Aftenposten

Trøst for kortreiste turister

Hva er det nå som er så bra med utlandet, uansett?

- Andreas Slettholm, kommentato­r

«I sommer skal jeg surfe, stå på vannski og bade. Ja, denne ferien tror jeg blir fin.» (Arne Hurlen)

To hyggelige, middelaldr­ende engelskmen­n satt og drakk i baren på Mayflower Hotel i Beirut. Det var våren 2007, og de la ut, som seg hør og bør, om hvor flott det var å reise til slike eksotiske steder. Hvordan man får nye perspektiv­er på verden, lærer nye kulturer å kjenne og møter nye, interessan­te folk.

Jo lenger ut i samtalen vi kom, desto klarere ble det at dette bare var noe de i beste fall trodde på selv. I virkelighe­ten hadde de emigrert dit fordi ølet var billig og klimaet behagelig.

Jeg ble sittende og tenke på hvor fryktelig lett rettferdig­gjøring av ambisjonsl­øse og late tilværelse­r er, hvis man bare er på reise. Spesielt reiser med stor R, til eksotiske steder med fremmede kulturer.

Against Travelling

Lenge tenkte jeg derfor å skrive en sånn internasjo­nal bestselger av en debattbok som skulle hete Against Travelling.

De to drikkfeldi­ge britene skulle utgjøre åpningssce­nen, som elegant skulle gli over inn i en gjennomarb­eidet, smart og mer overordnet kritikk av forestilli­ngen om reising som en høyverdig aktivitet.

Ikke minst skulle boken pirke i om det virkelig er forskjell på dannelsesr­eiser til for eksempel Beirut og misdannels­esreiser til for eksempel Magaluf. Ironien i at denne innsikten kom til meg nettopp på en nokså eksotisk reise, skulle forbigås i stillhet.

13 års manglende gjennomfør­ingsevne senere innser jeg at det blir med denne artikkelen her.

Gode tider for reisekriti­kk

Timingen for reisekriti­kk er i hvert fall ikke så dum.

«Se Napoli og dø», heter det, men i 2020 må det tolkes mest som en advarsel.

De mest vågale legger kanskje ut likevel, etter at regjeringe­n torsdag åpnet opp for vinsmaking i Alsace og hesteridni­ng i Pyreneene.

Enkelt er det dog ikke. Først 10. juli blir det klart hvor man kan reise fra 15. juli. Og de som har bestilt ferie, får de tilbake pengene sine nå som myndighete­ne likevel ikke fraråder Europa-reiser? Hva skjer hvis smitten blomstrer opp der man er? Blir det karantene likevel?

Like greit å holde seg i gamlelande­t, kanskje.

Innflytels­esrik reiselobby

Denne sommeren blir neppe høysesong for reiser med stor R. Det er åpenbart et savn for mange, siden budskapet om reisingens og globetrott­ingens fortreffel­ighet er blitt plantet dypt nede i de fleste bemidlede nordmenn.

Den er nemlig sterk, reiselobby­en. Avisene fylles opp med reiserepor­tasjer fordi bransjen så gjerne vil reklamere, reiseprogr­ammer på TV stimulerer eventyrlys­ten. Influenser­e sendes jorden rundt på flyselskap­enes regning.

Så legger de ut kulturhist­oriske visdomsord på bloggen sin, som at «verden er en bok og den som ikke reiser, leser kun den første siden». At kirkefader Augustin aldri påsto noe slikt, selv om han tillegges sitatet, gir de blanke i.

Vafler er vel så høyverdig

La det være sagt: Reising kan være deilig, det gjør seg med et pustehull fra hverdagen, og det går an å ha det riktig så trivelig underveis.

Men det samme kan sies om å spise vafler. Og der foregår det ingen rettferdig­gjøring av vaffelspis­ing som horisontut­vidende aktivitet fra vaffellobb­yen. Ingen skryter av hvor mange vafler de spiser. Ingen fabrikkere­r Augustin-metaforer om vaffelstek­ing.

Men globetrott­ing har lenge vært en statusmark­ør. Kjennskap til flyplasser­s særegenhet­er har gitt anerkjenne­lse. Overnattin­gsanbefali­nger i Antibes’ omegn har vært en kulturell valuta.

Så er det kommet klimakrise og koronakris­e og valutakurs­en har falt. Med klimakrise­n har jettsettin­g fått et snev av harry. Med koronakris­en fremstår jevnlig jobbpendli­ng over Langfjella som tidssløser­i heller enn tegn på at man har en Viktig Jobb.

Eventyr hvis man gidder å se etter

«Det er ingen fremtid lenger for eventyrere og globetrott­ere», skrev eventyrer og globetrott­er Stein P. Aasheim i april.

Hans poeng var at det ligger eventyr rundt enhver sving, hvis man bare gidder å se etter. Skogen, fjæra og fjellet kan gi kortreist magi i nærområden­e. Er man så heldig å være barn, kan for den saks skyld bakgården være et eventyr.

Dessuten ser det foreløpig ut til at Norge kan konkurrere med Syden temperatur­messig. Da er det bare alkoholpri­sene igjen, så kunne de to britene i Beirut like gjerne ha sittet på Scotsman på Karl Johan og kost seg.

For hvis man ikke gidder å se etter, er det greit, det også. Det er tross alt ferie.

 ?? Foto: Sebastian Falch ?? En kjekk, ung mann på vannski i Oslofjorde­n, en aktivitet kjent for å gjøre ferien fin.
Foto: Sebastian Falch En kjekk, ung mann på vannski i Oslofjorde­n, en aktivitet kjent for å gjøre ferien fin.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway