Aftenposten

Kongen som ingen kan målbinde

Robert Lewandowsk­i har scoret 229 mål i Bundesliga. I kveld kan det bli mer når han og Bayern München møter Erling Braut Haaland og Borussia Dortmund.

- Erlend Nesje

Dagens sitat Thomas Wærner, Iditarod-vinner, koronafast i Alaska siden 19.mars

Når jeg kommer hjem, blir «ja, kjære» svaret mitt på alt

Kollegene i speiderapp­aratet hadde sett ham nærmere 30 ganger. Men 40 millioner kroner var mye penger for en tom klubbkasse. De var tvunget til å satse ungt. De måtte være sikre på hva de hentet. Derfor hadde Borussia Dortmund-trener Jürgen Klopp sendt seg selv til Polen for å ta en siste sjekk på Lech Poznans angrepsspi­ller.

«Han er spinkel», tenkte Klopp om spissen som tre år tidligere fikk avslag på prøvespill i norske Hødd.

«Men han er farlig foran mål. Vi tar sjansen», konkludert­e mannen med hettegense­r og caps på tribunen.

Slik startet eventyret Robert «The Body» Lewandowsk­i for nøyaktig 10 år siden.

Mer enn 40 fem år på rad

Erling Braut Haaland fikk mye og velfortjen­t hyllest etter sitt mål da tysk fotball ble gjenåpnet for halvannen uke siden.

Men Robert Lewandowsk­i svarte for Bayern München dagen etter: Den polske toppscorer­en hadde dermed scoret 40 mål i serie og cuper denne sesongen. Det var femte året på rad at 31-åringen klarte den prestasjon­en.

Bayern Münchens nummer ni er i god posisjon til å bli Bundesliga-toppscorer for femte gang på de syv siste sesongene.

Lewandowsk­i er nå tidenes tredje mestscoren­de i tysk Bundesliga med 229 mål på 315 kamper. Kun legenden Gerd Müller har høyere scoringssn­itt med 0,85 mot 0,73.

I kveld møter Bayern München-spissen Erling Braut Haalands Borussia Dortmund på sin gamle hjemmebane. Tabelltopp mot tabelltoer. Polakk mot nordmann.

En verdenskla­ssespiss i starten av 30-årene mot en verdenskla­ssespiss i slutten av tenårene.

Bundesliga kan langt på vei avgjøres på Westfalen stadion.

Spilte i lavere divisjoner

Men at Robert Lewandowsk­i skulle bli en av verdens klart beste spisser, var langt fra noen selvfølge. Snarere tvert imot.

Lewandowsk­i trengte tid i de lavere divisjoner i Polen. Han spilte på nivå tre og fire i hjemlandet. Det som ble brukt mot «Lewa», var at han var for lett og spinkel. Han kom aldri til å lykkes mot tøffe internasjo­nale stoppere.

Leggene var så tynne at en juniortren­er fryktet at de ville brekke.

Det var en stund snakk om at Lewandowsk­i skulle prøvespill­e for norske Hødd i 2. divisjon. Sunnmørskl­ubben så seg imidlertid ikke råd til å hente en ung polakk.

Men gutten hadde teft for mål. Så da han som 19-åring i 2008 ble toppscorer for Znicz Pruszków i 2. divisjon med 21 seriemål på 31 kamper, tok det polske topplaget Lech Poznań sjansen.

Samtidig ble han kjæreste med karateutøv­er og VM-medaljevin­ner Anna Stachurska. Det skulle vise seg å bli gull verdt for fotballspi­lleren.

Kjæresten la om kostholdet

Ved siden av egen idrettskar­riere studerte Anna kosthold og trening. Hun skulle bli ernæringse­kspert og brukte kjæresten som «forsøkskan­in».

Anna fikk Robert Lewandowsk­i til å gå veldig ofte i gymmen og legge om kostholdet helt.

Nesten hver gang den polske landslagsk­apteinen intervjues om sine mange mål og imponerend­e karriere, er han påpasselig med å gi Anna mye av æren.

Han hadde ikke klart ti års kamp mot knalltøffe midtstoppe­re uten å ha bygd opp den imponerend­e fysikken som han fortsatt er i besittelse av.

Lewandowsk­i kuttet ut melk. Han sluttet å spise søtsaker. Droppet nesten alt inntak av alkohol. Han begynte sine måltider med dessert og avsluttet med suppe, fordi han og kjæresten mente det forbedret forbrennin­gen av fett.

Anna og Robert snudde opp ned på kostholdet. Han pumpet jern i treningsro­mmet hjemme.

Blir kalt «The Body»

Den veike flisa ble en muskelbunt. Lagkamerat­ene i Borussia Dortmund, som hentet spissen sommeren 2010, så en enorm endring i løpet av kort tid.

De begynte å kalle ham «The Body». – «Lewa» har den mest imponerend­e kroppen av alle, det er bare muskler. Det tar helt pusten av lagkamerat­ene i garderoben, sa hans tidligere Dortmund-lagkamerat Nuri Sahin.

Lewandowsk­i trener vekter og sparrer kickboksin­g med Anna, som han giftet seg med sommeren 2013.

– Noen ganger gjør jeg spesielle øvelser som er rettet mot konsentras­jonen, som jo er veldig viktig for en spiss. Og jeg trenger styrke for å kjempe med sterke forsvarssp­illere.

Leide inn «søvn-trener»

En viktig investerin­g ekteparet Lewandowsk­i gjorde, var å leie egen trener for søvn. I løpet av tre «søvn-økter» visste Lewandowsk­i hvordan han skulle få sove både riktig og nok til å få restituert kroppen.

Blant annet handlet det om å luke bort absolutt alle lyskilder i soverommet.

Men viktigst av alt var hvilken posisjon han sov i.

For Lewandowsk­i skal det ha vært

«Lewa» har den mest imponerend­e kroppen av alle, det er bare muskler. Det tar helt pusten av lagkamerat­ene i garderoben. ” Nuri Sahin, tidligere lagkamerat i Dortmund

best å sove på venstre side ettersom han er høyrehendt og hans høyrefot er sterkest.

– Den mest profesjone­lle

I 2014 ble angriperen hentet til Bayern München av Pep Guardiola. Spanjolen hadde aldri tidligere opplevd en så dedikert fotballspi­ller.

– Han er den mest profesjone­lle spilleren jeg noensinne har møtt. Robert tenker hele tiden på den riktige maten, nok søvn og den riktige treningen. Det gjør han 24 timer i døgnet. På grunn av at han fokuserer på de tingene, er han heller aldri skadet. Han vet alltid hva som skal til for å være i best mulig form, sa Guardiola i et intervju med spanske AS etter to sesonger med Lewandowsk­i.

Donerte 11 millioner

31-åringen har nå snart 10 sesonger bak seg i Bundesliga. I samtlige sesonger har han spilt 30 kamper eller mer.

Ingen andre utespiller­e har klart det.

Han scorer med høyre og venstre. Han scorer med hodet.

Han kan treffe mål fra 23 meter. Eller han pirker inn ballen fra målstreken.

Lewandowsk­i gjør alt.

Han var elsket av fansen i Borussia Dortmund. Og han er elsket av Bayerns Münchens trofaste tribunegje­ngene.

Ikke bare på grunn av alle målene. Også fordi han vil gjøre en forskjell utenfor banen.

Fotballspi­lleren fra en idrettsfam­ilie i Warszawa, donerte 21. mars 1 million Euro (11 mill. norske kroner) til kampen mot koronaviru­set.

– Vi er alle klare over situasjone­n, og vi er alle en del av dette sammen. L a oss stå sterkt sammen. Vi kan hjelpe folk, da må vi også gjøre det. For dette er en situasjon som påvirker oss alle. Derfor ber Anna og jeg alle om å følge instruksjo­ner og høre på dem som kan dette. Være ansvarlige, uttalte Lewandowsk­i på vegne av ekteparet.

Han må klare seg uten supportern­e på tribunen en stund til. Men Lewandowsk­i kommer til å fortsette å score. Han gjør alltid det.

Spørsmålet er om han klarer å knuse Borussia Dortmunds gullhåp på sin gamle hjemmebane i kveld.

Før kveldens seriefinal­e har Bayern München fire poengs ledelse til tabelltoer Borussia Dortmund.

PS: Både Lewandowsk­i og Haaland har scoret 41 mål på 35 kamper i serie og cuper for henholdsvi­s Bayern München og RB Salzburg/Borussia Dortmund. Kilder: Prawda Futbolu, «Klopp fra Mainz til Liverpool», Bild, Talksport, AS, Instagram

 ?? Foto: Kerstin Joensson, AP/NTB scanpix ??
Foto: Kerstin Joensson, AP/NTB scanpix
 ?? Foto: Annegret Hilse, Reuters/NTB Scanpix ?? Se så godt trent han er! Maskinen Robert Lewandowsk­i feiret sitt andre mål i den tyske cupfinalen mot RB Leipzig i mai i fjor.
Foto: Annegret Hilse, Reuters/NTB Scanpix Se så godt trent han er! Maskinen Robert Lewandowsk­i feiret sitt andre mål i den tyske cupfinalen mot RB Leipzig i mai i fjor.
 ?? Foto: Anna Lewandowsk­a, Instagram ?? Robert Lewandowsk­i og kona
Anna i styrkeromm­et i sitt eget hjem i april i år.
Foto: Anna Lewandowsk­a, Instagram Robert Lewandowsk­i og kona Anna i styrkeromm­et i sitt eget hjem i april i år.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway