Aftenposten

Mari Maurstad kjøpte en benk i Frognerpar­ken for å hedre moren

Stadig flere går til innkjøp av minnebenk.

- Heidi Borud

Frognerpar­kens Venner har ansvaret for skilt som blir plassert på benkene i parken, og stadig flere kjøper seg en benk med en plakett på. Det koster 8000 kroner. Nå selges det mellom 15 og 20 benker i året, tidligere var det mellom fire og åtte benker som ble solgt i året, opplyser sekretær Victoria Dahr i Frognerpar­kens Venner. Totalt er det ca. 200 benker i Frognerpar­ken.

Skikken med minnebenke­r i offentlige parker kommer fra England. Det vanligste er å hedre noen som har gått bort, men flere velger også å kjøpe en benk for å markere bryllupsda­gen, for eksempel sølvbryllu­p, gullbryllu­p eller runde fødselsdag­er. Andre kjøper en benk for å hylle parforhold­et – uten at det er noe jubileum å feire.

Også utenfor Skjennungs­tua i Marka står det benker, og Aftenposte­n skrev nylig om Helene Jebsen Anker som kjøpte en benk til ektemannen Peter M. Jebsen til deres 30 års bryllupsda­g.

Mari Maurstad: – Hun var ikke noe statuemenn­eske

Skuespille­r Mari Maurstad er medlem av Frognerpar­kens Venner, og for to år siden kjøpte hun en benk da moren gikk bort. «MUTTIS BENK Gro Maurstad 1928-2017» , står det på benken i Roselunden like ved Bymuseet i parken. Benken kom på plass i 2018.

– Jeg kjøpte den for å hedre moren min. Hun var ikke noe statuemenn­eske, men jeg hadde lyst å ha et minnesmerk­e over henne. Hun gikk mye i Frognerpar­ken og var veldig glad i den, sier Mari Maurstad.

Moren Gro Maurstad døde 89 år gammel i 2017.

– Vi gikk mye i parken sammen. Nå går jeg ofte til benken. Det er hyggelig å ha et sted å gå til, i tillegg til gravstedet, sier hun.

– Folk ønsker en annerledes gave

Victoria Dahr tror økningen i salg av benker henger sammen med at det er mange som har det meste av det de trenger.

– Folk ønsker vel å gi en annerledes gave. Jeg skjønner at mange synes det er bedre med en benk enn flere private eiendeler. På en benk kan man sette seg for å minnes, ta en pause, nyte parken og ha trivelige treff.

– Hvem er det som kjøper?

– Hvem som helst, vanlige mennesker som vil ha et minne, et hyggelig sted å møtes, en gave til en bursdag, sier Dahr.

– Jeg oppdager noe nytt hver gang Mari Maurstad er selv veldig glad i parken. Hun bor på Ris, men drar ofte ned til Frognerpar­ken.

– Parken ligger midt i byens hjerte. Du kan trene der, gå turer og se på alle Vigelands skulpturer. Jeg oppdager noe nytt ved skulpturen­e hver gang, sier Maurstad.

Nå har hun nettopp lest Roy Jacobsens essay «På randen av Vigeland», som først ble trykket i antologien «Det felles eide» om Oslo kommunes kunstsamli­ng.

«I barndommen var jeg ikke videre interesser­t i Gustav Vigeland», begynner Jacobsen og forteller om sitt forhold til parken, og om en helt spesiell familiehis­torie knyttet til Vigelands skulpturer og parken som omgir dem.

– Det er en utrolig flott tekst, sier Maurstad. – Jeg går aldri lei. Tenk på Monolitten og hele livssyklus­en, kjærlighet og død om hverandre. Du finner alt i Frognerpar­ken.

 ?? Foto: Stein J Bjørge ?? Skuespille­ren Mari Maurstad er ofte på tur i Frognerpar­ken. – Jeg hadde lyst til å ha et minnesmerk­e over moren min her, sier hun.
Foto: Stein J Bjørge Skuespille­ren Mari Maurstad er ofte på tur i Frognerpar­ken. – Jeg hadde lyst til å ha et minnesmerk­e over moren min her, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway