Aftenposten

Nytt kart kan endre folks turmønster

I går ble det et nytt kart tilgjengel­ig for offentligh­eten. Skaperne bak kartet håper det vil hjelpe flere folk til å utforske den norske naturen.

- Henrik Gill

V

i har lagt inn data for omtrent 2/3 av Norge hittil, sier Terje Mathisen.

Han er leder for kartutvalg­et i Norges Orienterin­gsforbund, og har sammen med Henning Spjelkavik og Jan Kocbach brukt snaut 100.000 kroner på å utarbeide kartet MapAnt.

Mathisen opplyser de bruker data hentet fra Statens kartverk, som holder på å skanne hele landet med laser. Til nå har de data for 2/3 av Norge, og de regner med at data for resten av landet vil bli lagt inn i programvar­en i løpet av 2020.

20 ganger mer informasjo­n

Ifølge Mathisen er MapAnt et langt mer detaljert kart sammenlign­et med Kartverket­s 1:50 000-serie, som mange bruker for å orientere seg i naturen.

– Dette kartet har fem ganger bedre oppløsning, og besitter 20 ganger så mye informasjo­n, forklarer han.

I tillegg vil man kunne se markerte stup og skrenter.

– Med 5 meter høydekurve­r som er optimalise­rt for å vise viktige detaljer i terrenget, 2,5m hjelpekurv­er der det trengs, og svart for å markere stup og skrenter, viser slike kart veldig mye bedre hvordan det er å komme seg frem i landskapet, sier Mathisen.

Kartet offentligg­jøres nå for å gi folk en mulighet til å bruke MapAnt mens de planlegger Norge-ferie. Skaperne håper at kartet vil hjelpe folk til å komme seg ut i nye områder i naturen.

– Vi håper at det vil endre måten folk går på i naturen. Det kan hjelpe turgåere til å oppdage nye, fine områder like utenfor deres eget nærområde, mener Mathisen.

Han mener dermed at målgruppen er alle som liker å gå tur i skog og mark. Til nå finnes det ikke en nedlastbar funksjon til kartet, men det og en rekke andre funksjoner vil komme senere, ifølge skaperne.

Kan gi økt aktivitet

President i Norges Orienterin­gsforbund, Astrid Waaler Kaas, gleder seg stort.

– Vi får en mulighet til å lage kart til flere områder vi ikke har vært i før. Dette kan være med å gi økt aktivitet blant folk. Dette åpner nye muligheter for orienterin­g. Det er kjempespen­nende, sier Kaas.

Hun støtter det økte detaljnivå­et i kartet. – De fleste kart man får tak i har ikke god nok kvalitet. Her blir det flere detaljer, som vil gjøre det mer morsomt å lese kart.

For detaljert for turgåere

Espen Opaker Moreite jobber som turveilede­r for Den Norske Turistfore­ning (DNT). Han er ikke like stor fan av kartet.

– En person som skal fra A til B trenger ikke disse detaljene. Jeg er i utgangspun­ktet glad i detaljer, men her blir det altfor mye for turgåere. Det er lett å gå seg bort, mener Moreite.

Turveilede­ren mener at kartet er perfekt for folk som er glad i orienterin­g.

– For orienterin­gsløpere er dette helt supert. For dem som skal finnaviger­e seg gjennom et område er dette kjempebra sier Moreite.

– Tror du i likhet med skaperne at kartet kan endre måten folk går tur på?

– Det er jeg litt uenig i. Men det kan hende jeg tar feil. Jeg skulle gjerne sett stedsnavn. Det jeg ville gjort var å fjerne hjelpekurv­ene. I tillegg ville jeg markert områdene med stup på en lysere måte, istedenfor en svart sladd, svarer Moreite.

 ?? Foto: MapAnt ?? Illustrasj­onen fra Ryfylkehei­ane viser tydelig kontrasten­e i landskapet, der de bratteste partiene i det populære turområdet er markert med svart.
Foto: MapAnt Illustrasj­onen fra Ryfylkehei­ane viser tydelig kontrasten­e i landskapet, der de bratteste partiene i det populære turområdet er markert med svart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway