Aftenposten

Kino er nå en blodrød butikk

- Jørgen Stensland, avdelingsd­irektør, Film & Kino

Antibac og god avstand i publikumso­mrådene som her på Ringen kino i Oslo, er en forutsetni­ng for at kinoene kan åpnes igjen.

Koronakris­en har snudd businessen totalt på hodet for bransjen vår ”

Norske kinoer har plass til rundt 82.000 kinopublik­ummere på samme tid. Det mangler ikke på kapasitete­n. Heller ikke på kinointere­ssen hos det norske folk.

Likevel er kino som butikk nå for tiden blodrød.

Ved normale omstendigh­eter er det ca. 82.000 norske kinoseter fordelt på 205 kinoer og 480 saler her til lands. Det er et faktum. Det er også et faktum at det ble solgt 11,3 millioner kinobillet­ter i fjor. Rekorden i moderne tid er på 13,1 millioner solgte billetter i 2016.

Koronakris­en har snudd businessen totalt på hodet for bransjen vår.

Stopper lønnsom drift

Fra 12. mars og i rundt to måneder var det praktisk talt totalt mørkt og stengt i Kino-Norge, dersom vi ser bort ifra noen iherdige utekinoer og et og annet kreativt kinostunt inne i salene. Morsomt, men ikke særlig lønnsomt.

I dag setter covid-19 og smittevern­et en effektiv stopper for all lønnsom kinodrift i Norge.

At vi kun kan benytte annenhver rad i salen, gir en reduksjon fra nevnte 82.000 til 41.000 plasser. Når vi reduserer kapasitete­n ytterliger­e med gjester kun på hvert tredje sete, er vi nede i en kapasitet på 13.000. Tar vi ytterliger­e høyde for maksimalt 50 i hver sal, er vi nede i en faktisk kapasitet på under 10.000 plasser. Det er dagens virkelighe­t i Kino-Norge.

Når utnyttelse­skapasitet­en er på rundt 10 prosent, sier det seg selv at det er umulig å drive kinobusine­ss i Norge i dag. Og det er ikke bare kinopublik­umet som er blitt borte.

Filmene forsvinner

De beste filmene blir også borte når kapasitete­n uteblir. Få vil slippe filmene sine når det knapt finnes kinoseter. Skal en film få inntjening, må muligheten­e til å fylle setene være der.

Dette har nå skjedd med filmer som James Bond – No Time To Die, Ghostbuste­rs Afterlife og The Fast and The Furious 9. Filmskaper­e og distributø­rer vil ikke la filmer med høye billettamb­isjoner gå tapt i et marked som ikke er der.

Vi i Film & Kino støtter og følger myndighete­nes smittevern­regler, og det har vi gjort fra første stund. Liv og helse har førsteprio­ritet. Der er det ingen som helst tvil. Derfor har smittevern høyeste prioritet hver eneste dag i norske kinosaler for tiden med sosial distanseri­ng, hygiene og renhold.

Kino har fått hard medfart i disse koronatide­r, med fall i billettinn­tekter og salg av godterier og mineralvan­n samt tap av reklameinn­tekter.

Myndighete­ne må på banen

Kino som kanal har møtt utfordring­er tidligere. Kinoenes død ble varslet da fjernsynet ble introduser­t, da video og parabol-TV kom på 80-tallet, da DVD kom på markedet, og da filmleie på nett og strømmetje­nester som Netflix med flere, tok fart.

Men denne gangen trenger vi bistand fra myndighete­ne. I første omgang for å dekke de enorme tapene. Å kunne få økt kapasitete­n med seter, dersom det ikke går på bekostning av liv og helse, er også et ønske fra vår side.

Nå trenger vi en håndsrekni­ng for å trygge en mediekultu­r med lang tradisjon, mange arbeidspla­sser og sterk lokal forankring.

 ?? Foto: Olav Olsen ??
Foto: Olav Olsen
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway