Aftenposten

Tror NRK-flytting kan føre til gentrifise­ring

NRK vil flytte til Tøyen. Det kan endre nabolaget, mener byforsker.

- Mylena Kifle Dan P. Neegaard (foto)

Onsdag ble det kjent at NRK gjerne ønsker seg til Tøyen når statskanal­en skal flytte. De har sett seg ut tomten der det gamle Munch-museet står.

Det vil, på godt og vondt, kunne endre den sentrumsnæ­re bydelen rundt.

– Dette kan bidra til en sakte sosial endring av Tøyen, sier Bengt Andersen, sosialantr­opolog og forsker ved OsloMet. Han mener det er vanskelig å forutse hva slags effekt en flytting til Tøyen vil ha.

– Dette blir ikke bare en fysisk endring av Tøyen. Det kan føre til gentrifise­ring av bydelen. Dette betyr ikke nødvendigv­is at Tøyens befolkning blir presset ut av boligene sine, men kanskje føler de ikke seg lenger hjemme, sier han.

Han tror NRK-ansatte vil sette sitt preg på Tøyen ved å ta i bruk næringsliv­et.

– For eksempel vil kafeene kanskje bytte karakter for å tilpasse seg den nye gruppen.

– Kan ikke dette bidra til bedre utvikling i Gamle Oslo bydel?

– Byutviklin­g er mye mer enn bare nye bygninger. Det er samfunnsut­vikling også. Hvis NRK flytter til Tøyen, bidrar det lite til å bedre levevilkår­ene på Tøyen. Hvis man ønsker å bidra til sosial utvikling, er det en helt annen politikk som må til.

Men forslaget kan også ha positive sider ved seg, tror Andersen. Han mener det kan bidra til flere arbeidspla­sser på Tøyen og at barn som vokser opp der, får rollemodel­ler.

– Det bidrar nok også til at bydelen får et annet rykte. Dette kan være positivt, det spørs bare hva slags mål man har for Tøyen, sier han.

Liker ideen godt

Øystein Aurlien er daglig leder i YTE og ansvarlig for etablering­en av Tøyen Torgforeni­ng. Han er positiv til en flytting av NRK dit.

– Jeg liker denne ideen veldig godt. Med dette forslaget er det viktig at NRK tenker på hvordan de skal ta en aktiv rolle i nabolaget og hjelpe til med problemsti­llinger rundt dette, sier han.

Aurlien mener samtidig at man må jobbe med å beholde karakteren ved området. Men han tror dette kan være en stor mulighet for Tøyen.

– Tøyen og Grønland er blant områdene med de største sosiale utfordring­ene i Oslo. Her ligger det et rom for NRK å hjelpe til. Dette kan ikke ble et stort bygg som ekskludere­r nabolaget, sier Aurlien.

Bekymret for størrelsen

Eivind Trædal (MDG) er nestleder i bystyrets byutviklin­gsutvalg. Han er usikker på hvordan NRK skal få fysisk plass. Munch-museet er i underkant av 10.000 kvadratmet­er, og NRK ønsker seg fem til seks ganger så mye areal. Munch-museet har store grøntområd­er på begge sider: Tøyenparke­n og Botanisk hage. Trædal tror det blir utfordrend­e å bygge ut mellom.

– Å bygge kontorer der, kan skape en slags barriere, sier han.

– Må bidra til nærmiljøet

Agnes Nærland Viljugrein er nestleder i bydelsutva­lget (Ap) i Gamle Oslo, hvor Tøyen ligger. Hun mener det er viktig at NRK forstår hva slags miljø de flytter til.

– NRK kan passe godt inn på Tøyen hvis de bidrar til nærmiljøet. Jeg er spent på hva NRK kan tilby Tøyen, sier hun.

For Viljugrein er det viktig at NRK bidrar til å løfte Tøyen og gjør seg tilgjengel­ige for lokalbefol­kningen. Dette kan blant annet gjøres ved å tilby lokale ungdommer jobb, mener hun.

– Dette skal også gagne Tøyens befolkning, sier hun.

 ??  ?? NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen ønsker seg svært gjerne til Tøyen.
NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen ønsker seg svært gjerne til Tøyen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway