Aftenposten

Neste sommer finnes kanskje ikke når du er sykehjemsb­eboer

De fengselsli­gnende forholdene i eldreomsor­gen er koronaepid­emiens aller vanskeligs­te dilemma.

- Kommentar Andreas Slettholm

Min mormor havnet på sykehjem tidlig i mai. Hun bor et annet sted i landet, en plass der det for tiden ikke er registrert koronasmit­te. Til uken drar min mor over halve Norge for å besøke henne. Det blir første gang hun ser sin 92-årige mor på fire måneder. Hun har fått innvilget en halv times kontakt.

Selv om det gjøres en enorm innsats i eldreomsor­gen for tiden, gir det mening å bruke betegnelse­n «fengselsli­gnende» i hvert fall når det gjelder regler for besøk på landets sykehjem.

I samfunnet ellers har det vært noen gode uker. Plutselig våres det, det er øl i kranene, barn på fotballban­ene og folk i gatene. Det bærer bud om at det er mulig å leve ganske godt med koronaviru­set, inntil videre uten noen ny smitteoppb­lomstring.

Men beboere i sykehjem har det annerledes. De har ikke bare levd et annerledes liv siden mars, de har levd i isolasjon. Og der er det få utsikter til noen vesentlig normaliser­ing.

Det absolutte besøksforb­udet som ble innført midt i mars, ble opphevet 6. mai. Men i mange kommuner, inkludert Oslo, er hovedregel­en fortsatt at sykehjemme­ne er stengt for besøk.

I Oslo kan man møtes ute, men bare to pårørende får være med, og maksimalt én gang i uken. Aktivitete­r, helsehjelp og andre tilbud er også på et minimum. Så hvor verdig er eldreomsor­gen nå, egentlig? Og hvor lenge skal det forbli slik?

Skyhøy dødelighet

Morgenblad­et har viet dette temaet stor plass i siste utgave, inkludert en tankevekke­nde reportasje fra Grefsenhje­mmet. De ansatte der er slitne av å forsøke å spille rollen som aktivitør, miljøterap­eut, kulturarbe­ider, pårørende og pleier samtidig.

Dilemmaet er åpenbart: På sykehjemme­ne bor de med aller størst risiko for å utvikle koronasykd­om. Svært mange vil ikke overleve en virusinfek­sjon. Se bare til Sverige eller Belgia hva som skjer om viruset først kommer inn på sykehjemme­ne.

Dødelighet­en er skyhøy blant de eldre. I Norge har 490 personer over 80 år fått påvist viruset. 152 av dem – nesten en tredjedel – er døde.

Spørsmålet er likevel om gevinsten – ikke å dø av korona – står i stil med kostnadene. Her skal det legges til at å unngå koronadød i seg selv kan ha en verdi. Det kan være smertefull­t og dramatisk sammenlign­et med andre måter å avgå på.

Men du kan jo spørre deg selv: Hvis du har passert 90 og lever på sykehjem, ville du da foretrekke en liten risiko for å bli eksponert for koronasmit­te, eller leve isolert, med få aktivitets­tilbud eller muligheter for besøk fra familien?

Her er det sikkert forskjelli­ge svar. Men de er ikke blitt spurt, sykehjemsb­eboerne, selv om de har rett til å medvirke. I hvilken grad slike rettighete­r er reelle, er det nok delte meninger om også når det ikke er koronatid.

Men sett i etterkant – nødssituas­jon eller ei – er det vanskelig å forstå at menneskere­ttighetene og rett til privat- og familieliv ble tillagt nok vekt da besøksforb­udet ble innført og oppretthol­dt i seks uker.

Gitt at det fortsatt vil være smitte i samfunnet, vil det være en kontinuerl­ig risiko for å få den inn på sykehjemme­ne. Den vil kanskje ikke være så stor, men det er den sannelig ikke nå heller.

I 90 av landets kommuner er det aldri registrert koronasmit­te. Ifølge nettsiden til en tilfeldig valgt av disse 90, Røros, kan beboere få én person av gangen på besøk, én gang pr. uke, i maksimalt 15 minutter, og kun ektefelle eller barn.

Hvilken risiko innebærer det egentlig å gi alle de nærmeste pårørende anledning til å besøke bestemor i løpet av uken i en kommune der det ikke har vært eller er noe registrert covid-19?

Hvis den er veldig liten, er det offer samfunnet krever av de eldste og deres pårørende, veldig stort for å unngå en minimal risiko.

Over 75 prosent av sykehjemsb­eboerne har påvist demens. Da kan fravær av besøk og nærhet fra kjente personer være ekstra vanskelig å bære.

Dette er tross alt mennesker som ikke har så lenge igjen å leve.

For å parafraser­e hva tre frustrerte pårørende skrev i Aftenposte­n: Neste sommer finnes kanskje ikke når du er på sykehjem. Livet er i aller høyeste grad her og nå for dem som allerede har passert forventet levealder.

Da må det leves så innholdsri­kt og godt som absolutt mulig i den tiden sykehjemsb­eboere har igjen. Om det virkelig er tilfelle i dag, er usikkert.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway