Aftenposten

Klimakutt krever mye kraft, og kan gi dyrere strøm

Økt strømbruk kan bety økte investerin­ger i kraft, ifølge olje- og energimini­ster Tina Bru (H).

- Kjetil Malkenes Hovland

I

går fikk Bru overrakt to rapporter om behovet for kraft og nett for å drive norske olje- og gassplattf­ormer med landstrøm, og for at landindust­rien skal skifte til strøm og hydrogen for å kutte sine utslipp.

Rapportene er utarbeidet av Oljedirekt­oratet, NVE, Miljødirek­toratet og Petroleums­tilsynet.

– Det er store muligheter for å elektrifis­ere mer i Norge, men det kan også bety at vi må investere mer i den norske kraftforsy­ningen fremover, sier Bru.

Økt forbruk øker kraftprise­ne

Ifølge rapporten «Kraft fra land til norsk sokkel» vil også strømprise­ne gå opp sammen med det økte forbruket.

– Elektrifis­ering av sokkelen vil få konsekvens­er for kraftsyste­met både i form av noe økte strømprise­r og behov for økte investerin­ger på land, sier direktør Kjetil Lund i Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE).

Det vil bli høyere priser, sier kraftanaly­tiker Tor Reier Lilleholt i Wattsight. Han tror imidlertid at ny teknologi kan dempe prisoppgan­gen.

– Både elektrifis­ering og nye datasentre krever mye strøm. Prisnivået fremover vil være høyere enn i dag, sier Lilleholt.

Elektrifis­ering av olje og industri vil hjelpe Norge å nå sine klimamål, men utbygging av ny kraft er omstridt. Særlig har vindkraft møtt mye motstand, og krav om økt medbestemm­else og kompensasj­on til lokalsamfu­nnene.

Gir store utslippsku­tt

Sist Oljedirekt­oratet leverte en rapport om kraft fra land var i 2008. Regjeringe­n bestemte før jul at det var behov for en oppdaterin­g.

Kraft fra land gir store utslippsku­tt, påpeker Oljedirekt­oratet.

Landstrøm på 16 felt har ført til at CO2utslipp­ene på norsk sokkel er 3,2 millioner tonn lavere per år enn de ellers ville ha vært, ifølge rapporten. Med nye prosjekter som er planlagt kan 4,9 millioner tonn årlige utslipp unngås.

Men en rekke av disse prosjekten­e vil kreve nye tiltak i nettet. Det vil koste penger for samfunnet.

Ønsker vannkraft og havvind

Frode Alheim i Industri Energi støtter elektrifis­ering av oljebransj­en, men setter som premiss at prosessind­ustrien også får tilgang på den kraften den trenger.

– Vi må sørge for at vi har nok kraft tilgjengel­ig til å gjøre begge deler, sier Alfheim.

Han er forsiktig med å snakke om vindkraft på land, og trekker frem effektivis­ering av vannkrafte­n og utbygging av havvind. Da må staten trolig redusere skattene og subsidiere ulønnsom havvind, noe som vil koste milliarder.

Vil fremheve industrien­s behov

Ifølge Statnett trengs det 40 terawattim­er (TWh) mer strøm for å elektrifis­ere Norge. Med stor hydrogenpr­oduksjon kan behovet være 80 TWh.

– Jeg tror at veldig mye av det som skal til for å få folkelig oppslutnin­g rundt energipoli­tikken er at man ser at strømmen sikrer arbeidspla­sser lokalt, sier Alfheim.

– Vi må lage en samlet energi- og industripo­litikk, og jobbe sammen for å realisere mer energiprod­uksjon og sikre tilgang på kraft og nett til å kunne utvikle prosessind­ustrien, legger han til.

 ?? Foto: Vidar Ruud ?? Olje- og energimini­ster Tina Bru (H) fikk i går flere utredninge­r om bruk av landstrøm.
Foto: Vidar Ruud Olje- og energimini­ster Tina Bru (H) fikk i går flere utredninge­r om bruk av landstrøm.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway