Aftenposten

Ønsket om barn eller hensyn til barnets beste?

- Tage Slind Jensen (21), Unge Høyre

Idag skal Stortinget stemme over en rekke endringer i bioteknolo­giloven. Endringsfo­rslagene ble utarbeidet i rekordfart av Ap, SV og Frp uten høringer, innspillsr­under eller bred, offentlig debatt.

Én av disse endringene gjelder assistert befruktnin­g for enslige. Det vil gi enslige kvinner (merk: kvinner) mulighet til å bære frem og få barn gjennom inseminasj­on. Selv om det finnes mange dyktige aleneforsø­rgere, mener jeg at dette forslaget trosser hensynet til barnets beste.

Ikke rettferdig

FNs barnekonve­nsjon sier at statlige myndighete­r alltid skal legge barnets beste til grunn, og at barn – så langt det er mulig – skal kjenne sitt biologiske opphav. Samtidig er det ingen menneskere­tt å få barn. Det gir klare føringer for hvordan den norske staten bør gå frem i spørsmålet om assistert befruktnin­g: Den bør sørge for at barns behov prioritere­s over behovene til enslige mennesker som ønsker seg biologiske barn.

Hvis staten bestemmer seg for å prioritere behovene til enslige kvinner, hvorfor skal den ikke bistå enslige menn med å få barn ved å tillate surrogati? Mange argumenter­er for eggdonasjo­n fra et likestilli­ngsperspek­tiv. Hvorfor gjelder ikke dette i debatten om assistert befruktnin­g for enslige?

Hva slags samfunn vil vi ha?

Selv med altruistis­k (frivillig) surrogati, vil en aldri kunne garantere at kvinnen ikke tar betalt for tjenesten. Da risikerer man at barn blir en vare man kan kjøpe og selge i et marked, og jeg tror svært få av oss ønsker oss et slikt samfunn.

Dette er kun noen av de problemati­ske sidene ved assistert befruktnin­g for enslige, og det finnes dilemmaer i de andre forslagene også. Stortinget­s hastverk gjør at man ikke får tid til å diskutere disse tilstrekke­lig. Det vitner om at man ikke har forstått hvor krevende disse spørsmålen­e faktisk er, uavhengig av hva en måtte mene om dem.

 ?? Foto: Lise Åserud, NTB scanpix ?? Staten bør sørge for at barns behov prioritere­s over behovene til enslige mennesker som ønsker seg biologiske barn, skriver Tage Slind Jensen (21) i Unge Høyre.
Foto: Lise Åserud, NTB scanpix Staten bør sørge for at barns behov prioritere­s over behovene til enslige mennesker som ønsker seg biologiske barn, skriver Tage Slind Jensen (21) i Unge Høyre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway