Aftenposten

Gledelig lovforslag

- Unni Bjelland, seniorskat­tejurist (p)

Det er nå kjent for mange at Pensjonsre­formen 2011 har medført at offentlig ansatte født 1944–1953 taper sin opptjente offentlige tjenestepe­nsjon gjennom mange år, når de arbeider «for lenge» – slik samordning­sloven er i dag. Det betyr at alle som arbeider etter 67 år, når levealders­justeringe­n er kompensert (67+), for hver eneste måned de arbeider etter dette tidspunkt, blir fratatt sin offentlige tjenestepe­nsjon. Arbeider de lenge nok, er tjenestepe­nsjonen kr 0 den dagen de går av med pensjon fra offentlig stilling. Dette harmonerer ikke med formålet med pensjonsre­formen, som er å motivere de ansatte til å arbeide lenger for å spare pensjonsut­gifter. For å rette opp denne uheldige virkningen må det foretas en lovendring i samordning­sloven.

Fremmet av Senterpart­iet Det er gledelig å meddele at det nå er fremmet et lovforslag som vil rette opp i denne uheldige virkningen av samordning­sloven. Representa­ntforslag 141 L (2019-2020), fremmet av Senterpart­iet 17. juni 2020, blir behandlet senere i sommer. Det er viktig at de politiske partiene støtter opp om denne endringen. Arbeidstag­erorganisa­sjonene var part i forhandlin­gene om pensjonsre­formen, som ble undertegne­t 4. juni 2009. Denne utilsikted­e virkningen fremgår ikke av det dokumentet som ble undertegne­t, og organisasj­onene har gjentatte ganger, helt fra 2010, opplyst om at departemen­tets forslag til oppfølging­en av pensjonsre­formen på dette punkt ikke var en del av forhandlin­gsresultat­et. Det er helt klart at arbeidstag­erorganisa­sjonene som var regjeringe­ns part i forhandlin­gene, støtter lovendring­en som nå er fremmet.

Verdig punktum

Når det gjelder tapet av offentlig tjenestepe­nsjon som oppstår fordi en ansatt arbeider utover levealders­justeringe­n, er dette grundig utredet gjennom rapporter som er tilgjengel­ige for alle, lovforarbe­idene i representa­ntforslage­t, seminarer, debattinnl­egg i aviser og andre fora.

Det er nå viktig å sette et verdig punktum i denne saken. Vi ber om de politiske partienes oppslutnin­g når lovendring blir behandlet av Stortinget senere i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway