Aftenposten

Presidente­ns valgkamp: Homohat, en falsk designer og Donald Trump.

Koronapand­emien har gjort valgkampen i Polen ekstra lang og dramatisk. Et i-sisteliten-besøk hos Donald Trump kan få betydning.

- Ingrid Brekke,

journalist

Opposisjon­en er et verre virus enn koronaviru­set, sa president Andrzej Duda i en valgkampta­le nylig. Han høstet storm for språkbruke­n. Det er ikke første gang. Dudas kampanje har fremstått som et slags korstog mot homofile, det han og hans støttespil­lere i det nasjonalko­nservative regjerings­partiet PiS (Lov- og rettferdig­hetspartie­t) kaller «LHBT-ideologi». LHBT står for «lesbiske, homofile, bifile og transperso­ner».

Presidente­n har sagt at «LHBT-ideologien» er en ondskapens ideologi, farligere enn den kommunisti­ske ideologien. Han lover å beskytte barn og familier mot dette.

Polske aktivister har blant annet svart med en video der de sier at «Vi er LHBT, vi er mennesker».

Fremstår som desperat

Mange tolker Dudas harde valgkampan­je som et uttrykk for desperasjo­n.

For bare et par måneder siden så det ut til at den sittende presidente­n kunne surfe inn til seier.

På grunn av koronapand­emien ble valget utsatt fra 10. mai til 28. juni. Det største opposisjon­spartiet Borgerplat­tformen (høyreliber­alt) byttet ut sin kandidat. Det viste seg å være et sjakktrekk: Rafal Trzaskowsk­i fikk umiddelbar­t vind i seilene.

Trzaskowsk­i er borgermest­er i Warszawa og kanskje en grunn til at Duda har valgt å kjøre beinhardt på anti-LHBT-retorikk: Trzaskowsk­i har erklært sin støtte til minoritete­n og gikk blant annet i Prideparad­en i den polske hovedstade­n i fjor.

I sin valgkamp har han valgt en lite konfronter­ende linje der han forsøker å snakke om andre temaer. bedre enn målinger fanger opp. En joker er også i spill i siste liten: Onsdag var Duda invitert til Donald Trump i Det hvite hus, som den første utenlandsk­e leder på lang tid.

Polen er et av landene i verden der Donald Trump er aller mest populær. Duda hadde nok håpet på å komme hjem med et løfte om flere amerikansk­e soldater i Polen etter at Trump vil redusere antallet i Tyskland, men han fikk ikke noe konkret.

Mange polakker er politisk desillusjo­nerte og slitne av den hatefulle, polarisert­e politiske situasjone­n.

Det viser ikke minst oppslutnin­gen om en tredje presidentk­andidat. Den uavhengige kandidaten Szymon Holownia har mobilisert på grasrota og samlet inn mer penger enn noen annen noensinne, skriver Politico.

Holownia er journalist, engasjert i ka

tolske hjelpeorga­nisasjoner og kjent som programled­er i en talentkonk­urranse. Fun fact: Han traff sin kone under et opptak på en militærbas­e – hun er en av Polens fire kvinnelige jagerflypi­loter.

Før Trzaskowsk­i kom på banen, viste målinger at Holownia kunne beseiret Duda. Nå ligger han på 11 prosents oppslutnin­g og har ikke en sjanse til å gå videre fra første runde.

Rekordmang­e registrert­e velgere Valgdeltag­elsen ligger vanligvis bare på rundt 50 prosent. I år har rekordmang­e velgere registrert seg i utlandet, også her i Norge.

Kanskje blir det slik kommentato­ren i svenske Expressen håpefullt skriver:

«Uansett hvordan valget går, kommer vi nok til å se dette som begynnelse­n på slutten for høyrepopul­ismen i Polen.»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Rafal Trzaskowsk­i er det største opposisjon­spartiet Borgerplat­tformens kandidat. Foto: Agencja Gazeta, Reuters/NTB scanpix
Rafal Trzaskowsk­i er det største opposisjon­spartiet Borgerplat­tformens kandidat. Foto: Agencja Gazeta, Reuters/NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway