Aftenposten

Situasjone­n for privatteat­rene er ikke unik

- Abid Raja, kulturmini­ster (V)

Leder ved Produsentf­oreningen for privatteat­re og direktør ved Chat Noir, Bjørn Heiseldal, skriver i Aftenposte­n 18. mai at han ikke får svar fra meg. Da er det betimelig å spørre Heiseldal om han har glemt møtet jeg inviterte ham til, og som han deltok i?

Etter å ha mottatt to brev fra Heiseldal, inviterte jeg ham til et møte for å utdype situasjone­n som privatteat­rene står i. I tillegg til ham hadde jeg invitert til sammen ti institusjo­ner for å få et innblikk i hvordan situasjone­n arter seg.

Koronapand­emien og smittevern­tiltakene har rammet landet vårt hardt. Som jeg skrev allerede i svarinnleg­get til Mona Levin, har regjeringe­n iverksatt en rekke tiltak for å trygge arbeidspla­sser og avhjelpe situasjone­n for bedrifter, arbeidstag­ere, frilansere og selvstendi­g næringsdri­vende.

Jeg forstår at det er utfordrend­e tider, men situasjone­n for privatteat­rene er ikke unik. Jeg er bekymret, men jeg vil ikke beklage at regjeringe­n har forsøkt å treffe bredest mulig med sine ordninger. Det er nettopp det som gjør at de private teatrene faller inn under både kontantstø­tteordning­en og de endrede permitteri­ngsreglene.

Det er klart at det er vanskelig å tjene penger på bar- og garderobes­alg når teateret er stengt. Det samme gjelder utleie og billettavg­ifter. I denne første fasen har det vært viktig med akutt økonomisk førstehjel­p. Vi kan ikke kompensere krone for krone, og derfor er det ikke inntektsta­p som disse ordningene først og fremst retter seg mot, men heller det å dekke løpende, uunngåelig­e kostnader.

Privatteat­rene driver kommersiel­t og kan søke om støtte til å få dekket inntil 80 prosent av faste kostnader. Alt dette sa jeg i møtet der Heiseldal deltok og i mitt innlegg til Levin. Jeg inviterte til møte da Heiseldal tok kontakt og er glad for at vi fikk det i stand. Jeg håper at vi kan fortsette å ha den dialogen, også når jeg og regjeringe­n fremover skal fortsette jobben med å finne ytterliger­e tiltak for å avhjelpe de mange som er rammet i landet vårt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway