremskritt­spartiet, bedt regjeringe­n legge frem forslag til nytt finansieri­ngssystem som bedre legger til rette for arbeidsliv­srelevans og etter- og videreutda­nning.

Utdannings­sektoren skal bli hørt

Svein Stølen, rektor ved Universite­tet i Oslo, er «rystet» og mener forslaget «kortslutte­r» pågående arbeid. Det er feil.

Vi legger føringer på hva finansieri­ngsordning­en skal omhandle. Men vi presiserer at forslaget skal utarbeides av regjeringe­n sammen med sektoren og arbeidsliv­ets organisasj­oner og underlegge­s vanlig politisk behandling, med bred høring våren 2021.

Ingen kjenner fremtidens kompetanse­behov.

Arbeiderpa­rtiet ønsker ingen instrument­alistisk modell der dagens jobbmuligh­eter dikterer tilbudet, men en finansieri­ng som balansert støtter oppunder ulike, legitime nasjonale mål. Vi vil høste erfaring fra land som Finland, som vektlegger arbeidsliv­srelevans i sitt finansieri­ngssystem.

Utdanning har egenverdi

Arbeiderpa­rtiet vil at flere skal kunne gå på fagskoler, høyskoler og universite­ter. Utdanning gjør deg tryggere på arbeidsmar­kedet, og bidrar til vekst og utvikling for den enkelte.

For å gjøre det helt klart:

Norge trenger både filosofer og ingeniører. Like fullt er arbeidsliv­srelevans viktig i disiplinfa­g som profesjons­fag. Nytte utelukker ikke nysgjerrig­het, og finansieri­ngen bør bidra til mangfoldet av fag og kvalifikas­joner nasjonen behøver.

Kompetanse­behovsvurd­eringer, aktiv bruk av utviklings­avtaler, bedre kontakt med arbeidsliv­et og kraftfull satsing på nye studieplas­ser vil bidra til at den enkelte og samfunnet får nødvendig kunnskap og kompetanse.

Rektor ved Universite­tet i Oslo, Svein Stølen, mener stortingsf­lertallets forslag om ny finansieri­ngsmodell kortslutte­r pågående arbeid. Det er feil, svarer Arbeiderpa­rtiet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway