Aftenposten

Gunnar Elvhaug

- Sverre Rimstad

77 år gammel gikk

Gunnar bort etter et aktivt og skapende liv. De siste ti årene var han plaget med benmargskr­eft, men han var aktiv med Jorun, familie og venner til det siste.

Gunnar vokste opp på mjølkegard i Ullensaker. Det var gangavstan­d til Lund skole og søndagssko­le. Senere ble det realskole, gymnas på Brandbu, Jønsberg landbrukss­kole og husdyrlinj­en på Norges landbruksh­øgskole. Han ble sivilagron­om i 1968.

Han var overassist­ent ved Årnes meieri før han i nær ti år var sentral i Norske Melkeprodu­senters landsforbu­nd med å lære opp kontrollas­sistenter og gi informasjo­n til melkeprodu­senter. Fagboken Kukontroll var han medforfatt­er av i

1977. Han var lærer på Hvam vgs. i fire år før gikk han tilbake i den sentrale melkeorgan­isasjonen, som nå het Tine. Studieoppl­egget "Etikk i fjøset" startet på denne tida. Til noens overraskel­se ble dette et bredt engasjeren­de og vellykket opplegg som ble lagt merke til langt utover landbruket. Gunnar fortsatte med faglittera­tur. Lærebok i mjølkestel­l kom i 1991 og Kvalitet i fjøset i 1993.

I 2005 tok han pensjon fra Tine og begynte en aktiv periode sammen med Jorun på Furuvoll i Nes. De ble viden kjent for sine poteter og grønnsaker som kundene også kunne høste selv. Gjensidig glede var det når skoleklass­er og andre ble tatt imot og kunne se matens opprinnels­e.

Flytting og restaureri­ng av tømmerstue­n fra mor Helgas og hennes ti søskens hjemsted til utleierom hadde de stor glede av. Familien hadde flyttet husene fra bruket der Gardermoba­nen tok areal. På Furuvoll kom usikkerhet om en ny europavei over et jorde. Jeg kan derfor omskrive prestens tale i Peer Gynt:

"I ly? for banen, ja, men ei for vegen; no'n år derfør den alt lå i traseen".

Arbeid og flid preget Gunnar og hans nærmeste hele livet. Lavmælt og stillferdi­g ble han lyttet til. fordi fag og skikkeligh­et holdt gode mål. Fred med minnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway