Aftenposten

– Ingen god idé, sier Erna Solberg om EU-forslaget fra Unge Høyre

– Det er ingen god idé å starte en EU-debatt på et tidspunkt der motstanden mot medlemskap er så massiv i det norske samfunnet, sier Erna Solberg.

- Solveig Ruud Olav Olsen (foto)

D

et pågår en intern debatt i Høyres programkom­ité om hvorvidt partiet skal ha en mer offensiv holdning til å melde seg inn i EU. Partiets ungdomsorg­anisasjon mener Høyre i neste stortingsp­eriode (2021–2025) aktivt bør jobbe for norsk EU-medlemskap.

– Jeg ønsker initiative­t hjertelig velkommen, sa lederen av Høyres programkom­ité, Linda Hofstad Helleland til Aftenposte­n i høst.

Helleland har bekreftet at EU-spørsmålet er et tema i programkom­iteen og at hun selv og flere i komiteen ønsker en mer offensiv EU-formulerin­g enn den Høyre har i dagens program.

Advarer mot «bøll»

Men fra Erna Solberg kommer det helt andre signaler.

– Nei, det er ingen god idé å starte en EU-debatt på et tidspunkt hvor motstanden er så massiv i det norske samfunnet. Og for å si det sånn, vi har mer enn nok med å sikre at ingen lager bøll med EØSavtalen, sier hun.

–Så du kommer ikke til å ivre for at Høyre bør innta en mer offensiv holdning til å søke om EU-medlemskap?

– Vi kommer alltid til å argumenter­e for hvorfor vi skulle vært medlem, men å sette medlemskap­sdebatten på dagsordene­n nå, i en tid der det bare er 25 prosent eller mindre som ønsker medlemskap, er bortkastet ressursbru­k, sier hun.

Solberg legger til at hun skjønner at Unge Høyre er utålmodige og påpeker at de alltid har vært det i denne saken, men gjentar at det nå er viktigere å berge EØSavtalen.

I gjeldende partiprogr­am nøyer Høyre seg med å si at partiet ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltagelse i EU, og legger til at dersom det blir aktuelt, må det holdes en ny folkeavste­mning.

Taus om ny «handlingsr­egel»

Det pågår også en intern debatt i Høyre om innvandrin­gspolitikk­en. Flere har tatt til orde for en mer restriktiv politikk.

Arbeids- og sosialmini­ster Torbjørn Røe Isaksen har ledet et utvalg som har lansert en idé om en slags handlingsr­egel i innvandrin­gspolitikk­en.

Utvalget foreslår at handlingsr­egelen etableres ved at Stortinget beslutter et måltall for hvor mange flyktninge­r Norge skal motta i snitt pr. år. Den til enhver tid sittende regjering skal styre og navigere asylog flyktningp­olitikken etter dette.

– Dette er jo innspill til en programdeb­att. Og jeg har et prinsipp om at jeg ikke sier ja eller nei til alle innspill i slike programdeb­atter. Vi må få lov til å diskutere uten at det fremstår som om jeg har lagt politiske føringer på debatten, sier hun.

Ønsker mer midlertidi­g opphold

Men hun legger ikke skjul på at innvandrin­gspolitikk­en engasjerer henne.

– Jeg er opptatt av disse spørsmålen­e. Jeg mener at asylretten er en grunnlegge­nde rett. Og så mener jeg at der mange måter å ramme inn spørsmål knyttet til hvem som skal få asyl, sier hun.

Solberg minner om at det kun var én til to prosent av asylsøkern­e som fikk flyktnings­tatus da hun hadde ansvar for innvandrin­gspolitikk­en i perioden fra 2001 til 2005. Da var hun kommunal- og regionalmi­nister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering.

– De andre fikk opphold på humanitært grunnlag. Da fikk vi kritikk internasjo­nalt fordi vi var for strenge. Men med ny flyktningl­ov er det blitt slik at nesten alle har fått flyktnings­tatus, sier hun og gir uttrykk for at hun synes pendelen nå har svingt for mye den andre veien. Hun mener man i større grad skal gi folk midlertidi­g opphold når man får store grupper av asylsøkere fra samme geografisk­e område.

– Da er det å bruke midlertidi­g opphold bedre, i alle fall en periode, sier hun og legger til at det ellers blir slik at alle perioder med kriser og konflikter fører til at du får veldig mange flyktninge­r som kunne vært med på å bygge opp sitt eget land.

– Det du sier er altså at det er viktig å hegne om asylretten, men at du ønsker økt bruk av midlertidi­g opphold i perioder med store flyktnings­trømmer?

– Ja, og så er det noen dilemmaer knyttet til det. Men det er viktig at du kan returnere folk og si at de må reise hjem når de har vært her en stund – hvis konflikten­e går over etter relativt kort tid, sier Solberg.

For å si det sånn, vi har mer enn nok med å sikre at ingen lager bøll med EØS-avtalen ”

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway