Aftenposten

Nå kan du reise fritt til Europa igjen! Nesten! Hvis du tør!

Det rører på seg, men det er langt igjen til full åpning.

- Joacim Lund, kommentato­r

«Nordmenn er et fjell- og fjordfolk som intet har til felles med steppefolk­ene nede i Europa», sa en gang juristen og forfattere­n Helge Ingstad, for tiden mest kjent for å ha gitt navn til en havarert fregatt.

Også Ingstads påstand har havarert. Nordmenn flest føler seg nok lite hjemme i kategorien «fjell- og fjordfolk». Vi er blitt vant til å reise i Europa. Studere i Europa. Handle med Europa. Ta imot europeere når de besøker oss.

En god stund har det av gode grunner ikke vært mulig. Men fra 15. juli kan vi besøke dem, og de kan besøke oss. Det har vi i alle fall til felles.

Halvfrihet! Semiåpne grenser!

Særlig overrasken­de var det ikke at reiserestr­iksjonene ble myket opp. Sist ble det åpnet for reiser i Norden, med unntak av Sverige. Objektive kriterier lå til grunn for det. Full åpning mot Sverige ville blitt, for å sitere popstjerne­n Björn Skifs: Härligt, härligt men farligt, farligt.

Samtidig var det mange europeiske land som tilfredsst­ilte de samme objektive kriteriene. Begrunnels­en for ikke å åpne for reiser mellom Norge og disse landene var et legitimt, men litt ullent «vi kan ikke åpne alt på en gang». Siden har EU presset på, Norge har deltatt i samtalene, og alt lå an til en oppmykning.

Grovt sett betyr de nye reisebeste­mmelsene at nordmenn kan reise på ferie i Europa uten karantene noen av veiene. Det vil også gjelde europeere som reiser til Norge.

Men det er ikke så fritt og åpent som det kan se ut til.

Norge vil fortsatt legge noen av Europas strengeste kriterier til grunn for reiseregle­ne, og Folkehelse­institutte­t vil få i oppgave å hente inn data fortløpend­e og avgjøre hvilke land som er trygge nok, og hvilke som ikke er det. Det betyr at så fort et europeisk land opplever smittespre­dning og kryper over grensene Norge har satt, gjeninnfør­es reisebegre­nsningene. I tillegg må reisende forholde seg til at landene har egne bestemmels­er som må følges – og at situasjone­n kan endres raskt. For eksempel har to tyske regioner og en spansk akkurat stengt ned på grunn av alarmerend­e smitteøkni­ng.

Amalfikyst­en er sjarmerend­e, for all del, men ikke etter fem uker i lockdown.

Lite forutsigba­rt

De nye reglene trer altså i kraft 15. juli. Men først 10. juli vil det bli kunngjort hvilke land som er grønne på kartet, og hvilke som er røde.

Det betyr at det fortsatt er vanskelig å planlegge en europareis­e i sommer. Og det finnes ingen garanti for at landene som er grønne 10. juli, fortsatt er grønne når flyet går. Gotland er et godt eksempel. Det gikk fra grønt til rødt på to uker.

Norge er ditt nærmeste – og mest forutsigba­re – ferieland. Enn så lenge, for å bruke et svensk uttrykk.

De som virkelig har grunn til å juble, er den norske reiselivsn­æringen. Restaurant­er og hoteller er blant de hardest rammede. Tilstrømni­ngen av utenlandsk­e turister blir neppe som den pleier.

Men de som kommer for å se fjell og fjord, kan formodentl­ig avverge at næringen lider samme skjebne som fregatten Helge Ingstad.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway