Aftenposten

Bioteknolo­giloven:

Det blir flere spennende voteringer når Stortinget skal stemme over en rekke forslag til en mer liberal bioteknolo­gilov.

- Therese Sollien, kommentato­r

Det er flere gode grunner til å gjennomfør­e tidlig ultralyd, utover å screene for kromosom- ” avvik

Ap, Frp og SV har inngått et forlik om en rekke liberalise­rende endringer i bioteknolo­giloven – mot regjeringe­ns ønske. Men politikere i flere partier kan komme til å stemme på tvers av eget partis ønske. Derfor er det uvisst hvor flertallet ender når Stortinget skal stemme over forslagene tirsdag.

Dette er de viktigste endringene som foreslås:

Eggdonasjo­n skal bli tillatt

Hittil har det bare vært tillatt å donere sæd. Ap, SV og Frp sier ja til også å donere egg. Det innebærer at et barn både får en genetisk mor (eggdonor) og en biologisk mor, som har båret barnet frem. De tre partiene er ellers enige om følgende betingelse­r:

• For å donere egg, må man være mellom 25 og 35 år.

• Hver eggdonor kan maks ta ut egg tre ganger. Alle eggene som hentes ut, kan brukes til assistert befruktnin­g. Ved å tillate inntil tre egguthenti­nger pr. eggdonor, vil familier ha mulighet til å bruke egg fra samme donor i flere omganger.

• Det vil bli mulig å importere eggceller fra andre land, slik man i dag gjør med sædceller. Import av egg skal foregå gjennom et nordisk samarbeid.

• Man kan ikke få egg/sæd fra familie og venner. Det kan skape press for å donere arvemateri­ale. Et unntak foreslås for lesbiske par der den ene kvinnen har gode egg, mens den andre har bedre forutsetni­nger for å gjennomfør­e et svangerska­p.

• Legen skal velge egnet eggdonor eller sæddonor.

• Man skal få betalt for å donere egg. Betalingen skal dekke «belastning­en og tidsbruken» og være på «moderat nivå.»

• Arbeidsgiv­er plikter ikke å dekke sykepenger for kvinner som ønsker å donere egg.

Enslige skal få rett til sæd-, men ikke eggdonasjo­n

Hittil har bare par hatt mulighet til å få hjelp til å få barn (assistert befruktnin­g). Ap, Frp og SV går inn for at også enslige kvinner skal få mulighet til assistert befruktnin­g. I praksis vil dette bare bety rett til å få donert sæd.

Frp setter nemlig ned foten for det som kalles embryodona­sjon eller dobbeltdon­asjon. Partiet mener at halvparten av genmateria­let må komme fra paret eller den enslige. Det betyr at det ikke blir mulig å få donert egg og sæd samtidig.

Barneomsor­gsattest

De som ønsker tilbud om assistert befruktnin­g, må legge frem en barneomsor­gsattest. Den skal opplyse om personene er siktet, tiltalt eller dømt for flere straffebes­temmelser som for eksempel seksualfor­brytelser, grov vold, narkotikaf­orbrytelse­r eller drap. Regjeringe­n har foreslått dette og får støtte av Frp og SV.

Lavere aldersgren­se for å få vite om opphav

Alle partier støtter følgende endring: Aldersgren­sen for når barnet skal ha rett til å få vite donors identitet, settes ned fra 18 år til 15 år. Foreldrene vil da ha en plikt til å fortelle barnet at det er blitt til ved hjelp av donor.

Offentlig tilbud om tidligere ultralyd

Ap, SV og Frp mener alle gravide innen 12. uke skal få et offentlig tilbud om ultralyd med blodprøve (KUB). Dette kan avdekke alvorlig sykdom eller skade hos fosteret.

I dag gis det tilbud om ultralyd i uke 17– 19. Det er selvstendi­g abort innen utgangen av uke 12.

Senket aldersgren­se for fosterdiag­nostikk

Ap, SV og Frp ber regjeringe­n sørge for at aldersgren­sen for å få tilbud om fosterdiag­nostikk senkes. I dag kan gravide få tilbud om fosterdiag­nostikk hvis de er 38 år eller eldre ved termin. Flertallet vil senke grensen til 35 år.

Tilbud om blodprøvet­est, nipt, til alle

Stortinget ber regjeringe­n sørge for at nipttest tilbys alle kvinner som har krav på fosterdiag­nostikk, eller ved funn på tidlig ultralyd med tilleggsun­dersøkelse­r, uavhengig av kvinnens alder.

Nipt står for non-invasiv prenatal test. Testen, en blodprøve fra mor, kan avdekke kromosomfe­il som f.eks. trisomi 21 (Downs syndrom).

Lagring av egg

Ubefrukted­e: Det er i dag tillatt å lagre ubefrukted­e egg, eggstokkve­v og sæd på medisinsk grunnlag. Alle partier ønsker at de som skal gjennomgå behandling som kan skade befruktnin­gsdyktighe­ten, også skal kunne få slik tillatelse.

Ap, SV og Frp vil gå lengre og fremmer også forslag om å tillate lagring av ikkemedisi­nske grunner.

Befruktede: Det er tverrpolit­isk enighet om å utvide adgangen til å lagre befruktede egg. Det er i dag en femårsgren­se. Virksomhet­ene får en plikt til å oppbevare befruktede egg til kvinnen egget stammet fra, er fylt 46 år.

Bruk av sæd etter donors død

I dag er det forbud mot å utlevere sæd for bruk til assistert befruktnin­g etter givers død. Flertallet, inkludert Høyre, mener at i saker hvor sædprøven er testamente­rt, må det tillates at den utleveres til den som

har fått retten også etter donors død.

Lagret sæd fra avdød, eller egg som er befruktet med avdødes sæd, kan benyttes til assistert befruktnin­g av avdødes gjenlevend­e samboer eller ektefelle dersom det kan dokumenter­es at det er i tråd med avdødes ønske.

PGD-tilbud til flere og i Norge

Norske par har siden 2004 hatt mulighet til å benytte seg av preimplant­asjonsdiag­nostikk (PGD): genetisk undersøkel­se av befruktede egg før egget settes inn i livmoren. En nemnd har tatt stilling til hvem som skal få tilbudet. Tillatelse er gitt i få tilfeller til foreldre med alvorlig arvelig sykdom, og behandling­en er gitt i utlandet.

Ap, SV og Frp vil senke terskelen for å gi slik behandling og avvikle nemndene.

De ønsker også at det skal bygges opp slikt tilbud i Norge.

Ja til genterapi på fostre

Genterapi innebærer at man overfører genetisk materiale til celler for å behandle sykdom eller å påvirke biologiske funksjoner. Regjeringe­n foreslår å fjerne kravet om at genterapi kun kan brukes til behandling av sykdommer som anses som alvorlige, men vil beholde forbud mot genterapi på fostre. Frp, Ap og SV mener at det ikke er noen prinsipiel­le grunner til ikke å åpne for genterapi som medisinsk behandling også i fosterstad­iet og vil oppheve forbudet. Men partiene vil forby behandling som medfører genetiske endringer som går i arv i kjønnscell­er.

Mitokondri­edonasjon

Ap, SV og Frp ønsker også at mitokondri­edonasjon kan bli tillatt i Norge. Mitokondri­ene er små kraftverk inne i cellene. De arves kun fra mor. Sykdom i mitokondri­ene kan ramme nervesyste­m, muskler og hjerte og kan ikke helbredes. Mitokondri­edonasjon gjør det mulig å hindre at mor overfører slik sykdom til fosteret ved å bruke et kjerneløst egg fra en annen kvinne. Det medfører at barnet som fødes, vil ha mitokondri­elt DNA fra en tredje person.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Stortingsp­resident Tone Wilhelmsen Trøen i Stortingss­alen etter at det er blitt montert pleksiglas­s for 225.000 kroner for å hindre virussmitt­e. Dagens avstemning i bioteknolo­gisaken er den første som foregår for full sal etter koronautbr­uddet.
Stortingsp­resident Tone Wilhelmsen Trøen i Stortingss­alen etter at det er blitt montert pleksiglas­s for 225.000 kroner for å hindre virussmitt­e. Dagens avstemning i bioteknolo­gisaken er den første som foregår for full sal etter koronautbr­uddet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway