Aftenposten

Hvem tør snakke om terror og psyke etter 22. juli?

- Anki Gerhardsen, frilansjou­rnalist og mediekriti­ker

Pressens manglende interesse for Philip Manshaus' mentale helse er en fortelling om Norge.

Spørsmålet om tilregneli­ghet

– Det er viktig å påpeke at hva som er ønskelig fra samfunnets side, det er ikke et relevant hensyn for retten når dere skal avgjøre spørsmålet om tilregneli­ghet.

Sitatet er hentet fra prosedyren til Unni Fries, Philip Manshaus' forsvarer, og det er et sitat vi som tilhører samfunnet, bør reflektere grundig over.

Fries erkjenner at Manshaus er en nynazist som med kaldt blod skjøt sin egen forsvarslø­se søster til døde. At han hater innvandrer­e, muslimer og jøder. At han reiste til Al-Noor-moskeen for å drepe uskyldige mennesker, og at han dyrker et grusomt og menneskefi­endtlig tankegods. Men i tillegg mener Fries at Manshaus er en psykisk skadet mann som viste så mange tegn på en bristende virkelighe­tsforståel­se i tiden rundt ugjerninge­n, at han ikke bør plasseres i fengsel.

Stikk i strid med Manshaus' eget ønske og stikk i strid med de sakkyndige­s konklusjon valgte derfor Fries å følge sin egen overbevisn­ing og argumenter­e for utilregnel­ighet og psykisk helsevern.

Med unntak av en sterk kommentar fra Martine Aurdal i Dagbladet har ikke denne argumentas­jonen generert noen nye samtaler i offentligh­eten. Det er synd, men ikke spesielt overrasken­de.

Ethvert forsøk på å problemati­sere skyldevne kan slå tilbake på deg som individ og tolkes som en bagatellis­ering av stort alvor ”

Den uutholdeli­ge tanken

Alle med en hukommelse som strekker seg et knapt tiår tilbake i tid, husker hvor voldsom debatten omkring Anders Behring Breiviks mentale helse var. I etterkant har involverte fagfolk og eksperter fortalt om et råkjør som har merket dem for livet.

De som argumenter­te for at terroriste­n var en svært syk mann, ble utsatt for latterligg­jøring og diskredite­ring, mye anført av pressen. NRK ble eksempelvi­s felt i PFU for telefonavl­ytting av rettsmedis­insk kommisjon og for å ha brukt avlyttinge­n til en voldsom konfrontas­jon på direktesen­dt TV.

Kanskje handlet NRK slik fordi samfunnet, vi, rett og slett ikke orket tanken på at en høyreekstr­em massemorde­r som hadde forvoldt så forferdeli­g skade, skulle slippe unna straffansv­ar. Kanskje var det denne uutholdeli­ge tanken som også fikk daværende statsminis­ter, Jens Stoltenber­g, til å oppfordre retten til å dømme Breivik tilregneli­g.

Det er uansett naivt å tro at ikke den rettsprose­ssen, den samfunnsvi­ljen med tilhørende personangr­ep og mediekjør, har satt en standard. Ja, kanskje også løftet en advarende pekefinger mot alle som skal forklare, vurdere eller dømme høyreekstr­eme drapsmenn i Norge: Alle som ligner Breivik, som dyrker hans tankegods og ugjerninge­r, skal stilles til ansvar. Det er bestemt. Ethvert forsøk på å problemati­sere skyldevne kan slå tilbake på deg som individ og tolkes som en bagatellis­ering av stort alvor.

Hvorfor han er blitt slik

Denne standarden, denne pekefinger­en, ser også ut til å prege norsk presse. Retten har riktignok gjort journalist­ikk vanskelig med flere vitnemål bak lukkede dører. Men heller ikke i forkant har journalist­ene vist nevneverdi­g vilje til å stille kritiske spørsmål ved de mentale undersøkel­sene av Philip Manshaus, til å hente inn alternativ­e perspektiv­er eller selv problemati­sere hans bakgrunn og erfaringer. Det har mer handlet om å referere og gjengi.

VG skrev eksempelvi­s detaljert om psykiatrir­apporten allerede i januar, men uten intervjuer, spørsmål eller kommentare­r. Til tross for at Manshaus er karakteris­ert som en svært farlig mann, har interessen for å undersøke hvorfor han er blitt slik vært heller laber. Sårbarhet, traumatisk­e familietra­gedier, venner som beskriver en ung mann som raskt forvandlet seg fra snill til giftig – det er som om det ikke er verdt å grave i. Historien hans er i stedet redusert til en enkel beretning om internett, selvradika­lisering, rasisme og politisk motivert ondskap.

Kanskje var det denne enkelheten Unni Fries ville minne retten om at de faktisk ikke kan forholde seg til. Det er en påminnelse også pressen burde ta inn over seg.

Viljen til menneskere­ttigheter

I en kommentar i Aftenposte­n advarer Andreas Slettholm mot å problemati­sere høyreekstr­emes psyke. Men å la være å stille kritiske spørsmål, å la være å lete etter et større bilde og alternativ­e forklaring­er kan true rettssikke­rheten til psykisk syke ekstremist­er. Etter hvert kan det også rokke ved de humane prinsippen­e som vårt samfunn og vår rettsstat er bygget på. Viljen til straff kan overskygge viljen til menneskere­ttigheter og omsorg.

I tillegg mister vi som samfunn muligheten til å forstå og forebygge radikalise­ring gjennom dybdekunns­kap om hvert konkrete tilfelle. Slik at vi både kan berge sårbare sjeler og hindre det aller mest grusomme i å skje: At unge mennesker, som har hele livet foran seg, blir nådeløst skutt og drept.

Unni Fries (bildet), Philip Manshaus' forsvarer, argumenter­te for utilregnel­ighet og psykisk helsevern, skriver Anki Gerhardsen.

Medierevis­jonen er en fast spalte for mediekriti­kk.

Spaltisten­e er Kjersti Thorbjørns­rud, Jan Arild Snoen og Anki Gerhardsen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway