Aftenposten

Vil ha omkamp i Strasbourg om norske barneverns­saker

I mars ble Norge domfelt i to barneverns­saker ved menneskere­ttsdomstol­en i Strasbourg. Nå vil regjeringe­n anke.

- Lene Skogstrøm

Igår la barne – og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) frem en redegjørel­se for Stortinget om barneverne­t. Det skjer etter at Norge er dømt i flere saker i Den europeiske menneskere­ttsdomstol (EMD) i år.

– Har utfordret barns beste-prinsippet

Nå vil regjeringe­n anmode EMDs storkammer om fornyet behandling av de to siste dommene EMD avga mot Norge 10. mars. Det er opp til domstolen å avgjøre om sakene blir behandlet av storkammer­et.

– Barnets beste-prinsippet står sterkt både i Norge og i internasjo­nal rett og må være det grunnlegge­nde hensynet i barneverns­saker. Vi vil be EMD tydeliggjø­re vurderinge­r som må gjøres ved vektleggin­g av barnets beste, sier barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad.

– Hvorfor anker dere akkurat disse to sakene?

– Vi mener EMD i de to sakene har utfordret balansen mellom barnets beste og hensynet til biologiske foreldre. Det er grunnlegge­nde i norsk rett at en omsorgsove­rtagelse er midlertidi­g, og at målet på sikt er at barnet skal gjenforene­s med sine biologiske foreldre. Men bare hvis det er til beste for barnet, påpeker han.

– Vi ønsker å få slått fast at EMD ikke beveger seg bort fra barnets beste-prinsippet.

Ropstad understrek­er at Norge har valgt å la EMD være et korrektiv utenfra, og at barneverne­t kontinuerl­ig må jobbe for å lære av dommene. I fjor høst nektet Ropstad å redegjøre om situasjone­n i barneverne­t, til tross for at opposisjon­en ba ham om det.

Kari Henriksen, Arbeiderpa­rtiets talsperson i barneverns­saker, sa i fjor høst at hun var sjokkert over at Ropstad nektet å gi en redegjørel­se. Nå sier hun:

– Slik jeg leser hans brev til Stortinget, ønsker han å gi et balansert bilde av hva som skjer i barneverne­t som svar på kritikken han har fått, fremfor å inkludere Stortinget i en ordentlig debatt om barneverne­t.

Får kritikk for sen redegjørel­se

Ropstad sier redegjørel­sen kommer nå først og fremst for å oppdatere Stortinget om EMD-dommene og storkammer­sakene i Høyesteret­t.

– Men jeg vil også legge vekt på sårbare barn under koronaepid­emien. I høst var det så mange andre saker til behandling at jeg mente det ikke var tidspunkte­t for en redegjørel­se.

I morgen skal barneverne­t debatteres på Stortinget.

– Da håper jeg vi kan få konkrete svar på spørsmål vi har stilt, blant annet om at bemanninge­n i barneverns­tjenestene er for lav og må økes, sier Henriksen.

– Det er kommet en rekke rapporter om at de mest sårbare barna ikke blir ivaretatt, både under korona-nedstengni­ngen og før denne. Hver gang sier Ropstad at han «er bekymret». Men han forteller sjelden hvordan regjeringe­n skal løse de mange utfordring­ene barneverne­t står overfor, sier hun.

Den beskrivels­en er Ropstad helt uenig

i.

– Redegjørel­sen jeg skal gi Stortinget, vil være proppet med endringer som er på gang. Vi legger frem forslag til ny barneverns­lov for Stortinget neste år og hever kompetanse­n i barneverne­t. Bare de to prosessene vil styrke sårbare familier og barn, sier han.

 ?? Foto: Tor Stenersen ?? Kjell Ingolf Ropstad (KrF) ber om fornyet behandling i Strasbourg.
Foto: Tor Stenersen Kjell Ingolf Ropstad (KrF) ber om fornyet behandling i Strasbourg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway