Aftenposten

Zwarte Piet: Et symbol på nederlands­k rasisme

- Iris Beau Segers, medieforsk­er, Universite­tet i Oslo

Black lives matterbeve­gelsen har skapt en ny mulighet for å ta opp mangeårige og stort sett ignorerte problemer med rasisme og politivold i Nederland ”

I

slutten av november er dette en vanlig scene: Internasjo­nale turister stopper og stirrer når de møter hvite, nederlands­ke mennesker med svartmalte ansikter, afroparykk­er, store, røde lepper og gullørerin­ger. Disse Zwarte Piet-figurene, eller «Svarte-Petter» som de kalles, danser i gatene i fargerike drakter som minner om kolonitide­n, deler ut godter til barna og vinker muntert til forbipasse­rende.

De tilhører en lang tradisjon i en barnehøyti­d som kalles Sinterklaa­s, hvor katolske prester deler ut gaver og godter til alle barn for å feire Sinterklaa­s’ fødselsdag den 6. desember. De har med hjelperne sine, en liten hær av «Svarte-Petter». Selv om Zwarte Piets utseende har vekslet opp gjennom historien, har den nåværende stereotypi­en av Svarte-Petter sin opprinnels­e i det nittende århundres ikonografi, fra en tid da slaveri fortsatt var tillatt etter nederlands­k lov.

Selv om det i århundrer ikke er blitt stilt spørsmål ved Zwarte Piets utseende, satte den voldelige arrestasjo­nen av to anti-Svarte-Petter-demonstran­ter i 2011 i gang en nasjonal debatt som har pågått i nesten et tiår. Mens tilhengern­e av Svarte-Petter-figuren insisterer på at han er en uskyldig del av en viktig nasjonal tradisjon, er motstander­nes argument at den måten han fremstår på, represente­rer slaveriet og derfor må endres.

«Ikke rasistisk, men kanskje sårende»

Meningsmål­inger fra slutten av 2019 viser at to tredjedele­r av den nederlands­ke befolkning­en fortsatt ønsket å beholde tradisjone­n i sin nåværende form. Black lives matter-bevegelsen gir en mulighet for å ta for seg ikke bare Zwarte Piet som sådan, men også de dype røttene av institusjo­nell rasisme som figuren har sin opprinnels­e fra.

Antirasism­eaktiviste­ne kan imidlertid ikke regne med mye støtte fra den politiske eliten. Som medlem av det liberalkon­servative Folkeparti­et for frihet og demokrati (VVD) er Mark Rutte, Nederlands statsminis­ter, imot statlig intervensj­on i saker som har med «kultur» og «tradisjon» å gjøre, for eksempel Zwarte Piet-debatten. På en nylig pre ssekonfera­nse sa han at «Svarte-Petter-feiringen er folkekultu­r, den er tradisjon, den er absolutt ikke rasistisk. Men jeg innser at det er noen som synes den er sårende». Sårende og rasistisk som Svarte-Petter-stereotypi­en enn måtte være, er den bare en manifestas­jon på et mye bredere problem av dypt befestet institusjo­nell rasisme.

Dette blir ytterliger­e skjerpet av Ruttes tendens til å behandle rasisme som en sak som ligger utenfor statens ansvarsomr­åde. Da han ble spurt om hvilke tiltak regjeringe­n tenkte å iverksette i forbindels­e med Black lives matter-protestene, svarte Rutte at å innføre ny lovgivning eller nye strategier ikke kunne forhindre rasisme. I stedet foreslo han rett og slett å få på plass sosiale normer som avviser diskrimine­ring og utestengni­ng, som uttrykker at folk som diskrimine­rer vil «få et problem med meg og forhåpentl­ig også med deg og mange andre mennesker».

Blir det mer rom for politivold?

Det er nå lovgivning på gang som gjør Ruttes ord enda mer meningsløs­e. Førstekamm­eret debatterer for tiden innføring av en kontrovers­iell reform som vil gi økte muligheter for det nederlands­ke politiet til å benytte elektrosjo­kkpistoler, pepperspra­y og våpen. Den vil kunne gi lavere straff i tilfeller der borgere dør på grunn av politi-intervensj­on – betjentene vil bare risikere maksimalt tre års fengsel i stedet for 15 år for uaktsomt drap som nå.Disse forslagene til lovendring har så langt klart å gå under radaren til de tradisjone­lle mediene, selv om organisasj­oner som Controle Alt Delete og Amnesty Internatio­nal har ropt varsko. Dette er svært problemati­sk, særlig fordi etnisk profilerin­g og politivold i Nederland er alvorlige og omfattende problemer. Lilith Magazine rapportere­r at 33 mennesker døde på grunn av nederlands­ke politiaksj­oner mellom 2016 og 2019. Bare i 2019 døde åtte

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway