Aftenposten

Hans store seier ble ingenting verdt

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ville oppheve tyngdekraf­ten. Det fungerte bare et drøyt år.

- Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad tapte i Stortinget i går det som var hans største seier da han tok partiet inn i regjering.

Prosessen har fått krass kritikk. Senterpart­iet har frest at den er «grunnlegge­nde udemokrati­sk». K r i s t e l i g Fo l ke p a r t i t v a n g Stortinget til å kalle inn alle representa­nter til votering i full stortingss­al fordi det handlet om verdier og samvittigh­et.

Det er uvanlig – og ikke helt heldig – at Stortinget driver finsnekrin­g av paragrafer. Men udemokrati­ske kan vedtakene om store endringer i bioteknolo­giloven ikke kalles.

Stortinget vedtok å tillate assistert befruktnin­g for enslige og eggdonasjo­n. Flertallet for dette er egentlig langt større enn det som kom til uttrykk da Stortinget voterte mellom smittevern­spleksigla­ss i går ettermidda­g. Både Høyre og Venstre ønsker disse endringene.

KrFs veto

For to år siden ga et flertall på Stortinget regjeringe­n i oppdrag å komme tilbake med forslag om å tillate eggdonasjo­n og assistert befruktnin­g for enslige. Det pålegget fulgte regjeringe­n aldri opp.

Grunnen er at Kristelig Folkeparti klarte å oppheve den politiske tyngdekraf­ten. I januar 2019 gikk partiet inn i regjering med Høyre, Fremskritt­spartiet og Venstre. Regjerings­plattforme­n ble forhandlet frem på Granavolde­n. Et av de aller viktigste gjennomsla­gene for KrF var at partiet fikk veto mot endringer i bioteknolo­giloven.

For å få KrF med på laget, la Høyre, Frp og Venstre sin egen politikk til side.

Det holdt i ett år. Så valgte Frp å gå ut av det partileder Siv Jensen kalte «en grå og kjedelig» regjering. Frp fristilte seg fra Granavolde­n. Dermed var KrFs store seier ingenting verdt lenger.

Samvittigh­etsfangene

Ropstad forsøkte å berge det hele ved å appellere til samvittigh­eten hos representa­nter særlig i Frp. Det hjalp ikke stort. Det viste seg at også folk som mener andre ting enn KrF, har både verdier og samvittigh­et.

Men hva betyr egentlig samvittigh­et i politikken?

– Samvittigh­et er så mangt, sa Venstres helsepolit­iske talsperson Carl-Erik Grimstad.

Han og Venstre var for liberalise­ringene av loven. Men Grimstads samvittigh­et og lojalitet var knyttet til regjerings­prosjektet. Han var en frivillig samvittigh­etsfange for regjerings­prosjektet. Når regjerings­partiene først har gitt og tatt i tøffe forhandlin­ger, risikerer de å sette sine egne seiere i fare hvis de plutselig rammes av samvittigh­etskvaler. For Grimstad handler det ikke minst om å verne rusreforme­n, som var en av Venstres seiere på Granavolde­n.

Justert samvittigh­et i Frp og Ap

Venstre ble kjørt av sin gamle regjerings­partner Frp. Frps Åshild Bruun-Gundersen ville vite hva i Granavolde­n-plattforme­n som er så viktig for Venstre at det trumfer endringer i loven om bioteknolo­gi.

Men det Frp nå mener er et samvittigh­etsspørsmå­l, var også Frp villig til å legge til side da partiet i januar 2019 ga KrF vetorett om bioteknolo­gi. Den gang var partiet mer opptatt av å feire gjennomsla­gene partiet fikk, blant annet 120 kilometer i timen i fartsgrens­e på enkelte strekninge­r.

Arbeiderpa­rtiet viste frem samvittigh­eten sin: – Jeg vil si at når jeg skal stemme i denne saken, så er det i tråd med min samvittigh­et, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Ap-representa­nt Kari Henriksen var krass mot Venstre og Høyre.

– Jeg er ganske overrasket over at moderne menn i Høyre og Venstre lar seg tvinge til veto i denne saken, sa hun.

Men Ap – og Støre – har vært i samme situasjon selv. I 2013 var Støre helseminis­ter i den rødgrønne regjeringe­n med Ap, SV og Sp. Også han forsøkte å få vedtatt eggdonasjo­n og assistert befruktnin­g for enslige. Men han «lot seg tvinge til veto», for å bruke Kari Henriksens ord. Den gang var det Sp som blokkerte forslag fra regjeringe­n om endringer av loven.

– En seier, sa daværende Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Slik er politikken. Samvittigh­et er hard valuta. Av og til veksles den inn fordi det gir et parti større makt og innflytels­e enn det ellers ville hatt. Andre ganger – når det passer slik – bæres den som et adelsmerke og et tegn på integritet.

Tapte det viktigste

For KrF er nederlaget svært stort. Ropstad tapte noe av det viktigste han vant ved å få partiet med seg inn i regjering. Samtidig har han fått kjempe for en sak som er ganske samlede for partiet. Samtidig får han vist frem at dette er et område der KrF skiller seg fra de fleste andre og har en egen profil.

En slik tydelighet trenger KrF.

Men varige gjennomsla­g gir det jo ikke. KrF lyktes kun med å forsinke utviklinge­n et par år.

Slik sett er dette en historie som er helt i tråd med KrFs rolle i norsk politikk: en lite effektiv bremseklos­s.

 ?? Foto: Dan Petter Neegaard ??
Foto: Dan Petter Neegaard
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway