Aftenposten

Vesten mot Østen

Selvsagt skal Kina ta større plass. Like selvsagt vil Vesten mislike det.

- Therese Sollien, kommentato­r

D

et skulle bare mangle at Kina tar mer plass på den internasjo­nale arenaen. Landet huser tross alt 1,4 milliarder mennesker. Hvert femte menneske på jorden er en kineser.

Men Kinas vekst provoserer. For Vesten ser det slik ut: Et stadig mer selvsikker­t Kina breier seg og oppfører seg brautende i nærområden­e. De forurenser, dumper priser, kjøper opp gruver, monopolise­rer infrastruk­tur, nykolonise­rer Afrika, hacker og stjeler forretning­shemmeligh­eter og oppfører seg generelt bøllete.

For enkelte er den tvingende logikken til og med at Kinas vekst kommer til å fremprovos­ere krig. Statsviter­en John Mearsheime­r spådde det i 2006: Dersom den økonomiske veksten fortsetter, vil det oppstå en interessek­onflikt mellom USA og Kina. De fleste av Kinas naboer – India, Japan, Singapore, Sør-Korea, Russland og Vietnam – kommer til å ta parti med USA for å balansere mot og begrense Kinas makt, skrev han. Når stormakten­e konkurrere­r om regionalt hegemoni, øker faren for krig.

Slutt på ydmykelsen­e

For Kina ser det annerledes ut. I flere hundre år har Vesten oppført seg brautende, forurenset, kolonialis­ert, stjålet og plyndret og gjort seg rikt på den tredje verdens bekostning. Vesten har ydmyket Østen, tvunget sin kultur og ukultur over på dem, og nå skal Vesten komme og tvinge Kina i kne nok en gang. Alt Kina gjør, er på fredelig vis å ta tilbake sin rettmessig­e plass i verdensøko­nomien. Vesten pumpet atmosfæren full av CO2 etter å ha oppfunnet forbrennin­gsmotoren, men nå skal Kina måtte ta regningen og redusere utslippene etter at Vesten har hentet ut all profitten.

Og – verst av alt – nok en gang skal Vesten komme og bestemme hvordan Kina regjerer i eget land. Vesten blander seg

 ??  ?? Tonen så ut til å være god da Donald Trump møtte Xi Jinping i fjor.
Tonen så ut til å være god da Donald Trump møtte Xi Jinping i fjor.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway