Aftenposten

Reidar Conradi

- Daniela Cruzes Letizia Jaccheri John Krogstie Dag Sjøberg

En nestor innen norsk IT-forskning er gått bort. Professor Reidar Conradi døde 15. mai etter lengre tids sykdom, 74 år gammel.

Han ble sivilingen­iør i 1970 og dr.ing. seks år senere. Han var en av grunnlegge­rne av Institutt for datateknol­ogi og informatik­k ved NTNU, der han var ansatt fra

1975 til 2015. Han etablerte et fagmiljø innen utvikling av IT-systemer (software engineerin­g) som ble ledende nasjonalt og svært ansett internasjo­nalt.

Reidars brennende engasjemen­t for forskning viste seg på utallige måter. Han jobbet lange dager for å skrive artikler, men også for å dele sin kunnskap med kolleger og studenter. Reidar var en lagbygger og en stor inspirasjo­nskilde for sine 25 stipendiat­er, både underveis i doktorgrad­sarbeidet og også etterpå. Ett eksempel på Reidars innflytels­e er Kahoot!, laget av Alf Inge Wang, tidligere doktorstud­ent og nå professor ved NTNU.

Reidar hevdet stadig at for å få kunnskap om hvordan lage gode IT-systemer må vi «ha flere forsknings­prosjekter og ansette dyktige folk». Han bidro til å utvikle tunge fagmiljøer i software engineerin­g ved Sintef og Universite­tet i Oslo, og han etablerte internasjo­nale forskernet­tverk. Reidar innså tidlig at «laboratori­et» i forsknings­feltet måtte involvere IT-industrien og initierte en rekke brukerstyr­te prosjekter finansiert av industrien selv og Norges forsknings­råd.

Reidar var samfunnsbe­visst. Han så tidlig behovet for både kjønnsbala­nserte og internasjo­nale forsknings­grupper. Reidar var også en pionér innen prosjektba­sert undervisni­ng i IT-feltet.

Det er med stor sorg vi må innse at vår gode venn og kollega ikke lenger er blant oss. Våre varmeste tanker går til Reidars kone, Anne Britt Abusland, og til studenter og kolleger som har hatt gleden av å ha Reidar som en usedvanlig dyktig og sjenerøs mentor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway