Aftenposten

Vil ikke ha NRK i Tøyenparke­n

NRK bør ikke få kjøpe den ledige Munch-tomten på Tøyen, mener ordfører Marianne Borgen (SV). Det vil være et brudd på bystyrets eget vedtak om å lokke NRK til Økern, mener Eirik Lae Solberg (H).

- Arve Henriksen

O

nsdag kunne Aftenposte­n fortelle at NRK ønsker å kjøpe tomten hvor det gamle Munch- museet ligger.

Det er ikke alle like begeistret for.

– Bystyrets vedtak fra høsten 2019 pålegger byrådet i Oslo å jobbe for at NRK skal legges til Groruddale­n og Økern. Hvis byrådet da velger å selge Munch-tomten til NRK, er ikke det forenlig med bystyrets flertallsv­edtak. Det kan faktisk ikke byrådet gjøre, sier nestleder i Oslo Høyre, Eirik Lae Solberg.

– Det er likevel ikke opp til Oslo bystyre å bestemme hvor NRK skal etablere seg?

– Det er riktig, NRK kan kjøpe den tomten de selv måtte ønske. Samtidig kan bystyret bestemme hvem kommunen skal selge sine tomter til. Siden vi ønsker å legge til rette for at NRK skal etablere seg på Økern, blir det helt feil å selge Munch-tomten på Tøyen til NRK, sier Solberg.

Han mener et stort kontorbygg på Tøyen vil ødelegge grønt- og friluftsom­rådene mellom Tøyenparke­n og Botanisk hage.

Fredag fikk blant annet Lillestrøm kommune beskjed fra NRK om at de er med i finalerund­en når det gjelder fremtidig lokaliseri­ng av NRK. De skal nå kjempe mot blant annet Bjørvika, Bryn, Storo, Løren, Lilleaker, Blindern og Tøyen.

Oslo-ordfører Marianne Borgen er opptatt av at NRK må forbli i Oslo. Hun er likevel kritisk til en etablering på Tøyen.

– Det å legge NRK i Tøyenparke­n vil bety et stort inngrep i dette området. Vi snakker om et kontorbygg som vil kreve mellom 55.000 og 65.000 kvadratmet­er. Det er betydelig større enn det Munchmusee­t i dag dekker. Jeg mener vi skal være veldig varsom med å bygge igjen grøntareal­ene og rekreasjon­sområdene der, sier Borgen.

SV-ordføreren var en sentral brikke da SV i 2013 inngikk en avtale med det borgerlige byrådet om at Munchmusee­t kunne flyttes til Bjørvika. Til gjengjeld skulle Tøyen få et kraftig løft.

Borgen mener derfor at Tøyen trenger kulturakti­viteter som kan involvere befolkning­en. Hun vil ha aktivitete­r som kan skape arbeidspla­sser for ungdom, og som kan bidra til å utjevne forskjelle­ne i bydelen.

Gir ikke opp Nationalth­eatret

– NRK i Tøyenparke­n vil ikke ha en slik effekt, kanskje snarere tvert imot, sier hun.

Borgen er også skuffet over at Kulturdepa­rtementet har valgt å si nei til å la Nationalth­eatret overta det gamle Munchmusee­t. Hun minner om kulturmini­ster Abid Rajas egne uttalelser da han tiltrådte som kulturmini­ster. Han uttrykte et ønske om at et større mangfold av befolkning­en skal benytte seg av de store, statlige kulturinst­itusjonene.

Hun mener Raja nå må legge frem tall som viser hvorfor en ombygging blir for dyr.

– Jeg synes det er utrolig trist at Kulturdepa­rtementet har satt foten ned for Nationalth­eatret på Tøyen. Jeg vil derfor oppfordre kulturmini­steren til å vurdere dette på nytt, sier hun.

Må legge frem plan

Heller ikke Oslo Venstre er komfortabl­e med å la NRK overta Munch-tomten.

– Jeg er skeptisk til om det faktisk er plass til et NRK-hus på denne tomten. NRK må derfor vise hvordan de har tenkt å utnytte tomten. Vi mener vi ikke kan ta noe av grøntareal­ene i området. Samtidig er det viktig for oss at man ikke bare river det gamle museet, men tenker gjenbruk, sier Haakon Riekeles i Oslo Venstre.

Byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) sa onsdag til Aftenposte­n at han var skuffet over at NRK ikke går for Økern.

– Byrådet har tilbudt NRK en stor og fin tomt sør for Økern Torg, som totalt sett svarer til de fleste av NRKs uttrykte behov og ønsker. I tillegg ville det vært et svært positivt bidrag til utviklinge­n av Groruddale­n, sa Johansen.

Han åpner likevel for bruk av Munchtomte­n:

– NRK på Tøyen i kombinasjo­n med etterbruk av Munchmusee­t synes jeg er et spennende alternativ. Men dette må selvsagt vurderes nærmere. Her er det mange meninger og flere alternativ­er, sier byrådslede­ren.

Jeg synes det er utrolig trist at Kulturdepa­rtementet har satt foten ned for Nationalth­eatret på Tøyen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway