Aftenposten

«Grønne» reisesoner kan raskt endre farge på kartet

Regjeringe­n advarer om at koronasitu­asjonen i ulike land kan endre seg fort. Dette vet vi om smittespre­dningen i europeiske land i dag.

- Ingeborg Moe

S

ommerferie­n er alt i gang for mange. Hittil har nordmenn måttet begrense reisevirks­omheten til Island, Finland og Danmark hvis de vil unngå karantene. Fra 15. juli åpner regjeringe­n for at vi kan reise lenger. Men det avhenger av smittesitu­asjonen i landene.

Flere land som har hatt lite smitte, som Tyskland, har plutselig fått større lokale utbrudd.

Økt smitte i Europa

Forrige uke var det en økning i smittetilf­eller i Europa som helhet for første gang på flere måneder, meldte WHO Europa torsdag. Verdens helseorgan­isasjon (WHO) er bekymret for at smitten skal blusse opp igjen når folk begynner å bevege mer på seg.

– I ukevis har jeg snakket om faren for oppblussin­g når land endrer på tiltakene. I flere land i Europa er det blitt en realitet, sa sjefen for WHO i Europa, Hans Henri Kluge, torsdag. 30 land eller områder har hatt økning i antall nysmittede de siste ukene.

Slik ser det ut nå

På pressekonf­eransen torsdag sa helseminis­ter Bent Høie at «sånn som det ser ut nå, ville for eksempel Tyskland vært grønt, mens Portugal ville vært rødt og Spania grått fordi vi ikke har gode nok data for å vurdere det ut fra kriteriene». Også Baltikum lå godt an. Men Høie understrek­et at situasjone­n kan forandre seg innen de kommer med sin oversikt over grønne og røde land i EØS-området 10. juli.

Kartene fra de andre nordiske landene gir en viss pekepinn på hvilke land som ligger godt og dårlig an i dag. Statens Serum Institut i Danmark, som tilsvarer det norske Folkehelse­institutte­t, har sett på hvilke land som har hatt mindre smitte enn 20 tilfeller pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene.

Bare Sverige og Portugal overskride­r denne grensen. I tillegg har Bulgaria for mange positive testsvar for å tilfredsst­ille de norske kravene.

Men Norge stiller altså flere krav enn dette. Man kan derfor ikke si i dag hvilke land som på sikt vil tilfredsst­ille alle de norske kriteriene.

Danskene advarer også mot reiser til noen andre land, som Storbritan­nia og Irland, fordi de som reiser dit må sitte i hjemmeisol­asjon i to uker etter ankomst.

Strengere grense i Finland

Finland har satt grensen ved åtte smittetilf­eller pr. 100.000 innbyggere. Fra 13. juli vil de trolig åpne opp for land som oppfyller dette kravet. Hvis dette hadde vært i dag, ville finnene ha fått grønt lys for å reise til Tyskland, Italia, Østerrike, Italia, Hellas, Sveits, Slovakia, Slovenia, Ungarn, Kroatia, Kypros og Irland. Derimot ville hverken Frankrike, Spania, Nederland, Belgia eller Sverige passert. Men det endelige svaret kommer 10. juli.

Tegnell mener WHO tar feil

Sverige er i rødt både på norske, danske, finske og tyske smittekart. Torsdag ble Sverige også plassert på en liste fra WHO over 11 risikoland hvor de mener det har vært økt smittespre­dning, og man frykter at helsevesen­et vil slite igjen. Sverige var eneste EU-land.

Sveriges statsepide­miolog Anders Tegnell slo hardt tilbake mot dette og mener de tolker tallene feil. Sverige har startet med økt testing de siste ukene og har påvist langt flere tilfeller.

– Det er fullstendi­g feil. Vi har økning i antall smittede fordi vi har begynt å teste mange flere i Sverige den siste uken, sier Tegnell.

Fredag ettermidda­g skal WHO ha snudd, ifølge svenske medier.

Dessuten peker han på at mange av de andre landene som er på listen har hatt svært få tilfeller tidligere, at de er i starten av epidemien og er dermed i en annen fase enn Sverige. De andre landene på risikolist­en var Armenia, Moldova, NordMakedo­nia, Aserbajdsj­an, Kasakhstan, Albania, Bosnia/Hercegovin­a, Kirgisista­n og Kosovo.

Ingen regioner i Sverige oppfyller i dag de norske kriteriene for innreise. 10. juli vil den norske regjeringe­n komme med oppdaterte reiseråd for hva som vil gjelde fra 15. juli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway