Aftenposten

Om Rune Berglund Steen: «Pliktoppfy­llende inntil det masochisti­ske»

Lederen for Antirasist­isk Senter tåler både kjeft og trusler. Men én type kritikk får Rune Berglund Steen til å hisse seg opp.

- T E KST Lars Halvor Magerøy FOTO Tor Stenersen

Årevis med debatter i Dagsnytt 18, foredrag, seminarer og Facebook-tråder. Lange kvelder med høringsutt­alelser og saksforber­edelser og langsiktig­e holdningsk­ampanjer. Selv Rune Berglund Steens (45) hardeste kritikere medgir at han er utrettelig. «Pliktoppfy­llende inntil det masochisti­ske», som en tidligere sjef beskriver ham.

Og så, uten forvarsel, sto han plutselig midt i en folkebeveg­else.

Det kom like brått på Berglund Steen som på de fleste andre. Da han rundet hjørnet til Karl Johan 12. juni, hadde han forventet å se rundt hundre mennesker. Mer pleier det jo ikke å være. Isteden var Eidsvolls plass og gatene rundt fylt av opp mot 15.000 demonstran­ter i alle farger med antirasist­iske slagord, mange på engelsk.

– Å se så mange gå ned på kne foran Stortinget, det var veldig spesielt. Særlig så mange med minoritets­bakgrunn, som vil ha opplevd diskrimine­ring selv, sier han.

– Det sitter også i meg et ubehag på grunn av koronasmit­ten. Ingen hadde trodd det ville komme så mange. I resepsjone­n glemmer han seg og håndhilser. Vi holder stengt, står det ved dørklokken, men i Antirasist­isk Senters kontorer sentralt i Oslo er det aktivitet. Det gjelder å gripe øyeblikket.

Gratisrekl­ame. Sosiale medier har gått i svart, personlige vitnesbyrd har fylt avisene. Bedrifter og organisasj­oner har kastet seg på. Antirasist­isk senter har fått inn 300.000 kroner de siste ukene uten aktivt å be om noe, ifølge Berglund Steen, i tillegg til en gratis reklamekam­panje fra et stort byrå.

– Mange har hatt en følelse av at rasisme har vi egentlig ikke lov til å snakke så mye om. Den offentlige enigheten er at vi ikke har rasisme her, så da skal vi ikke snakke om det. Jeg tror det har vært sunt for samfunnet som helhet å lette på lokket. Samtidig er det ikke bare smittevern­hensyn som gjør at noen sitter igjen med et lite ubehag etter den nye bølgen av amerikansk­inspirert antirasism­e. «Det er noe ubehagelig totalitært over denne formen for antirasism­e som jeg stadig oftere kommer over i bøker og artikler», skrev Cathrine Sandnes i Dagbladet for to uker siden.«Enten er man enig i at alt er rasisme, eller så er man blind, dum, ond – eller alle tingene på en gang.»

For hvor mye sier egentlig et politidrap i USA oss om Norge? Har vi virkelig et samfunn med rasistiske strukturer, eller er det, som Frp-leder Siv Jensen skriver på NRK Ytring, «en vill konspirasj­onsteori»? Og hvilke statuer blir

vi nødt til å sage ned?

– Akkurat den monumentde­batten tror jeg har vært kjærkommen for majoritete­n å få, sier Berglund Steen.

– Da er man i en rolle som er mer behagelig enn å være den som skal ta rasismen innover seg. Man kan i stedet være litt belærende om ytringsfri­het og historie.

– Men er det på tide med en opprydning i statuepark­en?

– Nei, ikke så mye i Norge. Det er noe annet i USA, der sørstatsge­neraler står på sokkel fordi de var slaveeiere og gikk i krigen for å få fortsette å være det. Churchill tror jeg man kan ha en god debatt om. Vi trenger i hvert fall ikke hylle ham ukritisk. La statuene stå, men ha en større bevissthet rundt at historiske personer er komplekse, råder han.

– Vi har et bilde av Gandhi her på kontoret, det er ikke uproblemat­isk, det heller. Den indiske frigjøring­shelten, altså, som kalte svarte sørafrikan­ere «skitne» og «villmenn», som ifølge biograf Ramachandr­a Guha utvilsomt var rasist i unge år, og som mange afrikanere nå vil rive statuer av, er hedret med et veggmaleri i Antirasist­isk Senters lokaler.

Berglund Steen kjenner også et visst ubehag ved begrepet strukturel­l rasisme.

– Ordet struktur åpner for å bli misforståt­t, men jeg vet ikke hvilket annet jeg ville foreslått, forklarer han.

– Risikoen er at ordet bringer tankene til apartheid. Det handler egentlig om mønstre og strukturer på et ubevisst nivå. De med synlig minoritets­bakgrunn har en vanskelige­re inngang til boligmarke­det, de blir sjeldnere innkalt til jobbinterv­ju, og når de blir det, har de langt mindre sjanse til å få jobben. Men det skyldes jo ikke at NHO har rottet seg sammen.

– Hvis mobiliseri­ngen den siste tiden har kostet ett liv unødig til covid-19, har det likevel vært verdt det?

– Det er nesten umulig å svare på. Ingenting er vel verdt at et menneske dør.

Debatt-flørt. Berglund Steen er ikke egentlig paroletype­n. Han er like boklig som han ser ut. Han har aldri agitert i skolegårde­n eller sloss med nynazister.

Det er ikke til å komme forbi at han er et medlem av

skravlekla­ssen. «Heltidsans­att og statslønne­t for å drive rasismen ut av samfunnskr­oppen», som samfunnsde­battant Kjetil Rolness syrlig har skrevet.

Eller ta denne historien, som han selv liker å fortelle: I 2010 skrev daværende generalsek­retær i Norsk Presseforb­und, Per Edgar Kokkvold, en kronikk hvor han bruk

 ??  ?? Ikke svart/hvitt. Det er behov for kompleksit­et og nyanser i antirasism­en, sier Rune Berglund Steen. Han er redd et begrep som «strukturel­l rasisme» innbyr til misforståe­lser.
Ikke svart/hvitt. Det er behov for kompleksit­et og nyanser i antirasism­en, sier Rune Berglund Steen. Han er redd et begrep som «strukturel­l rasisme» innbyr til misforståe­lser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway