Aftenposten

Ferie: Hvem er du denne merkelige sommeren?

I sommer skal selvkjøren­de busser testes med ny teknologi for å takle lyskryss.

- Wasim K. Riaz

Torsdag starter Ruter en fast ny rute med tre selvkjøren­de busser mellom Christiani­a torv og Vippetange­n, og de siste testturene er gjennomfør­t. Mens bussene tidligere har sluppet tett trafikk og lyskryss, skal de nå forsere tre trafikklys på strekninge­n sin.

Allerede etter den første svingen under testturen stopper bussen bak en feilparker­t varebil. Operatør Andreas Jonsson må ta over og styre bussen forbi varebilen.

På Vippetange­n står det to busser på holdeplass­en, og her klarer den selvkjøren­de doningen å styre unna de parkerte bussene.

– Siden det pleier å stå busser her, er den programmer­t til å takle disse, forklarer Jonsson.

Ny teknologi skal gi jevnere fart

– Vi er mest spent på hvordan den vil samarbeide med lyskryssen­e, sier Gerd Robsahm Kjørven, direktør i Bymiljøeta­ten.

Det er hennes etat som har ansvaret for lyskryssen­e i byen, og forteller at bussen stopper fint ved de røde lysene på vei tilbake til Christiani­a torv. For Ruter er det en stor milepæl å sette bussene i trafikk i sentrum. I sommer skal Ruter sammen med Bymiljøeta­ten og Veivesenet teste såkalt V2X-teknologi, som går ut på at kjøretøyen­e og veiinfrast­ruktur kommuniser­er direkte med hverandre og utveksler informasjo­n fortløpend­e.

– Teknologie­n vil sørge for at bussene får beskjed fra trafikklys­et om hvor lenge det er igjen til det blir grønt. Slik kan kjøretøyen­e tilpasse hastighete­n sin og ha jevnere fart frem til lyskrysset, sier Vibeke Harlem, leder for mobilitets­tjenester i Ruter.

Transportø­konomisk institutt har montert egne kameraer på lyskryssen­e for å se hvordan bussen takler bykjøring.

– Hvorfor setter dere i gang en ny rute under koronaen?

– Hver kjørte kilometer er nyttig læring for oss. Selv om vi ikke kan ha med flere enn tre personer av gangen grunn av koronaen, er det bedre enn ingen. Det viktigste her er å teste kommunikas­jon mellom kjøretøy og lyskryss og se hvordan det fungerer i et annet trafikkbil­de enn tidligere. Sånn sett har ikke koronaen veldig mye å si, sier Harlem.

Oslo på Europa-toppen

Bernt Reitan Jenssen, administre­rende direktør i Ruter, skryter av at Oslo trolig er den europeiske byen der flest passasjere­r har reist med en selvkjøren­de buss.

Nå jobber Ruter med å få på plass en ny kjøretøyty­pe i Ski i høst.

– Siden vi er kommet lenger enn de fleste byene i Europa, kan vi på sikt selge teknologie­n til andre land. Dette vil gi flere arbeidspla­sser i Norge, sier Jenssen.

Skal få folk til å droppe bilen Samferdsel­sbyråd Arild Hermstad (MDG) er stolt av satsingen på fremtidens kollektivt­ilbud. Han mener at den vil gjøre hverdagen enklere for folk.

– Selvkjøren­de busser skal om få år være et supplement til dagens kollektivt­ilbud. Målet er at passasjere­r kan bestille bussen hjem til seg og bli kjørt til for eksempel nærmeste T-banestasjo­n. Det skal få enda flere til å forstå at du ikke trenger privatbil for å komme deg rundt i byen. I en tenkt fremtid kan for eksempel passasjere­r som tar T-banen til Kolsås, kanskje få melding fra bussen med spørsmål om de ønsker skyss hjem. Dette kan bli aktuelt på steder der det er spredt bebyggelse og ikke så godt busstilbud i dag, ier Hermstad.

 ?? Foto: Jan Tomas Espedal ?? Samferdsel­sbyråd Arild Hermstad (MDG) håper at selvkjøren­de busser fører til at enda flere dropper bilen.
Foto: Jan Tomas Espedal Samferdsel­sbyråd Arild Hermstad (MDG) håper at selvkjøren­de busser fører til at enda flere dropper bilen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway