Aftenposten

Kulturprof­il dømt til 13 år og seks måneders fengsel

Tidligere Natt & Dag-redaktør Gaute Drevdal har vært tiltalt for ni voldtekter og et tilfelle av seksuell omgang med barn under 16 år.

- NTB og Stine Barstad

D

revdal (50) er funnet skyldig etter hele tiltalen, ifølge dommen fra Oslo tingrett i går formiddag. Han har stått tiltalt for å ha forgrepet seg på til sammen ni unge kvinner.

Gaute Drevdal har hatt ulike lederrolle­r i medie- og kulturbran­sjen. Han har blant annet vært sjefredakt­ør i Natt & Dag, daglig leder for magasinet Smug og pressesjef for Hovefestiv­alen.

Retten har hatt liten eller ingen tillit til hans forklaring­er rundt forholdene i tiltalen, men bygger den knusende dommen på vitnebevis og forklaring­ene til de fornærmede – en rekke unge kvinner som ønsket å komme seg inn i et miljø hvor han var en sentral lederskikk­else.

En av dem var 15 år gammel da han ifølge dommen ga henne narkotika for så å ta initiativ til seksuell omgang. Dette forholdet blir trukket frem som et av flere skjerpende momenter.

Drevdal er dømt til 13 år og seks måneder i fengsel, og til å betale de fornærmede i saken til sammen over 1,4 millioner kroner i oppreisnin­g og erstatning.

Anker dommen

Forsvarere­n, advokat Elisabeth Myhre, varsler at dommen vil bli anket til Borgarting lagmannsre­tt.

Drevdal har hele veien nektet straffskyl­d. Han har siden 1990-tallet hatt flere ledende stillinger i mediebrans­jen og kulturlive­t. Alle de fornærmede i saken har tilhørt et miljø hvor han skal ha hatt en lederrolle.

Retten har ikke trodd på forsvarets påstander om at de fornærmede i saken kan ha gått sammen i en kampanje mot Drevdal.

Flere skjerpende forhold

Retten finner det skjerpende at Drevdal er funnet skyldig i mange overgrep begått over et langt tidsrom. Dessuten viser retten til at et flertall av de fornærmede har hatt et fortrolig forhold til ham, og at overgrepen­e derfor represente­rte et grovt misbruk av deres tillit til ham.

Retten fant det også skjerpende at han var langt eldre enn de fornærmede og hadde en maktposisj­on både på grunn av dette og fordi han hadde goder å tilby. Videre hadde han påspandert flere av ofrene alkohol og/eller MDMA før han forgrep seg på dem.

Retten mener det også er et skjerpende moment at Drevdal «forvirret eller villedet de fornærmede ved etter overgrepen­e å oppføre seg helt uanfektet».

– Sentrale bevis ikke omtalt

En av forsvarern­e til tiltalte, Knut-Ole Bakke Hansen, sier til NRK at tiltalte er skuffet over dommen.

– Han opplever dette som svært frustreren­de. Han er opprørt da han opplever at dommen bærer preg av forhåndsdø­mming, sier Hansen.

Hansen mener retten ikke har drøftet sentrale anførsler fra forsvaret i de enkelte sakene:

– Han er skuffet over at sentrale bevis ikke er omtalt i dommen og kjenner et sterkt behov for at offentligh­eten skal få bedre innsyn i saken. Dommen er en påkjenning, og han trenger tid på å fordøye det som nå er kommet, sier han til NRK.

Ville ha 14 år

Aktoratet ba om 14 års fengsel før saken ble tatt opp til doms. Påtalemynd­igheten fikk blant annet forståelse i retten for at tiltaltes modus – at han har gått frem på samme måte overfor mange av de fornærmede – har sentral betydning som bevis i saken mot ham.

– Påtalemynd­igheten er tilfreds med dommen. Den fremstår som grundig, sier statsadvok­at Trude Antonsen.

 ?? Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix ?? Forsvarer Elisabeth Myhre og aktor Trude Antonsen (t.h.) under rettssaken kulturprof­ilen.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Forsvarer Elisabeth Myhre og aktor Trude Antonsen (t.h.) under rettssaken kulturprof­ilen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway