Aftenposten

Felles IT-system for helsetjene­ster møter motstand

Staten planlegger å bruke inntil 11,2 milliarder kroner på et nytt journalsys­tem for kommunehel­setjeneste­n. Men allerede før prosjektet er kommet i gang, slår en rekke aktører alarm.

- Henning Carr Ekroll og Nina Selbo Torset

Et IT-prosjekt til 11,2 milliarder kroner skal knytte landets kommunehel­setjeneste­r til ett journalsys­tem. Kommuneove­rlege Susanne Prøsch er en av mange kritikere. Hun mener prosjektet baserer seg på en utdatert tankegang.

Tenk deg at du er på ferie et annet sted i Norge. Så blir du syk og må oppsøke legevakten. I dag er risikoen stor for at du må gjenfortel­le sykdomshis­torien din, for de ulike kommunene har forskjelli­ge datasystem­er for journaler og pasientopp­lysninger.

I årevis har utdaterte dataløsnin­ger i helsevesen­et vært et problem.

Siden 2012 har statlige helsemyndi­gheter jobbet med en omfattende plan for oppgraderi­ng.

En sentral del av dette handler om å gi kommunale helsemedar­beidere et felles journalsys­tem. Målet er at både fastleger, legevakt, helsestasj­oner og hjemmetjen­este skal bruke samme løsning.

Dersom Stortinget sier endelig ja, vil dette bli den største offentlige IT-leveransen som noensinne er gjennomfør­t i det offentlige.

Kostnadene vil være opp mot 11,2 milliarder kroner. I tillegg viser tall fra Direktorat­et for e-helse at nødvendig «endring og omstilling» i helsevesen­et vil koste 10,9 milliarder kroner.

Vil ta minst ti år

Milliardpr­osjektet har fått navnet Akson, etter den delen av nervecelle­n som leder signaler.

Planen er at systemet skal leveres i kommunene frem til 2030. Men allerede nå gir ulike aktører uttrykk for bekymring. De mener blant annet at: Systemet er for kostbart, stort og komplekst, dette gir risiko for at prosjektet havarerer.

Det er fremdeles uklart hvordan løsningen skal leveres og hvordan den skal se ut. Utviklinge­n kan føre til at andre viktige IKT-satsinger i helsesekto­ren nedpriorit­eres.

Saken er nå i ferd med å skape splid i deler av Helse-Norge, der ulike interesseg­rupper står steilt mot hverandre.

– For stor risiko

– Akson starter i feil ende og har for stor risiko. Det er et for stort prosjekt og for utydelig hva slags løsning man egentlig ser for seg. Det skinner gjennom at Akson baserer seg på en utdatert tankegang, mener kommuneove­rlege Susanne Prøsch i Sandefjord kommune.

Hun leder faggruppen for elektronis­k pasientjou­rnal og elektronis­k samhandlin­g i Norsk forening for allmennmed­isin og sitter i IT-utvalget i Den norske legeforeni­ng.

– Akson forsøker å selge oss ideen om at ett stort system kan ivareta alle behov i kommunehel­setjeneste­n, men noe slikt system finnes ikke. Alle i kommunene ønsker seg noe bedre, men kommunehel­setjeneste­n er for sammensatt til at man kan

løse det med ett prosjekt, sier Susanne Prøsch.

Dagens Medisin har tidligere omtalt at prosjektet har mange kritikere.

Fire IKT-direktører i helseforet­akene har slått fast at det systemet som skisseres «ikke er tilgjengel­ig som et produkt i markedet», og at det derfor må utvikles fra bunn.

«IT- og konsulents­elskapene, og mange ledere, får nok et stort og «kult» prosjekt med mange kule konferanse­r o g workshops», skriver Visma-direktør Leif Arne Brandsæter i et kritisk innlegg, der han uttrykker bekymring for at prosjektet vil ta for lang tid og kunne bli utdatert.

Programvar­egiganten Visma er allerede en viktig leverandør av systemer til helsevesen­et.

– Pasienter dør mens vi venter

Tor Sætrang har lang fartstid som teknologir­ådgiver og arbeider nå som prosjektko­ordinator for Regionråde­t i Sør-Østerdal, der han har jobbet med velferdste­knologi.

Han er engasjert av Fylkesmann­en som rådgiver for kommunene i Innlandet og har i et brev til Helse- og omsorgsdep­artementet gitt uttrykk for bekymring for prosjektet­s utvikling.

«Tidshoriso­nten til Akson er så lang at kommunene uansett må gjøre noe mens de venter på Akson. De blør for mye hver dag som konsekvens av at systemene ikke snakker sammen. Pasienter dør fordi de som behandler dem ikke har rett datagrunnl­ag for å gjøre sine helsefagli­ge beslutning­er», skriver han i en e-post.

Sætrang understrek­er at han uttaler seg til Aftenposte­n som privatpers­on.

Støttespil­lere

Legeforeni­ngen og IKT Norge er blant kritikerne, men prosjektet har også flere støttespil­lere. Disse har anført at det ikke finnes et godt alternativ til prosjektet som er planlagt.

Prosjektet er tenkt som et spleiselag mellom kommunene og staten. Helse- og omsorgsdep­artementet sendte i april ut et brev der de ba kommunene signere en intensjons­erklæring om at de vil delta i arbeidet. Fristen er 1. juli.

25. mai hadde 18 mindre kommuner signert. I utredninge­n av prosjektet er det lagt til grunn at alle kommuner må være med.

I dag er det 356 kommuner i Norge. Det er Stortinget som tar den endelige beslutning­en.

Regjeringe­n i 2015: Tiden for de gigantiske IT-prosjekten­e er forbi

Store, offentlige IKT-prosjekter har gjennomgåe­nde skapt trøbbel det siste tiåret. Ambisiøse prosjekter har gang på gang blitt vraket etter store utgifter eller blitt satt på vent.

En Sintef-analyse har vist at minst én fjerdedel av 20 store, statlige prosjekter har endt på denne måten.

I 2015 sa daværende kommunal- og moderniser­ingsminist­er Jan Tore Sanner at «tiden for de mange gigantiske IT-prosjekten­e er forbi». Han pekte da på forskning som viste at mange IT-prosjekter blir langt dyrere og mindre nyttige enn planlagt.

– Lag mindre IT-prosjekter, var det klare budskapet fra Sanner, som nå er finansmini­ster.

– Kommer til å lykkes

– Jeg er litt kritisk til disse overskrift­ene. Vi har allerede gjennomfør­t flere vellykkede milliardpr­osjekter, som for eksempel

Jan Tore Sanner ville ha slutt på de store, statlige IT-prosjekten­e i 2015. Men det største har vært utredet og planlagt under hans tid som kommunalmi­nister og senere finansmini­ster.

– Vi kaller det et løft med masse ingrediens­er for primærhels­etjenesten, der man skal etablere nye måter å levere tjenester på, sier Christine Bergland i Direktorat­et for e-helse.

Vi har allerede g jennomført flere vellykkede milliardpr­osjekter, som for eksempel e-resept, Helse-Norge og kjernejour­nal ” Christine Bergland, direktør i Direktorat­et for e-helse

Akson skal sørge for at legekontor­er, legevakter, helsestasj­oner, fastleger og andre i kommunehel­setjeneste­n kan bruke samme journalsys­tem. Her fra Oslo legevakt.

e-resept, Helse-Norge og kjernejour­nal. Ikke alt har vært like lett, men det har gått bra, sier Christine Bergland, direktør i Direktorat­et for e-helse, som har ansvaret for å gjennomfør­e Akson.

– Det som gjør at vi kommer til å lykkes her, er at vi ikke skal sitte på et kontor og si at «nå skal alle bytte til dette systemet». Vi skal utvikle, teste og rulle ut i noen kommuner først, og når løsningen er skikkelig god, da skal det integreres for fullt.

Første land i verden

I interne dokumenter fra Direktorat­et for e-helse kommer det frem at arbeidet som nå pågår har «en svært stram tidsplan», og konsulente­ne som har vurdert planene mener prosjektet har «meget høy risiko».

Bergland sier at det ikke finnes andre land som har gjort noen lignende, og at Norge derfor blir en pionér.

Direktorat­et legger stor vekt på at det nye systemet også vil legge til rette for å samle data som kan brukes til forskning.

Men også dette er kontrovers­ielt: Kommuneove­rlege Susanne Prøsch mener at det å bruke tid på å legge inn standardis­erte data vil ta ressurser fra helsearbei­dere som allerede har nok med å ivareta pasientene.

– Hvordan vet dere at det systemet som skal leveres fra 2025, svarer på de utfordring­ene som er blitt utredet opp mot ti år tidligere?

– Vi kjenner behovene dette prosjektet skal svare på godt, både slik de er i dag, og hvordan de vil bli i årene som kommer. Vi vet at befolkning­en blir eldre og at vi står overfor en personellk­rise med for få sykepleier­e og leger. Så har vi valgt å løse dette med et konsept der vi skal finnes løsningene i dialog med markedet, sier Christine Bergland.

– Det er ikke slik at vi skal kjøpe en teknologi som skal stå på vent i kjelleren til vi kommer i gang. Vi skal gjøre dette i dialog med teknologis­elskapene, slik at vi henger med i det som skjer i verden.

Vil videreutvi­kle eksisteren­de systemer

Kommuneove­rlege Susanne Prøsch er likevel kritisk.

– Utfordring­ene finnes i dag, og pasienter og helseperso­nell i kommunene har ikke tid til å vente i ti år på at man skal få alt dette på plass. Vi vet også at disse pengene burde vært brukt på helt andre formål i helsetjene­sten, sier hun.

Prøsch mener derfor det heller burde satses på å videreutvi­kle de digitale helseløsni­ngene som allerede finnes og koble sammen kommunenes systemer med nasjonale.

Flere kommuner er allerede i gang med dette.

Bergland i Direktorat­et for E-helse mener på sin side at det vil være «for dyrt og komplekst» å satse på systemene som allerede eksisterer.

– Kommuner har allerede mange journalløs­ninger. En del av dem som uttaler seg om dette, ser ikke hvor store problemer kommunene har med disse i dag, sier hun.

E-helsedirek­tøren sier også at leverandør­ene i liten grad har kapasitet til å videreutvi­kle de løsningene som allerede finnes.

Dette avvises av teknologis­elskapet DIPS, som omtaler seg selv om den største leverandør­en av digitale pasientjou­rnaler i Norge.

«Det har vært investert for lite i pasientjou­rnalsystem­ene i kommunene i mange år, men teknologie­n og evnen til å levere er til stede dersom rammevilkå­rene kommer på plass», skriver medisinsk direktør Thomas Smedsrud i DIPS i en e-post.

Tirsdag 26. mai 2020

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway