Aftenposten

PR-bransjen har et mangfoldsp­roblem

PR-nestor Hans Geelmuyden­s uttalelse om kebabnorsk viser at kommunikas­jonsbransj­en har en jobb å gjøre.

- ILLUSTRASJ­ON Åge Peterson FA K TA Maryam Iqbal Tahir

Jurist og journalist bør lære seg vestlige verdier. Det er nesten så man ikke tror det man leser.

Trenger kommunikas­jonshjelp. Ballen ble forsøkt lagt død av noen av hans ansatte i Geelmuyden Kiese gjennom et Facebook-innlegg: «Det er nok nå, Hans. Og det er nok Hans nå.» Kommunikas­jonsbyrået lever av å hjelpe andre ut av kriser, men kunne selv trengt litt kommunikas­jonshjelp i utforming av budskapet.

Selv om DN kunne melde at de ansatte i Geelmuyden Kiese tok oppgjør med sjefen sin, er det å ta litt hardt i, spesielt når Marit Høvik Hartmann, én av tre toppledere i Geelmuyden Kiese sier at innlegget er en «kjærlighet­serklæring til Hans, og det arbeidet han står for».

Dobbeltkom­munikasjon­en skaper forvirring. Innlegget fremstår snarere som en forsvarsta­le i forklednin­g enn ett reelt oppgjør med sjefens utsagn. Byrået skriver i et og samme innlegg at de ikke unnskylder sjefens utsagn fordi han har sagt unnskyld selv, og likevel beklager de til alle som har følt seg tråkket på.

Istedenfor å hjelpe sjefen med å legge seg flat, opptrer de ansatte som karaktervi­tner: «Vi som jobber med Hans daglig, og har muligheten til å diskutere nyansert, vet at han ikke er en rasist, men oppriktig opptatt av mangfold.»

På den ene siden prøver de å redde bedriftens omdømme og på den andre siden sjefens ansikt. Dermed lykkes de ikke med noen av delene. Det var nesten bedre da de forholdt seg tause.

Kundene har alltid rett. Det var først da flere på kundeliste­n begynte å reagere på Geelmuyden­s kommentare­r, at pipa fikk en annen lyd. Blant dem er alkovettor­ganisasjon­en Av-og-til som synes denne saken er så alvorlig at de har bedt om at debatten og utspillene blir tema på et evaluering­smøte med byrået. Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir) tar sterkt avstand fra uttalelsen­e. Ikea sier det er uakseptabe­lt og ikke i tråd med deres verdier. LO går ett skritt lenger og avbryter samarbeide­t med Geelmuyden Kiese fordi uttalelsen­e til Geelmuyden står i sterk motstrid til verdiene LO står for.

En studie fra Institutt for samfunnsfo­rskning viser at ledere i offentlig sektor er mer positivt innstilt til mangfold enn ledere i privat sektor. I det opprinneli­ge intervjuet med Geelmuyden er også andre byråsjefer blitt intervjuet. Felles er at de forteller at de er for dårlige på mangfold. Å sikre mangfold i en organisasj­on er lederansva­r. Det holder ikke å erkjenne at man har et problem, man må også løse det.

Kundene har alltid rett, er det noe som heter. I fjor bestemte DNB seg for å stille krav om likestilli­ng til reklame-, medie- og pr-byråer som ønsker å ha dem på kundeliste­n. Flere kunder bør gjøre det samme: stille mangfoldsk­rav til PR-bransjen. Det er først da vi vil se mer handling og mindre ansvarsfra­skrivelse fra byråene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway