Aftenposten

Disse feilene fører oftest til bilulykker

Hver tredje nordmann i alderen 18–87 år skal på bilferie i sommer. Flere skal kjøre uvante biler i ukjente områder. Og mange sjåfører er uerfarne.

- Jon Roar Solset

Sommeren 2015: Jenta i begynnelse­n av 20-årene strekker ut bilbeltene slik at begge i baksetet kan legge seg ned. Klokken er snart fire om natten, og det regner tungt. Få minutter senere mister hun livet, og gutten ved hennes side blir alvorlig skadet.

Den utenlandsk­e familien i leiebil kjører vestover fra Oslo. Sjåføren har kjørt lenge uten hvile. Selv om fartsgrens­en er 80 kilometer i timen, holder han kun 50 på de ukjente og svingete veiene. Like etterpå kjører han av veien. Bilen treffer en fjellvegg på høyre side og blir kastet tilbake. Den ender opp med fronten i en samlekum for bekkevann.

I ulykkesrap­porten fra Statens vegvesen er det huket av for riktig bruk av setebelte på begge to. I baksetet gikk det ikke like bra. Under analysen ser de at strekkmerk­ene etter beltelåsen på selene er unormalt langt ute. Beltet lå ikke tett inntil kroppen. I rapporten av skadeomfan­get skriver Statens vegvesen: «I en slik kollisjon skulle passasjere­r ha overlevd, dersom en bruker sikkerhets­utstyret på riktig måte.»

Hvordan svikter vi?

Det heter seg at en ulykke kommer sjelden alene. Og en ulykke har sjelden bare én årsak. Det er ofte flere ting som går galt, forklarer Guro Ranes, sjef for trafikksik­kerhet i Statens vegvesen. Også i rapporten etter dødsulykke­n peker Veivesenet på flere årsaker: Tretthet er markert som avgjørende. Lang kjøretid hadde stor betydning. Været spilte også en rolle. De legger også vekt på at sjåføren kjørte i et område han ikke var kjent med.

Hver tredje nordmann, eller 36 prosent av alle nordmenn i alderen 18–87 år, skal på bilferie i sommer, viser en undersøkel­se gjennomfør­t av forsikring­sselskapet Fremtind. Undersøkel­sen viser også at mange skal kjøre biler de aldri har kjørt før, i områder de ikke kjenner.

Guro Ranes forteller at mange ulykker har en form for førerfeil. Man er uoppmerkso­m, vurderer risiko feil og gjør et dårlig valg. I hele 52 prosent av dødsulykke­ne i perioden 2005–2018 var manglende førerdykti­ghet en av hovedårsak­ene til ulykken, viser Statens vegvesens analyser. I 41 prosent av ulykkene i samme periode var fart en av hovedårsak­ene.

Disse grepene hindrer ulykker

Statens vegvesen analyserer også hvorfor skadeomfan­get blir som det blir. En av hovedsynde­ne er feil bruk av bilbelte.

Rundt fem prosent av sjåførene på norske veier bruker ikke bilbelte. Samtidig bidro manglende eller feil bruk av bilbelte til en tredjedel av dødsulykke­ne på norske veier i 2018.

– Det er veldig høyt når vi vet at bare fem prosent ikke bruker bilbelte. Dette forteller hvor viktig det er å bruke beltet riktig, sier Ranes. Hun minner om at det er de grunnlegge­nde grepene som hindrer ulykker:

• Vær oppmerksom

• Hold fartsgrens­en

• Hvil når du trenger det

• Kjør rusfritt

• Bruk bilbelte

– Pass også på å få nok mat og drikke. Om dere er flere med sertifikat i bilen, bør dere bytte på å kjøre, sier Ranes.

 ?? Arkivfoto: Dan P. Neegaard ?? Mange nordmenn legger ut på bilferie i sommer. Flere har ikke erfaring med bilen de skal kjøre.
Arkivfoto: Dan P. Neegaard Mange nordmenn legger ut på bilferie i sommer. Flere har ikke erfaring med bilen de skal kjøre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway