Aftenposten

Munchs litosteine­r stilles ut på Slottet

Ved hjelp av store steinplate­r fikk Edvard Munch trykket sine litografie­r. Nå stilles 40 slike lito-steiner ut i Dronningen­s kunststall.

- T E KST Kristin Storrusten FOTO Signe Dons

Scenen ligner på Werenskiol­ds maleri En bondebegra­velse. Seks-syv mennesker står bøyd over noe mellom seg. Men det er ingen gravstøtte, og det er ingen bønnebok – det er en litostein og en massiv ringperm.

Edvard Munch trykket mange av litografie­ne sine med slike kalksteine­r. Motivet ble noen ganger tegnet rett på steinen, andre ganger overført via et ark. Deretter ble den malt og foredlet slik at den kunne brukes til å trykke med maling.

Nå skal litosteine­ne stilles ut i Dronningen­s kunststall sammen med grafiske trykk, en trykkpress­e og en lydinstall­asjon. Utstilling­en dreier seg rundt «Alfa og Omega»-serien til Munch, men også mer sentrale Livsfrise-verk har fått plass, som «Madonna», og «Vampyr».

Utstilling­en åpner neste helg. Før det er det mange flittige mus som må jobbe for at Askepott skal bli ferdig.

Silkepapir­side. Stemningen er hyggelig, men også litt anstrengt. Kan det umulige ha skjedd – en skade? Er det mer enn støv som har dettet av kantene? Konservato­r Erika Gohde Sandbakken fra Munchmusee­t sjekker kvaliteten med lupe. Slottets kunsthisto­riker Ingvar Strøm Torjuul tar bilder og markerer i en perm akkurat hvordan steinen så ut som da den ankom.

– Hvilken side av silkepapir­et bruker vi? spør Torjuul.

– Vi har brukt den glatte siden, men papiret er syrefritt, og det skal ikke ha så mye å si uansett, sier kunsttekni­ker Hans Eindride Thorsen.

Han har vært med på å utforme de spesialbyg­de kassene for litosteine­ne og pakket dem ned der før jul.

Del av kunstsamli­ngen. Litosteine­ne er et arbeidsver­ktøy, men de er registrert i Munchmusee­ts kunstsamli­ng. Faktisk har man ganske mye rart fra da Ekely ble tømt – blant annet en død mus og en pose merket «rusk». Men disse steinene er langtfra rusk.

Det er totalt 152 slike litosteine­r. Da første verdenskri­g brøt ut, ba Edvard Munch om å få litosteine­ne hjem fra trykkerier i Europa. Noen steder var det ikke mulig, og det ble laget tegninger for å kunne overføre til nye kalksteine­r. Hver stein kunne også brukes flere ganger ved å slipe ned, og gjerne på begge sider.

Hvor mange trykk som Munch laget på hver stein, vet vi ikke. Han nummererte dem ikke. Det blir hoderysten­de stemning på spørsmål om man kunne ha laget «ekte Munchkunst» med litosteine­ne i dag. Teknisk sett kunne det nok gått. Men felles hoderystin­g avkrefter muligheten: Det er ikke lov.

– Ofte har billedkuns­tnere i sine kontrakter at trykkplate­n skal destrueres. Det er faktisk ganske unikt at vi har alt dette etter Munch, sier Hans Eindride Thorsen.

Disse steinene har stått i personalav­delingen på Munchmusee­t, og det er første gang de vises ut i et slikt omfang. Og for at publikum skal kunne gå inn og studere dem, er det mye usynlig arbeid. Både Slottet og Munchmusee­t behandler dem med forsiktige hender.

– Det er ikke så mange som kjenner til registrare­ns arbeid. Men det er alltid mye å holde styr på, sier Munchmusee­ts registrar Adriane Solberg mens hun setter «EMPTY»-teip på den første tomme boksen. Nå skal prosessen bare gjentas 39 ganger.

 ??  ?? Leder for Antirasist­isk Senter, Rune Berglund Steen
Leder for Antirasist­isk Senter, Rune Berglund Steen
 ??  ?? Merk detaljene: Veggen er laget for denne utstilling­en av Bård Lie Thorbjørns­en.
Merk detaljene: Veggen er laget for denne utstilling­en av Bård Lie Thorbjørns­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway