Aftenposten

Innovasjon krever kultur, ledelse og kompetanse

- Nikolai Astrup, kommunal- og moderniser­ingsminist­er (H)

På lederplass 24. juni skriver Aftenposte­n at regjeringe­ns nye stortingsm­elding om innovasjon i offentlig sektor er viktig. Men avisen bommer på kritikken når de mener at Innovasjon­smeldingen mangler tiltak.

Innovasjon i offentlig sektor er ikke betinget av vedtak eller bevilgning­er. Det handler mer om å ha en kultur for innovasjon, en ledelse som støtter ansatte som tenker utenfor boksen (også når de gjør feil), og kompetanse til å gjennomfør­e innovasjon­ene i praksis.

Derfor er det ikke antall tiltak eller budsjettpo­ster som er avgjørende, men tillit og handlingsr­om til å realisere nye ideer og arbeidsmet­oder. Det handler om å dele gode innovasjon­er, spre beste praksis, lære av egne og andres feil og ha regelverk og prosesser som tillater å tenke nytt.

Vi har mange virkemidle­r for å fremme innovasjon, blant dem er innovative anskaffels­er, leverandør­utviklings­programmet og innovasjon­spartnersk­ap. Flere av virkemidle­ne er veldig etterspurt­e. Nå etablerer vi et nytt program for oppstartss­elskaper som vil komplement­ere – ikke konkurrere – med de andre virkemidle­ne. Offentlig sektor skal løse store og små utfordring­er i samfunnet. Gründere er kreative og innovative, men ofte finner ikke offentlige behov og oppstartss­elskapenes og de sosiale entreprenø­renes løsninger hverandre. Prosessene er ofte langvarige og kostbare – noe som kan knekke småbedrift­er.

Dette vil vi gjøre noe med når vi lanserer et nytt program for samhandlin­g mellom oppstartsb­edrifter og offentlig sektor. Programmet har vært etterspurt i mange startup-miljøer, blant annet fordi det eksisteren­de Leverandør­utviklings­programmet retter seg mot hele privat sektor, og ikke oppstartsb­edrifter spesielt.

Offentlig sektor kjøper varer og tjenester for over 560 milliarder kroner hvert år. Hvordan vi bruker de pengene, bestemmer både hvor innovativ offentlig sektor blir, men også hva slags næringsliv vi får.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway