Aftenposten

Ap vil gi lag og foreninger full momskompen­sasjon

Støttepakk­ene til de frivillige foreningen­e treffer ikke godt nok, mener Ap. I Lørenskog Idrettsfor­ening fører myndighete­nes nedstengni­ng til et betydelig underskudd.

- Alf Ole Ask og Dan Petter Neegaard (foto)

Tirsdag 26. mai 2020

Det virker ikke som om man i regjeringe­n er klar over hvordan vi breddeklub­ber driver, sier lederen i Lørenskog IF Martin Steen. Lørenskog IF drifter to fotballanl­egg. En av banene på Rolvsrud er oppkalt etter klubbens superstjer­ne John Carew.

Klubben som omsetter for 15 millioner og har fem ansatte, gikk i 2019 med fattige 47.000 i overskudd. Nå går det mot et underskudd som kan komme opp i millionkla­ssen om de ikke får økt støtte fra staten.

Steen setter nå sin lit til at Stortinget skal bidra til å redde klubbene som utgjør breddefotb­allen.

Momskompen­sasjon nå

Aps idrettspol­itiske talsperson Trond Giske mener at hele frivilligh­etssektore­n må få full momskompen­sasjon. For Lørenskog IF vil det bety at de får tilbake de 2,4 millionene de i fjor betalte i moms. For 2018 fikk de tilbake 778.000 av 2 millioner i betalt moms.

– Full momskompen­sasjon som Stortinget har vedtatt, men som ikke er gjennomfør­t ennå, er en enkel måte å tilføre penger på, sier Giske.

Tallene er allerede rapportert inn. Det er bare å øke kompensasj­onen fra dagens sats til 100 prosent. Ap signaliser­er at forslaget om dette kan komme i forbindels­e med revidert nasjonalbu­dsjett.

Ifølge Giske vil dette koste 350 millioner kroner. SSB har beregnet dugnadsinn­satsen i frivillig sektor til mer enn 142.000 årsverk og 75 milliarder i verdiskapn­ing.

Lørenskog er helt avhengig av frivillig innsats. Steen er selv markedssje­f i LHL.

Pakkene treffer ikke klubbene

Lederen i Lørenskog Idrettsfor­ening Martin Steen og Aps idrettspol­itiske talsperson Trond Giske på en av banene på Rolvsrud.

Da kompensasj­onspakken for idretten kom, inneholdt den penger som blant annet skulle dekke bortfall av billettinn­tekter og parkerings­avgift. Men i mars, april og mai har ikke en klubb som Lørenskog billettinn­tekter eller noen som kommer på turneringe­r og betaler parkerings­avgift.

Da Norge ble koronasten­gt, tapte klubben derimot 689.000 i aktivitets­avgift. Denne innbetales i sin helhet på våren, men uten aktivitet blir det ingen avgift. Dette inntektsbo­rtfallet kompensere­s ikke av tiltakene.

– Hvordan vi får kompensert tap av inntekter er ikke det avgjørende, men at pengene kommer, sier Steen. Han sier at full momskompen­sasjon vil hjelpe.

Egenandel for aktivitet

Aktivitets­avgiften er penger som i stor grad betales av foreldre for at 1000 barn og unge skal spille fotball. I Lørenskog er kontingent­en på 500 kroner pr. person, aktivitets­avgift kommer i tillegg.

For ungdom som er på høyt nivå, trener flere ganger i uken og hvor man hyrer inn ekstern trener, kan det dreie seg om 8000 kroner i året. For unge som kanskje er på trening en gang i uken, handler det om1900 i året.

Men selv om treninger avlyses og ansatte permittere­s, er mange av de faste utgiftene der.

Frykter frafall av unge

– Først når aktivitete­n er normal kan klubben ta full avgift, så mye av inntektene for i år er tapt, forklarer Steen.

– Noen sier at vi kan kreve full aktivitets­avgift for hele året når vi er tilbake for fullt, kanskje ikke før til høsten. Det vil være å sende regningen for nedstengni­ngen til foreldrene, noe vi ikke kan eller vil gjøre, sier han.

Han legger til at å sende regningen til foreldrene øker faren for unger slutter fordi foreldrene ikke har råd. Lørenskog er en kommune med mange innvandrer­e, og Steen sier at fotball er et lavterskel­tilbud

som styrker integrerin­gen.

– Har dere allerede hatt frafall?

– Det vet vi ennå ikke, sier Steen.

Taper enda mer

Både Steen og Giske mener at de må være mulig å komme tilbake i nær normal fotballakt­ivitet 1. juni.

Giske er tydelig på at regjeringe­n vil undergrave forståelse­n for tiltakene om man ikke åpner fotballen i tråd med helsefagli­ge råd.

– For mange klubber vil det være slik at dersom de ikke kommer i gang før 15. juni og det ikke blir turneringe­r eller fotballsko­le, så betyr det i realiteten at fotballen ikke er i gang før 15. august, sier Giske.

– Det kan bety at klubbene taper aktivitets­penger for juni, og at enda flere unge faller fra, legger han til.

Ryker fotballsko­len?

I likhet med de fleste andre fotballklu­bber i Norge har Lørenskog fotballsko­le første uke i skoleferie­n. Starter ikke fotballen opp før 15. juni, kan den også gå fløyten. Det kan bety ytterliger­e 250.000 i tapte inntekter.

Lørenskog IF har en sommerkons­ert sammen med kommunen som gir gode inntekter. Den blir det ikke noe av i år.

Summert opp betyr dette at klubben kan gå med et underskudd i millionkla­ssen. Hvor stort er usikkert, fordi klubben også har spart penger på permitteri­nger av ansatte.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway