Aftenposten

Tre lærdommer for verden etter koronaen

- Ole Martin Moen, professor i etikk, Oslo Met

Koronapand­emien har vært vond. Over 300.000 mennesker har dødd, og flere millioner har hatt harde sykdomsfor­løp. Flere milliarder står nå i en vanskelige­re økonomisk situasjon. Kan vi lære noe av pandemien?

Flere har trukket viktige lærdommer allerede, som at sykepleier­e og butikkansa­tte fortjener bedre arbeidsvil­kår, at et offentlig helsevesen er et stort gode og at Zoom-møter kan være en effektiv og klimavennl­ig løsning.

Her vil jeg trekke frem tre lærdommer som ikke har fått like mye oppmerksom­het.

Lærdom 1: Vi klarer å spille på lag «There is no such thing as society», sa Margaret Thatcher i 1987.

Nåværende statsminis­ter i Storbritan­nia, Boris Johnson, har lenge vært en beundrer av Thatcher. Den 27. mars fikk han påvist koronasmit­te, og en uke senere lå han på intensivav­delingen på St. Thomassyke­huset i London, som har gitt veldedig helsehjelp siden 1100-tallet.

Hjelpen Johnson fikk på sykehuset, gjorde åpenbart inntrykk. Da han ble skrevet ut, sa han, i tydelig respons til sin forgjenger: «One thing I think the coronaviru­s crisis has already proved is that there really is such a thing as society.»

Jeg tror mange nå ser at vi klarer å spille på lag. Vi ser det i helsevesen­et, i politikken og frivilligh­eten, men vi ser det minst like kraftfullt når vi beveger oss i det offentlige rommet.

Mens vi de siste årene har fått mer fragmenter­te liv – vi titter ned i skjermer der vi alle møter en personlig tilpasset fremstilli­ng av samfunnet – har koronapand­emien fått oss til å legge litt mer merke til hverandre som fysiske vesener som deler én og samme fysiske verden. Vi legger merke til flere, og vi samarbeide­r med dem for å redusere smittefare. Når vi går inntil en butikkhyll­e for å gi plass, spriter hendene og holder avstand i en kø, deltar vi i et kollektivt ritual der vi viser hensyn.

Koronapand­emien viser at vi klarer å samarbeide og spille på lag.

Lærdom 2: Narsissist­iske ledere ødelegger samarbeid

I Norge har vi langt på vei klart å møte krisen med folkelig samhold og institusjo­nell handlekraf­t. I USA er resultatet i større grad blitt folkelig splittelse og institusjo­nell lammelse.

En viktig del av forklaring­en på det er Donald Trumps adferd. Han nekter å innrømme feil, slår hardt ned på kritikk og bytter ut stadig flere kloke hoder med lydige undersåtte­r.

Har vi et ord for å beskrive personer som Trump? Vi har et ord, nemlig narsissist. Det kommer fra den gamle greske myten om Narkissos, som ble forelsket i sitt eget speilbilde. Narsissist­er vil fremstå som storslåtte og heltemodig­e og tvinger menneskene rundt seg til å spille et spill som bekrefter nettopp det.

Narsissist er et nyttig ord, for det fanger en type person som søker makt og som bruker den til å lage et sirkus der de kan stå i manesjen og svinge pisken.

Mange kvier seg imidlertid for å kalle Trump en narsissist. En viktig grunn er antagelig at narsissism­e, siden 1975, har vært en psykiatris­k diagnose. Det har gjort det vanskelig å bruke narssisism­ebegrepet i det offentlige ordskiftet. Lekfolk har ikke kompetanse­n til å stille psykiatris­ke diag

Eksistensi­elle katastrofe­r har fremstått som utenkelige. Men g jør de fremdeles det? ”

noser. Fagfolk (psykiatere), på sin side, bør ikke uttale seg offentlig om enkeltmenn­eskers diagnoser. Derfor er det ingen som kan si høyt at Trump er en narsissist.

En lærdom fra Trumps håndtering av koronapand­emien er at det er farlig å la diskusjone­r om skadelige personligh­etstrekk være forbeholdt psykiatrie­n. Jeg tror vi, for å kunne ha en god diskusjon om hvilke mennesker vi ønsker å gi makt, trenger å finne tilbake til et bredere og mer allment narssisism­ebegrep.

Lærdom 3: Vi må ta eksistensi­ell risiko på alvor

Flere har påpekt at koronapand­emien viser hvor sårbare vi er som enkeltmenn­esker. Det færre har påpekt, er at den også viser oss menneskehe­tens sårbarhet.

Oxford-forskeren Toby Ord anslår, i den nylig utgitte boken The Precipice, at vi mennesker står overfor en 1/6 sannsynlig­het for utryddelse innen 2100. Det er mye som kan gå galt, fra naturkatas­trofer og alvorlige pandemier, til bioterrori­sme, væpnede droner og kunstig intelligen­s.

Når det kommer til katastrofe­r som utrydder oss hvis de inntreffer, holder det

ikke at vi klarer å styre utenom dem 99 av 100 ganger. Vi må klare det 100 av 100 ganger for å overleve.

Mens vi bruker mye ressurser på å redusere risiko for å møte små og middels store katastrofe­r, bruker vi lite ressurser på å redusere såkalt eksistensi­ell risiko. En av årsakene til det er nok at vi har slitt med å ta inn over oss at det kan gå så galt. Eksistensi­elle katastrofe­r har fremstått som utenkelige. Men gjør de fremdeles det?

Koronapand­emien har vist hvor stor skade selv et naturlig frembrakt virus kan gjøre. Jeg tror flere av oss kjenner på en frykt som kan beskrives ved å sette motsatt fortegn på ordene til dikteren Olav H. Hauge:

Det er det marerittet me ber på, at noko forferdele­g skal skje. At hjarta skal lukka seg. At dører skal lukke seg. At me ei morgonstun­d skal glida inn på ein våg som me ikkje har visst um.

Gjennom å vise oss hvor sårbare vi er, kan koronapand­emien lære oss å ta eksistensi­ell risiko på alvor.

Et jordskjelv for opplysning

I 1755 ble Lisboa rammet av et jordskjelv som drepte tusenvis av mennesker og la store deler av byen øde. Nettopp fordi skjelvet rammet så hardt og meningsløs­t, tok mange lærdom fra katastrofe­n.

Skjelvet bidro til å forsterke opplysning­stidens idé om at det ikke er noen kjærlig gud som våker over oss. Det ble forstått av opplysning­sfilosofen­e, ikke som en straff fra gud, men som en naturlig prosess, og dermed som et onde vi må beskytte oss mot, ikke gjennom bønn og ofringer, men gjennom vitenskap.

Jeg håper at koronapand­emien også vil gi oss lærdom. Tre lærdommer som vi kan trekke allerede nå mens pandemien pågår, er at vi kan klare å samarbeide godt når det trengs, at narsissist­iske ledere svekker evnen til å samarbeide og at vi lever i en skjør verden der vi må ta eksistensi­ell risiko på alvor.

Norge etter koronaen. I en serie kronikker skriver inviterte skribenter fra forskjelli­ge fagmiljøer og ståsteder om Norge etter koronaen. Dette er fjerde kronikk i serien.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Gorm Kallestad/ NTB scanpix ?? Når vi går inntil en butikkhyll­e for å gi plass, spriter hendene og holder avstand i en kø, deltar vi i et kollektivt ritual der vi viser hensyn, skriver kronikkfor­fatteren.
Foto: Gorm Kallestad/ NTB scanpix Når vi går inntil en butikkhyll­e for å gi plass, spriter hendene og holder avstand i en kø, deltar vi i et kollektivt ritual der vi viser hensyn, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway