Aftenposten

Pest når det gjelder

Januar: Fest. Mars: Pest. Erna Solberg oppsummere­r første halvdel av 2020.

- Kjetil B. Alstadheim Politisk redaktør

D

et var koronatide­r også i statsminis­terens hage. Der journalist­ene tidligere år har forsynt seg med sandwicher, jordbær, is og kaffe helt på egen skitne hånd, var det i år servering ved bordene, som sto med mange meters avstand.

Statsminis­ter Erna Solberg steg ned fra statsminis­terboligen og ut i hagen i blomstrete – og sikkert humlevennl­ig – kjole. Hun er også insektenes statsminis­ter. Det var litt av et halvår hun hadde å oppsummere.

– Det kan være greit å spole tilbake til januar og si litt om hvordan verden så ut på det tidspunkte­t, sa Solberg.

Da så verden, i alle fall det norske hjørnet av den, svært bra ut.

– På det tidspunkte­t var de økonomiske utsiktene svært gode. Veksten i norsk økonomi gikk opp, samtidig som klimagassu­tslippene gikk ned. Arbeidsled­igheten var lav. Flere bransjer meldte at de manglet arbeidskra­ft, sa Solberg.

I tillegg trodde mange – i alle fall mange av dem som satt spredt på statsminis­terens plen og hørte på – at den største faren for Solberg denne våren, var at hun skulle ramle ned i en råk i Barentshav­et.

– Hvis noen av dere ser tilbake på deres kommentare­r om hva som skulle bli vanskelige saker for oss, raget vel iskantsone­n på toppen av den listen, sa Solberg lett triumferen­de.

Et ganske bredt forlik om iskanten var sklidd pent på plass på Stortinget.

Det var mer som så annerledes ut i begynnelse­n av januar. Solberg ledet for eksempel en flertallsr­egjering, en regjering hun hadde drømt om siden 2006.

Men allerede i slutten av januar var den ifølge Fremskritt­sparti-leder Siv Jensen så grå og kjedelig at Frp ikke lenger kunne være med.

– Vårt ønske er at alle partier kan sitte sammen i regjering, sa Solberg. Hvorfor gikk det ikke bra?

– Når du har sittet lenge i regjering, har du satt i gang mange prosesser. Det betød at handlingsr­ommet for å finne på nye ting og gjøre gøye nye ting ble litt mindre, sa Solberg.

Så Jensen hadde rett. Det var blitt grått og kjedelig å styre landet. Før pandemien kom.

Men hvordan skulle Jensen visst at de neste månedene ville bli full koronakris­e med stenging av landet, stengte grenser og full peststemni­ng? Hvordan skulle hun vite at Frp-nestleder Terje Søviknes som folkehelse­minister på daglige pressekonf­eranser kunne formant folket om å vaske hendene? Eller at Jensen selv som finansmini­ster kunne tømme den ene sekken etter den andre med fantasilli­arder av krisekrone­r fra Oljefondet rett ut av vinduet på Finansdepa­rtementet? Og dessuten at et par Frp-politikere til kunne fått prøve seg som justis- og beredskaps­minister, ikke bare de syv første?

– Det er veldig mange ting du ikke får være med på å bestemme, sa Solberg om det å sitte utenfor regjeringe­n.

På den annen side slapp Jensen, Søviknes, Listhaug og de andre som var Frp-statsråder, å være med på dansevideo til 17. mai for NRK Super.

Solberg er kjent for sin gode hukommelse. Hun ble spurt om hvilke vedtak under koronakris­en hun er mest misfornøyd med. Men nederlag har hun ingen interesse av å dvele ved.

– Det er rart med det å være statsminis­ter, du har en god innflytels­e over det som blir vedtatt, sa Solberg.

Hun sa det er for tidlig å friskmelde landet for koronaen.

– Vi kan få oppblomstr­ing og tilbakesla­g, sa hun.

Om det trengs, er hun klar for å være pestbrems også til høsten.

Vi kan få oppblomstr­ing og tilbakesla­g ”

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway