Aftenposten

Tror gigantpros­jekt kan hindre «uønskede hendelser» for 3,7 mrd.

En beregning viser at antallet skader og feil i pasientbeh­andlingen vil reduseres betrakteli­g om man får på plass et felles journalsys­tem for kommunene.

- Henning Carr Ekroll Nina Selbo Torset Torstein Ringnes

Hvor mye koster feil, svikt og pasientska­der i helsetjene­sten? Og hvor mye kan dette reduseres om man bruker flere milliarder offentlige kroner på å få på plass et nytt, felles journalsys­tem for kommunene?

Det er et av spørsmålen­e som blir drøftet i utrednings­dokumenten­e som ligger til grunn for det som kan bli det største IKT-prosjektet i norsk offentlig historie.

Aftenposte­n omtalte i går kontrovers­ene rundt det planlagte systemet, som er ment å erstatte dagens jungel av ulike journalløs­ninger i kommunene. Planene har fått navnet Akson.

Totalkostn­ad på over 20 milliarder

I tillegg til 11,2 milliarder for anskaffels­e og innføring, er det beregnet at det vil koste 10,9 milliarder kroner å omstille helsetjene­sten nok til at 150.000 helseperso­nell kan bruke systemet på en fornuftig måte. Det har derfor vært viktig å beregne hvor mye samfunnet vil tjene på et felles journalsys­tem.

– Dette er det eneste som kan gi oss en forsvarlig helsetjene­ste til en akseptabel pris. Vi må ha tilgang på opplysning­er om pasientene våre, og det er spesielt viktig når man har mennesker med langvarige lidelser som har behov for flerfaglig helsetjene­ste. Da er dagens system helt uforsvarli­g, sier Wenche P. Dehli, som er direktør for samfunn og innovasjon i Kristiansa­nd kommune.

Kommunen er en av flere som har vært sentrale i utredninge­n og planleggin­gen av prosjektet.

Peker på store gevinster

Utrederne mener at mange kostnader knyttet til pasientbeh­andling kunne vært unngått gjennom «økt tilgang på riktig informasjo­n», noe systemet skal kunne gi gjennom sømløs flyt av pasientinf­ormasjon mellom fastleger, legevakt, hjemmetjen­ester og andre kommunale helseinsti­tusjoner.

Totalt anslås det at man kan spare samfunnet for 3,7 milliarder kroner på denne måten, blant annet ved at man unngår pasientska­der.

I utredninge­n legges det for eksempel til grunn at en poliklinis­k behandling av «sår og skrammer som kan gi ubehag», beregnes å ha en kostnad på 25.000 kroner, mens «sykehusinn­leggelse i flere dager eller flere uker» beregnes å koste 3 millioner kroner.

Det er også beregnet hvor mye unødvendig tid helseperso­nell i dag bruker på å hente inn og dele informasjo­n fra ulike systemer som ikke snakker sammen. Utrederne mener at det å kvitte seg med tidstyvene vil kunne spare samfunnet for totalt 13,7 milliarder kroner.

I tillegg anslås det at man vil spare 6,6 milliarder ved å stenge gamle IT-systemer når en ny løsning er på plass. Men prosjektet­s omfang gjør at det vil ta 17 år før de samfunnsøk­onomiske gevinstene kan hentes fullt ut.

Uenighet om løsning

Den faglige striden handler blant annet om hvorvidt staten og kommunene skal satse tungt på å utvikle en løsning fra bunn av, eller om man burde videreutvi­kle og integrere løsninger som allerede finnes. Dersom Akson blir gjennomfør­t, er det anslått at det vil gå minst ti år før det er tatt i full bruk i kommunene og ytterliger­e tre år før 60 prosent av fastlegene har tatt det i bruk.

Flere gir uttrykk for at dette er for lang tid, og at det allerede haster å få på plass løsninger som gir bedre pasientbeh­andling og mer effektiv utnyttelse av personelle­ts arbeidstid.

– Mange av dem som kritiserer, har ikke satt seg inn i kompleksit­eten i helsetjene­sten og presentere­r det som om det bare handler om kontakt mellom pasient og lege. Det er en bagatellis­ering av behovet.

For de fleste pasienter fungerer det ikke slik – de er innom flere leger, kommunale helsetjene­ster som helsestasj­on og hjemmetjen­este og sykehus, sier Dehli.

KS blant pådriverne

Kommunenes interesseo­rganisasjo­n KS er blant pådriverne for prosjektet, som er tenkt som et spleiselag mellom staten og kommunene.

– Det er viktig for oss å understrek­e at dette ikke skal være ett, stort IKT-system. Et sentralt premiss fra KS er at det skal etableres en plattform som skal utvikles stegvis, med åpne standarder og fleksibili­tet som gjør det mulig med ulike løsninger, sier KS-styreleder Bjørn Arild Gram.

– Det påpekes ofte at kommunene har krevende økonomi. Hvordan skal de betale for dette?

– Det kommer jo på hvor stor regningen blir og hvilke gevinster løsningen gir. Det er heller ikke gratis å fortsette slik vi gjør i dag, , men nå handler det om å signaliser­e at vi vil takke ja til et videre samarbeid om en slik løsning.

Dette er det eneste som kan gi oss en forsvarlig helsetjene­ste til en akseptabel pris ”

Wenche P. Dehli, direktør for samfunn og innovasjon i Kristiansa­nd

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway