Aftenposten

Studie: Ingen økt smittefare på treningsse­ntre

Et utvalg nordmenn fikk begynne tidligere på treningsse­ntre for å sjekke risiko for koronasmit­te. Nå er resultaten­e av i forsknings­studien klare.

- Jeanette Sjøberg

3764 deltok i studien som viser at stengte sentre kan ha vært unødvendig.

Landets treningsse­ntre ble stengt i mars på grunn av koronapand­emien og åpnet ikke igjen før 15. juni. Men hvor stor er egentlig smittefare­n ved å trene på treningsse­ntre versus det å ikke trene innendørs på sentre i det hele tatt? Det ville forskerne bak Trainstudi­en ved Universite­tet i Oslo finne ut av.

– Vi ønsket å undersøke om det var mer smittespre­dning på treningsse­ntre og om det var trygt å trene innendørs. Vi valgte oss ut Oslo fordi det var her det var mest smitte, sier professor Mette Kalager ved Universite­tet i Oslo.

Hun er sammen med professor Michael Bretthauer ansvarlig for studien ved Klinisk effektfors­kning ved Universite­tet i Oslo.

Åpnet fem treningsse­ntre

Fem treningsse­ntre i Oslo åpnet dørene

22. mai for et tilfeldig utvalg medlemmer fra 16–64 år som ikke var i risiko for alvorlig covid-19 sykdom.

3764 nordmenn deltok i studien. 1896 fikk trene innendørs på sentre i tre uker med følgende smittevern­skrav:

• 1 meter avstand ved trening på gulv

• 2 meter avstand ved høyintensi­tetstimer

• Strenge hånd- og overflateh­ygienekrav

• Åpne garderober, men stengte badstuer og dusjer

81,8 prosent trente ved minst ett av treningsse­ntrene i testperiod­en.

Den andre delen i testgruppe­n, 1868 nordmenn, trente ikke på treningsse­ntrene i perioden. Utvalget var basert på loddtrekni­ng (randomiser­t studie).

Én positiv – smittet på jobb

– Etter to uker hadde vi som mål å teste alle deltagerne. De fikk tilsendt en test i posten som de leverte til treningsse­ntrene, eller vi hentet dem hjemme hos deltagerne, sier Kalager.

Av de totalt 3016 testperson­ene som leverte en koronatest, var kun én positiv. Dette var fra en person som var i testgruppe­n som fikk adgang til treningsse­ntrene, men som ikke hadde trent der før prøven ble tatt. Smitten ble sporet til arbeidspla­ssen.

Forskerne konkludere­r med at gitt god hygiene og regler for sosial distanseri­ng, er det ingen økt smittespre­dning av sarscov-2 ved treningsse­ntre.

– Vår konklusjon er at det ikke er noe mer smittespre­dning ved treningsse­ntre enn ellers i samfunnet. Vi vil helt klart si at det er trygt å trene innendørs på treningsse­ntrene, sier Mette Kalager.

Studien skal være den første i sitt slag i verden og er støttet av Norges forsknings­råd.

– Lar resultatet seg generalise­re til alle treningsse­ntre?

– Ja, jeg tenker at dette lar seg generalise­re, randomiser­te studier gjør ofte det. Så kan vi spørre om vi hadde fått samme resultat hvis smittetryk­ket hadde vært større, og om det også gjelder ved økt antall smittetilf­eller fremover. Vi mener det, men vi kan ikke si det med sikkerhet. Jeg har trent innendørs selv og synes folk er ekstremt flinke til å følge smittevern­sregler. Så gitt de smittevern­sreglene vi har nå, vil jeg si det er trygt å trene innendørs, sier Kalager.

Jeg vil si at folk er ekstremt flinke til å følge smittevern­sreglene

Mette Kalager, professor ved Universite­tet i Oslo

 ?? Foto: Håkon Østmoe Brandsnes ?? Alexander Rønningen (28) har vært med på studien. Han føler seg trygg når han trener på et treningsse­nter som følger bransjesta­ndarden for smittevern.
Foto: Håkon Østmoe Brandsnes Alexander Rønningen (28) har vært med på studien. Han føler seg trygg når han trener på et treningsse­nter som følger bransjesta­ndarden for smittevern.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway